HaziMozi

Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján

Külső; Csatlakoztatás



Talán az egyik utolsó, átlag vevőknek is elérhető Pioneer plazma TV-t, a PDP-507XD3076-t teszteltem. Híresztelik ugyanis, hogy a gyártó a jövőben a még igényesebb és drágább „high-end” piac felé fordul.

Sokak szerint a plazma TV-knek leáldozóban van. Jönnek az egyre jobb képminőségű és mind olcsóbb folyadékkristályos (LCD) készülékek, de a nagyobb képátlójú mikrodisplay hátulról vetítős TV-k is erős versenytársai a gázplazmás képernyőknek. Azt teszteltem, hogy a Pioneer mára már legendássá vált plazmái közül a csúcsmodellnek számító PDP-507XD3076 miként is „rúgja az utolsókat”. Nos, a tartós teszt azt bizonyította, az ilyen kép- és hangminőségű plazmáknak még jó ideig lesz piaca az igényes vásárlók körében.

Külső

pdp507xd_design.JPG
Mivel egy kép többet mond ezer szónál, ezért csak azt tanácsolhatom, nézzék meg a fenti képet, mely mindennél jobban mutatja a Pioneer készülékeire oly jellemző egyszerű formatervi megoldásokat. Hivalkodó külsőségektől és görbületektől mentes, letisztult, egyenes vonalalakkal határolt klasszikus megjelenésű design, és természetesen minden tekintetben kiváló építési minőség. A képernyőt egy fényes lakk-fekete (ma úgy mondják „zongora fekete”) keret övezi, alul középen a Pioneer felirattal, bal alsó sarkában egy diszkrét, kerek POWER gombbal és néhány állapotjelző LED-el, melyek igen diszkréten a keretbe simulnak. Az opcionális hangsugárzók vagy a képernyő alá, vagy annak két oldalára szerelhetőek (én ez utóbbiakkal próbálhattam ki a készüléket). A TV természetesen falra szerelhető vagy különböző választható állványokra állítható. Én egy színben harmonizáló fényes fekete asztali állványon (PDK-TS25B) használtam, melyen az bizonyos határok között elforgatható, s amire feleségem sokat panaszkodott, mert nagyon meglátszik rajta a por, viszont szép.

Csatlakoztatás


A PDP-507XD3076 szinte minden elképzelhető csatlakozóval rendelkezik, amire csak szükség lehet. Kezdjük a két HDMI bemenettel, mely a 480i/p, 576i/p, 720p és 1080i 50 és 60 Hz-es képfrissítésű videojelek mellett a Blu-ray és HD DVD lemezeken megtalálható, másodpercenként 24 képkockás 1080p formátumot is képesek kezelni, ami ma még nem általános. A digitális AV interfész a 4:2:2 és 4:4:4 komponens mellett az RGB színleképzést is kezeli, így kompatibilis a megfelelő felbontást előállítani képes PC-k vagy más képforrások igen széles skálájával, s természetesen kétcsatornás LPCM digitális audiót is fogad. Akinek csak analóg RGB kimenetű számítógépe van, annak ott a VGA, SVGA, XGA és WXGA (1366×768) felbontásokkal kompatibilis D-sub15-ös PC bemenet és hozzátartozó sztereó Jack hangbemenet. A készülék hátlapján van három SCART csatlakozó, melyek közül kettő képes RGB-t is fogadni, kettőn lehet „AV link” kapcsolatot létrehozni más készülékkel, illetve egy komponens (YUV) bemenet. Kicsit kényelmetlen, hogy az utóbbihoz illetve a HDMI bemenetekhez sem tartoznak külön analóg hangbemenetek, erre a célra a megfelelő SCART csatalakozók szolgálnak. Amennyiben a készülék hangját egy házi-mozi hangrendszeren akarjuk megszólaltatni, van egy fix szintű analóg sztereó és egy optikai digitális hangkimenet is, melyek közül az utóbbi akár 5.1 csatornás Dolby Digital hangot is képes továbbítani, amennyiben a digitális TV adást ilyen hangsávval látják el. Ha az opcionális hangsugárzók által nyújtott basszusoknál többet akarunk, akkor egy szabályozható jelszintű SUBWOOFER kimenet is akad, a CONTROL OUT csatlakozó pedig a gyártó AV vevőerősítőivel való „SR+” együttműködési funkciót szolgálja a hátlapon. A készülék oldalán kamera vagy játékkonzol csatlakoztatásához AV és S-Video bemeneteket találunk.

Kezelés; Beüzemelés; Jellemzők, szolgáltatások



Talán az egyik utolsó, átlag vevőknek is elérhető Pioneer plazma TV-t, a PDP-507XD3076-t teszteltem. Híresztelik ugyanis, hogy a gyártó a jövőben a még igényesebb és drágább „high-end” piac felé fordul.

Kezelés

A készülék jobboldalán a keret mögött, az oldalra felszerelt hangsugárzók jóvoltából szinte elérhetetlen helyen van néhány, a minimális kezeléshez elengedhetetlen gomb, de ezeket nyilván csak a távirányító hiányában használnánk. A távirányító viszont valószínűleg sosem kerül távol kezünk ügyéből, mert egyszerűségében is annyira szép, igényesen kivitelezett ez a kis szerkezet. És nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem ergonómia szempontjából is tökéletes. A gombok száma és mérete éppen megfelelő, s a fekete előlapon még gyenge fényben is tökéletesen olvashatóak az apró feliratok és piktogramok. Nem is értem, más gyártók miért nem fedezték még fel, hogy az ezüstösen csillogó távirányítók fekete feliratai sötétben szinte láthatatlanok. Az alumínium előlap miatt elég súlyos darab szinte sebezhetetlen.

A PDP-507XD3076 menüje jól átgondolt, könnyen értelmezhető, és ami fontos, a feliratok mérete sem olyan nagy, hogy a képparaméterek változtatásának hatását ne lehetne érzékelni. De sajnos magyarnyelven egyelőre nem olvasható.

Beüzemelés

A PDP-507XD3076 beállítása elég egyszerű vagy meglehetősen bonyolult, ha valaki azt akarja. A „technofóbiások” csak kiválasztják valamelyik ízlésüknek és a műsor jellegének legmegfelelőbb alapbeállítást – a STANDARD, DYNAMIC, MOVIE, GAME mellett van már SPORT is – és kész. Azok, akik nem idegenkednek tőle, hosszan kalandozhatnak a kép és hangbeállítás minden paraméterére kiterjedő lehetőséget kínáló menüben. Ha pedig valaki szeretné a készüléket a helyiség nappali és esti fényviszonyaihoz pontosan a szabványoknak megfelelően beállítatni, akkor ott az „Imaging Science Foundation (ISF)” egyéni kalibrációs konfiguráció, melyet egy megfelelő mérőeszközzel rendelkező szakember végezhet el.

Én a feketeszint, a kontraszt, a színtelítettség és képélesség kalibrálását egy tesztlemez mérőábráival percek alatt gond nélkül végeztem el. A TV csatornák behangolása és a programhelyek elnevezése sem okozhat problémát senkinek.

Jellemzők, szolgáltatások

A PDP-507XD3076 természetesen rendelkezik a Pioneer eddigi készülékeinek kipróbált és bevált plazma újításával, és néhány további új trükk bevetésével igyekszik elsősorban még jobb képminőséget elérni.

Az egyik ilyen trükk a gyártó megbízható és intelligens „Dynamic Range Expander” (DRE) azaz dinamikatartomány-szélesítő jelfeldolgozó rendszerének fejlesztett változata, mely tovább hivatott javítani a kép élességét, fényerejét és kontrasztját. Aztán ott a vadonatúj „Intelligent Colour” azaz intelligens szín algoritmuskészlet, melynek célja, hogy kihasználva a teljes spektrumot a kép tartalmától függően automatikusan optimalizálva a színeket, tovább finomítva a részleteket, valósághű színárnyalatokat hozzon létre. A Pioneer forradalmi, a másodlagos, reflektált képet kiküszöbölő színszűrőjén is javítottak. Az új „Direct Colour Filter 2” jelentősen csökkenti a fényvisszaverődést, s emeli az egész színmegjelenítés minőségét. A panelben alkalmazott foszforok fejlesztése révén a PDP-507XD3076 által előállított színspektrum hozzávetőleg kilenc százalékkal szélesebb, mint az elődmodellé volt.

Nem árt emlékeztetni arra, hogy ezek a fejlesztések a Pioneer korábbi két kulcsfontosságú újítására épülnek. Ezek közül az első a plazma cellák „Deep Waffle Rib” azaz mélybordázatú kialakítása, mely a magasabb oldalfalak révén megakadályozza a fény- és színátszivárgást a szomszédos cellák között. A második a gyártó által szabadalmaztatott „Crystal Emissive Layer” ami egy rendezett kristályelrendezésű cellazáró védőréteg, s ami javítja az egyes cellák kisülési ciklusának hatásfokát, radikális kontraszt- és fényerőjavulást eredményezve.

A PURE Drive 2HD videojel-feldolgozás továbbra is az egyik legkorszerűbbnek és legkiforrottabbnak mondható 3D fésűszűréssel, „Dynamic HD Converter” váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakítással és képskálázással, a kép- és blokkzajok csökkentésével, az „i-Clear Drive” és a már korábban említett új funkciókkal.

A hangot tekintve továbbra is SRS TruSurround állítja elő a térhatást, SRS FOCUS funkció helyezi megfelelő helyre a dialógusokat, és SRS TruBass gazdagítja a mélyhangokat.

A PDP-507XD3076 alkalmas a digitális földisugárzású adások (DVB-T) vételére is, s ennek megfelelően képes annak EPG elektronikus programkalauzát és Digital Teletext funkcióit (MHEG 5) is kezelni. Az analóg adások 2.5-ös teletextjét 2100 oldalon tárolja, de sajnos továbbra is kompatibilitási gondok mutatkoznak bizonyos oldalak magyar ékezetes karaktereivel, s ezeken teljes szövegsorok olvashatatlanok.

Kép- és hangminőség



Talán az egyik utolsó, átlag vevőknek is elérhető Pioneer plazma TV-t, a PDP-507XD3076-t teszteltem. Híresztelik ugyanis, hogy a gyártó a jövőben a még igényesebb és drágább „high-end” piac felé fordul.

Kép- és hangminőség

Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy a PDP-507XD3076, mint a Pioneer 7. generációs plazma TV-je valóban előrelépés-e, az előző 6. generációhoz képes. Nos meg kellett állapítanom, a PDP-507XD3076 jobb, mint bármi, amit eddig a Pioneer gyártott.

A teszt során jórészt egy Pioneer DVR-940HX3115 HDD/DVD rekorderrel játszottam le referencia filmrészleteket HDMI csatlakozón keresztül 576i illetve 480i videojel formátumban, hogy próbára tegyem a készülék saját váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe alakító és képskálázó elektronikáját is.

A kép kalibrálásánál a MOVIE alapbeállításból indultam ki. A feketeszint a fényerő (Brigtness) minimális (+1) módosítását igényelte, a gyárilag beállított kontraszt- és színbeállítások a tesztábráknak és nekem is tökéletesen megfeleltek, a képélességet kicsit (-2) csökkentettem. A 24 képkockás filmkadenciát automatikusan érzékelő „PureCinema” Standard módban működött, bár 480i jelnél kipróbáltam az ADV módot is. A színhőmérsékletek közül a legtermészetesebb tónust adó Mid állást választottam, a színtranziens-javítást (CTI) és az optimális színtónust biztosító intelligens szín funkciókat bekapcsoltam, a választható két színtér közül a szabványnál szélesebb „1”-est használtam. A digitális zajcsökkentést (DNR) kikapcsoltam, az MPEG NR zajcsökkentést középállásban, a blokkzajokat csökkentő BNR-t pedig egyáltalán nem használtam, bár a jól kódolt DVD-k esetén erre nincs is igazán szükség. A kép dinamikatartományát meghatározó paraméterek közül a dinamikus kontraszt funkciót csak alacsony (Low) szinten használtam, a „Black Level”-t, az automatikus kontrasztoptimalizálót (ACL) és az intelligens DRE-t bekapcsoltam, a Gamma karakterisztika „2”-es állását használtam. A váltott-sorosból progresszívre alakításnál a „2”-es szabvány módot választottam.

A PDP-507XD3076 különösen a színreprodukció terén fejlődött rengeteget. A készülék széles és természetes színpalettája szemkápráztató, ugyanakkor a tónusok és árnyalatok olyan részleteit tárja fel, melyeket sosem láttam még eddig egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható síkpaneles TV-n sem. A színek fortélyos újraalkotása csak plusz a 6. generációs Pioneer plazmaképernyőkkel már bevezetett kiváló élénkség és akár túlzásig is állítható telítettség mellett.


Mintha a PDP-507XD3076 feketeszintjeit tekintve is elődmodellje előtt járna. A filmek sötét jeleneteiben sokkal teljesebb feketeszint mélységet érzékeltet a készülék, és elég jelentősen javult a szürkeskála finom eltéréseinek megjelenítése is. Ez utóbbi teszi a képet általában hihetőbbé, térbelivé, konkrétan árnyalati részletekben gazdaggá.

Emlékeim szerint már a 6. generációs plazma TV is gyakorlatilag majdnem mentes volt a digitális képzajoktól. Nos a PDP-507XD3076 ebben is fölülmúlja elődjét, mert a lejátszott DVD filmrészletek és a digitális TV adások képe sziklaszilárd, kontúrzajoktól teljesen mentes és a blokkzaj is tökéletesen kezelhető. A gyengébb minőségű analóg TV adások képzaja ellen védekezhetünk a tuner zajcsökkentésével és a digitális zajcsökkentéssel, de sajnos ezek azért minden képhibát nem képesek eltüntetni, és működésük láthatóan rontja a mozgásmegjelenítést is.

Ezzel talán vége is azoknak dolgoknak, melyekben a PDP-507XD3076 jobb, mint a 6. generációs készülék volt, de mindezek csak tovább javítják az elődmodell erősségeit, a kivételes képélességet, részletgazdagságot és a hibátlan váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe alakítást, valamint az alacsonyabb felbontású forrásjelek nagyfelbontású képpé skálázását, melyek élenjáró plazma TV-vé tették azt.

A PDP-507XD3076-hez megkapott opcionális PDP-S50 hangsugárzók is komoly meglepetést okoztak, és igazán méltóak voltak a készülék képminőségéhez. Ezek a karcsú kis hangsugárzók elvárt tiszta nagyfrekvenciás hangjaik mellett méretükhöz képest rendkívül testes basszusokat, valamint igen széles és pontos térhatású hangteret hoznak létre a képernyővel szemben ülők számára. Ez utóbbiak persze az „SRS TruBass” basszuskiemelést és „TruSurround” virtuális térhangzás-processzort is dicsérik.

Vitathatatlan, hogy az egyre jobb LCD TV-k mind több vásárló szívét hódítják el, de a Pioneer a PDP-507XD3076-vel bebizonyítja, hogy lehet kivételes és még megfizethető plazma TV-t gyártani.
Exit mobile version