HaziMozi

Sanyo PLV-Z3 – a kifinomult technika

A PLV-Z3 külseje

A Sanyo PLV-Z32271 tovább finomított technikája révén a leváltásra kerülő PLV-Z21449-höz képest minden szempontból jobb képet vetít. A kifinomult megoldások egyike az LCD panelek tisztítása.
Az új Sanyo vetítőkről szóló első hírek kapcsán már tudható volt, hogy a sikeres elődmodell megoldásaira alapozva a PLV-Z3-ban további fejlesztéseket végrehajtva, igényesebb technikával még jobb minőségű vetített képet igyekszik megvalósítani a gyártó. Nincs szó forradalmian új funkciókról és megoldásokról, viszont a meglévők finomításával, tökéletesítésével is sikerült elérni a kívánt célokat.

A PLV-Z3 képmodulátorát továbbra is a már az elődmodellben alkalmazott Epson D4-es sorozatú 1280×720 pixel felbontású nagyhőmérsékletű TFT LCD panelek alkotják, melyekkel természetszerűen már alapfelbontásban élvezhetőek a 720 soros progresszív képfrissítésű HDTV szabványú képjelek. A paneleket 10-bites képjel-feldolgozó technológiájú áramkörök hajtják meg és 135 wattos UHP lámpával világítják át, melyet három választható üzemmódban üzemeltethetünk (lásd erről később bővebben).

Az új vetítő további fontosabb kiemelésre érdemes műszaki tulajdonságai közé tartozik az elektronikusan vezérelt motoros optikai írisz (lásd később erről is kicsit részletesebben), a kategóriájában legszélesebb képeltérítési-tartománnyal rendelkező lencsemozgatás (Lens Shift) és a rendkívül csendes hűtőventillátor, mely a takarékos lámpa-üzemmódokban mindössze 23dB zajt állít elő, ami már szinte beleolvad a normál lakóterek saját zajszintjébe.

A PLV-Z3 külseje

SANYO_PLV_Z3_600.JPG






A PLV-Z3 külseje nem sokat változott az elődmodellhez képest jelezve, hogy annak több korábbi PLV-Z típusra jellemző kiforrott konstrukciója megfelelő. A hűtőlevegőt hátul, cserélhető szűrőn keresztül beszívó és oldalt egy méretes nyílásokon keresztül kiáramoltató – ez a kulcsa a halk működésnek – rendkívül kompakt kis ház elején lecsukható ajtó védi a lencsét a portól, ami nem haszontalan dolog. A vetítő kapható ezüstös fémszínű változatban is.









A hátlapon sorakozó csatlakozók között ott van minden ma már ebben a kategóriában kötelező videobemenet: digitális HDMI bemenet (HDCP másolásvédelemmel), kompozit, S-Video, két váltott-soros és progresszív (Y-Cb/Pb-Cr/Pr) komponens, valamint egy PC/SCART RGB (ez utóbbihoz szükség van egy átalakító kábelre) analóg bemenetek. Szerviz és vezérlési célokra egy RS-232 port is található itt.

A PLV-Z3 képe

A Sanyo PLV-Z32271 tovább finomított technikája révén a leváltásra kerülő PLV-Z21449-höz képest minden szempontból jobb képet vetít. A kifinomult megoldások egyike az LCD panelek tisztítása.
A PLV-Z3 képe

A PLV-Z3 képe stabil, éles, kontrasztja és feketeszintje állja a versenyt a hasonló kategóriájú újonnan megjelent LCD vetítőkkel, színtelítettsége és a színek „harmóniája” (bár ez nyilván egyéni ízlés és beállítás kérdése) talán még jobb is azoknál. A nagy felbontás és az alkalmazott LCD panelek konstrukciója miatt szinte alig érzékelhető a pixelezettség, a „csirkeháló” csak közelről nézve látható.

A vetítőben alkalmazott, annak képminőségét megalapozó TOPAZreal (TOtal image Processing for Advanced Z-series) technológia három műszaki megoldásból tevődik össze.

A 10-bites képfeldolgozással a korábbi 8-bitessel szemben négyszer nagyobb szürkeskála felbontás (256 helyett 1024 világosságlépcső különül el) és több mint egymilliárd színárnyalat érhető el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vetítő sokkal finomabban részletezett és lényegesen nagyobb színmélységű képet képes előállítani.

A koordináltan működő motorosan vezérelt írisz és automatikus lámpavezérlés révén a PLV-Z3 fényereje mindig az aktuális képtartalomhoz igazodik, így biztosítva annak optimális kontrasztját. Az írisz blendeállása és a lámpa üzemmódja függ a környezeti megvilágításhoz és műsorhoz illeszkedően megválasztható hétféle előre beállított és négy felhasználói kép-üzemmódtól is. A kontraszt a grafikus kép-üzemmódban éri el a specifikált maximális 2000:1-hez Full On/Off értéket 800 ANSI Lumen fényerő mellett.


A motoros írisz ebben a vetítőben nem a lámpa által az LCD panelekre jutó fénymennyiségét szabályozza a képtartalom függvényében (vagyis működése nem dinamikus), hanem az optikában elhelyezkedve a vászonra kerülő kép adott kép-üzemmódhoz optimalizált fényerejét állítja. Az írisz nyitottsága a részletes beállításokat biztosító „Advanced” menüből manuálisan is módosítható. Az optikában működő írisz azonban nemcsak kellő kontrasztot biztosít, de zártabb blendeállásánál a vászonra vetített kép mélységélességét is javítja.

A PLV-Z3 lámpa-üzemmódjának vezérlése talán a legkifinomultabb, amit eddig valaha ebben a kategóriában alkalmaztak. A lámpa „Bright” üzemmódja biztosítja a teljes fényerőt, a „React image” 1-es üzemmódban a fényerőt már a bejövő videojel vezérli, és ugyanez történik a „React image” 2-es üzemmódban is csak alacsonyabb a fényerő és a ventillátorzaj. A „Theater black” üzemmódban a legalacsonyabb a fényerő és ezt ajánlott választani a filmvetítéshez sötét szobában.

Egy fejlett technológia, a 3D-AUCC (Automatic Uniformity Correction Controller) gondoskodik arról is, hogy a képjelet finoman állítva optimalizálja a színvisszaadást az olyan kritikus részeken, mint a színátmenetek és a bőrszín.

A Pixelworks-től származó váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakító („deinterlacer”) és képskálázó („scaler”) áramkörökön sokat javítottak az elődmodellhez képest. Ezek „Film” funkcióban (ez is menüből kapcsolható be/ki, mint annyi más ezen a vetítőn) érzékelik a filmekből származtatott váltott-soros jeleket (NTSC 480i 3-2 és PAL 575i 2-2 pull down) és azokat megfelelő progresszív frissítésű képpé alakítják. Kritikus képrészleteknél az egymáshoz közeli párhuzamos mozgó élek átalakításánál láthatóak bizonyos zavarok (moaré), de ettől eltekintve jól végzik dolgukat, mert a kép összességében stabil, éles és zajmentes. A PLV-Z3-on a bejövő videoképet „átméretező” képskálázó áramkör működése (az úgynevezett „overscan”) is beállítható, hogy az ne okozzon a kép szélein információvesztést (ne vágja azt le), miközben a kép optimálisan illeszkedik az LCD panelek felbontáshoz.

A PLV-Z3-al vetített képen nyomát sem láttuk a függőleges interferenciás csíkozódásnak („vertical banding”) és ez valószínűleg annak az LCD paneleket beállító lehetőségnek köszönhető, mellyel a menüből minimalizálható ez a képi zavar.

A PLV-Z3 elhelyezése és karbantartása

A Sanyo PLV-Z32271 tovább finomított technikája révén a leváltásra kerülő PLV-Z21449-höz képest minden szempontból jobb képet vetít. A kifinomult megoldások egyike az LCD panelek tisztítása.
A PLV-Z3 elhelyezése és karbantartása

A PLV-Z3 rendelkezik versenytársai közül talán a legszélesebb képeltérítési, vagyis lencsemozgatási (Lens Shift) tartománnyal, ugyanis az optika tengelyébe vetített kép teljes magasságában (100%-al) fel/le illetve a kép szélességének felével (50%-al) jobbra/balra elmozgatható. Ugyanakkor az optika képnagyítási (zoom) átfogása nem túl nagy (1.3-szeres), ezért egy 2,5 méteres átlójú (2,2 méter széles) 16:9 arányú kép vetítéséhez azt valahol a vászontól 3 és 4 méter közé eső távolságban kell elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy a vetítőt ez esetben vagy a vászontól ideálisan 3,5 – 4,5 méterre lévő ülőhelyek előtti asztalon, vagy a mennyezeten érdemes elhelyezni. A PLV-Z3 fényerejét és kontrasztját figyelembe véve 3 méternél nagyobb átlójú képet nem érdemes vele vetíteni, mert ezt túllépve jelentősen csökken a képminőség, és már ennél a méretnél is melegen ajánlott a teljesen elsötétített, sötét színű falakkal határolt házi-mozi helyiség.


Nem sokan gondolnak rá, pedig tudni kell, hogy az LCD vetítők – akár az autók – karbantartást igényelnek. Legalább 1000 óránként (napi 3 órás működéssel számolva évente) illik a dohányfüstös, poros levegőjű környezetben a levegő szennyezettségétől függően cserélni, legalább kitisztítani vagy cserélni a légszűrőt, és szervizben kitisztíttatni a vetítőt. Erre azért van szükség, mert a készülék belsejébe bejutó és ott tartósan megtelepedő por és más szennyeződés a magas hőmérséklet hatására szabályosan „ráég” az LCD panelek felületére, és ez természetesen hosszú távon fokozatosan rontja a képminőséget (csökkenti a fényerőt, károsan befolyásolja a színeket stb.), csökkenti a vetítő élettartamát, de akár annak azonnali tönkremenetelét is okozhatja.


A Sanyo konstruktőrei gondoltak erre a problémára is és megoldották, hogy a vetítő szervizbe cipelése nélkül, egyszerű eszközökkel házilag is tisztítani lehessen a PLV-Z3 LCD paneljeit. Ennek érdekében a vetítő fenekén kialakítottak mind a három LCD panelhez két-két lyukat, melyeket műanyagdugó takar. A dugókat tisztításhoz eltávolítva és beléjük egy speciális csövecskével ellátott (pompás) pumpás fújkálóval levegőt juttatva, az LCD panelek kívül-belül letisztíthatóak. Ez egyszerűen zseniális!

A vetítő adatlapjához klikk: PLV-Z32271
Exit mobile version