Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján

Külső; CsatlakoztatásTalán az egyik utolsó, átlag vevőknek is elérhető Pioneer plazma TV-t, a PDP-507XD3076-t teszteltem. Híresztelik ugyanis, hogy a gyártó a jövőben a még igényesebb és drágább „high-end” piac felé fordul.

Sokak szerint a plazma TV-knek leáldozóban van. Jönnek az egyre jobb képminőségű és mind olcsóbb folyadékkristályos (LCD) készülékek, de a nagyobb képátlójú mikrodisplay hátulról vetítős TV-k is erős versenytársai a gázplazmás képernyőknek. Azt teszteltem, hogy a Pioneer mára már legendássá vált plazmái közül a csúcsmodellnek számító PDP-507XD3076 miként is „rúgja az utolsókat”. Nos, a tartós teszt azt bizonyította, az ilyen kép- és hangminőségű plazmáknak még jó ideig lesz piaca az igényes vásárlók körében.

Külső

pdp507xd_design.JPG
Mivel egy kép többet mond ezer szónál, ezért csak azt tanácsolhatom, nézzék meg a fenti képet, mely mindennél jobban mutatja a Pioneer készülékeire oly jellemző egyszerű formatervi megoldásokat. Hivalkodó külsőségektől és görbületektől mentes, letisztult, egyenes vonalalakkal határolt klasszikus megjelenésű design, és természetesen minden tekintetben kiváló építési minőség. A képernyőt egy fényes lakk-fekete (ma úgy mondják „zongora fekete”) keret övezi, alul középen a Pioneer felirattal, bal alsó sarkában egy diszkrét, kerek POWER gombbal és néhány állapotjelző LED-el, melyek igen diszkréten a keretbe simulnak. Az opcionális hangsugárzók vagy a képernyő alá, vagy annak két oldalára szerelhetőek (én ez utóbbiakkal próbálhattam ki a készüléket). A TV természetesen falra szerelhető vagy különböző választható állványokra állítható. Én egy színben harmonizáló fényes fekete asztali állványon (PDK-TS25B) használtam, melyen az bizonyos határok között elforgatható, s amire feleségem sokat panaszkodott, mert nagyon meglátszik rajta a por, viszont szép.

Csatlakoztatás

pdp507xd_csatik_604px.JPG
A PDP-507XD3076 szinte minden elképzelhető csatlakozóval rendelkezik, amire csak szükség lehet. Kezdjük a két HDMI bemenettel, mely a 480i/p, 576i/p, 720p és 1080i 50 és 60 Hz-es képfrissítésű videojelek mellett a Blu-ray és HD DVD lemezeken megtalálható, másodpercenként 24 képkockás 1080p formátumot is képesek kezelni, ami ma még nem általános. A digitális AV interfész a 4:2:2 és 4:4:4 komponens mellett az RGB színleképzést is kezeli, így kompatibilis a megfelelő felbontást előállítani képes PC-k pdp507xd_csatik_150px.JPGvagy más képforrások igen széles skálájával, s természetesen kétcsatornás LPCM digitális audiót is fogad. Akinek csak analóg RGB kimenetű számítógépe van, annak ott a VGA, SVGA, XGA és WXGA (1366×768) felbontásokkal kompatibilis D-sub15-ös PC bemenet és hozzátartozó sztereó Jack hangbemenet. A készülék hátlapján van három SCART csatlakozó, melyek közül kettő képes RGB-t is fogadni, kettőn lehet „AV link” kapcsolatot létrehozni más készülékkel, illetve egy komponens (YUV) bemenet. Kicsit kényelmetlen, hogy az utóbbihoz illetve a HDMI bemenetekhez sem tartoznak külön analóg hangbemenetek, erre a célra a megfelelő SCART csatalakozók szolgálnak. Amennyiben a készülék hangját egy házi-mozi hangrendszeren akarjuk megszólaltatni, van egy fix szintű analóg sztereó és egy optikai digitális hangkimenet is, melyek közül az utóbbi akár 5.1 csatornás Dolby Digital hangot is képes továbbítani, amennyiben a digitális TV adást ilyen hangsávval látják el. Ha az opcionális hangsugárzók által nyújtott basszusoknál többet akarunk, akkor egy szabályozható jelszintű SUBWOOFER kimenet is akad, a CONTROL OUT csatlakozó pedig a gyártó AV vevőerősítőivel való „SR+” együttműködési funkciót szolgálja a hátlapon. A készülék oldalán kamera vagy játékkonzol csatlakoztatásához AV és S-Video bemeneteket találunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .