HaziMozi

WOLED és QD-OLED: csökkenhet a panelgyártás költsége 2023-ban és azután

A WOLED és QD-OLED panelgyártás költsége a gyártósorok jobb kihasználtsága és az utóbbi esetében a javuló gyártási kihozatal miatt csökken.


A TV világpiacot is átrendező kemény év volt 2022. A prémium TV-k iránti visszaeső kereslet az ezekben használt LCD, WOLED és QD-OLED képernyőpanelek túlkínálatát, gyártóik számára pedig a termelési kapacitáskihasználtság meredek csökkenését eredményezte. Például az LG Display dél-koreai OLED TV panelgyára teljes termelési kapacitásának 50%-a alatt működött 2022 harmadik negyedévében. Mindez a kevesebb előállított panelre rakódó megemelkedett költségekben is megmutatkozott, ahogy azt a Display Supply Chain Consultants (DSCC) piackutató cég a WOLED TV-panelek gyártási költségeit mutató alábbi grafikonja mutatja.

Az LG Display által Kínában gyártott 139 centis (55”) WOLED panel gyártási költsége előrejelzéssel. Grafikon: DSCC

A DSCC legfrissebb jelentésében szereplő előrejelzés szerint a kereslet helyreállásával a WOLED panelek előállítási költségei 2023-ban várhatóan ismét csökkennek és 2026-ig minden évben tovább esnek majd. Ehhez nyilván hozzájárul, hogy az LG Display milliónyi WOLED panelt szállít a Samsung Electronics által gyártott TV-khez.

A QD-OLED TV panelek előállítási költségei ugyancsak várhatóan jelentősen csökkennek 2023-ban a javuló gyártási kihozatal és kihasználtság révén.

Bob O’Brien, a DSCC társalapítója cikkében azt írja: „Noha becsléseink szerint a Samsung a 2022-es év során jelentősen javította a QD-OLED kihozatalt, a 65”-es QD-OLED panelek átlagos éves kihozatala még csak 68% volt 2022-ben. Várakozásaink szerint ez 2023-ban 84%-ra, 2024-ben 85%-ra javul, és a 2023-as nagy kihozatali ugrása az egy egységre (panelre) jutó összköltség jelentős javulását teszi lehetővé, amint az a következő diagramon látható.

A Samsung Display által gyártott 164 centis (65”) QD-OLED panel gyártási költsége, előrejelzéssel. Grafikon: DSCC

„A hozamjavulás mellett az SDC (Samsung Display) QD-OLED gyártósorainak átlagos termelési kihasználtsága is javult 77%-ról 89%-ra. E két tényező kombinációja, valamint egyes komponensek költségeinek szerény csökkenése teszi lehetővé a 65”-os QD-OLED panel összköltségének 30%-os csökkentését 2023-ban, 2022-höz képest.”

A csökkenő gyártási költségek hosszabb távon nyilvánvalóan kedvezően befolyásolják majd a QD-OLED és OLED TV-k árait is, és nemcsak az LG és a Samsung Electronics által előállított készülékekét, hanem más tévégyártókét is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version