WOLED és QD-OLED: csökkenhet a panelgyártás költsége 2023-ban és azután

A WOLED és QD-OLED panelgyártás költsége a gyártósorok jobb kihasználtsága és az utóbbi esetében a javuló gyártási kihozatal miatt csökken.


A TV világpiacot is átrendező kemény év volt 2022. A prémium TV-k iránti visszaeső kereslet az ezekben használt LCD, WOLED és QD-OLED képernyőpanelek túlkínálatát, gyártóik számára pedig a termelési kapacitáskihasználtság meredek csökkenését eredményezte. Például az LG Display dél-koreai OLED TV panelgyára teljes termelési kapacitásának 50%-a alatt működött 2022 harmadik negyedévében. Mindez a kevesebb előállított panelre rakódó megemelkedett költségekben is megmutatkozott, ahogy azt a Display Supply Chain Consultants (DSCC) piackutató cég a WOLED TV-panelek gyártási költségeit mutató alábbi grafikonja mutatja.

Az LG Display által Kínában gyártott 139 centis (55”) WOLED panel gyártási költsége előrejelzéssel
Az LG Display által Kínában gyártott 139 centis (55”) WOLED panel gyártási költsége előrejelzéssel. Grafikon: DSCC

A DSCC legfrissebb jelentésében szereplő előrejelzés szerint a kereslet helyreállásával a WOLED panelek előállítási költségei 2023-ban várhatóan ismét csökkennek és 2026-ig minden évben tovább esnek majd. Ehhez nyilván hozzájárul, hogy az LG Display milliónyi WOLED panelt szállít a Samsung Electronics által gyártott TV-khez.

A QD-OLED TV panelek előállítási költségei ugyancsak várhatóan jelentősen csökkennek 2023-ban a javuló gyártási kihozatal és kihasználtság révén.

Bob O’Brien, a DSCC társalapítója cikkében azt írja: „Noha becsléseink szerint a Samsung a 2022-es év során jelentősen javította a QD-OLED kihozatalt, a 65”-es QD-OLED panelek átlagos éves kihozatala még csak 68% volt 2022-ben. Várakozásaink szerint ez 2023-ban 84%-ra, 2024-ben 85%-ra javul, és a 2023-as nagy kihozatali ugrása az egy egységre (panelre) jutó összköltség jelentős javulását teszi lehetővé, amint az a következő diagramon látható.

A Samsung Display által gyártott 164 centis (65”) QD-OLED panel gyártási költsége előrejelzéssel
A Samsung Display által gyártott 164 centis (65”) QD-OLED panel gyártási költsége, előrejelzéssel. Grafikon: DSCC

„A hozamjavulás mellett az SDC (Samsung Display) QD-OLED gyártósorainak átlagos termelési kihasználtsága is javult 77%-ról 89%-ra. E két tényező kombinációja, valamint egyes komponensek költségeinek szerény csökkenése teszi lehetővé a 65”-os QD-OLED panel összköltségének 30%-os csökkentését 2023-ban, 2022-höz képest.”

OLED-TV-csökken

A csökkenő gyártási költségek hosszabb távon nyilvánvalóan kedvezően befolyásolják majd a QD-OLED és OLED TV-k árait is, és nemcsak az LG és a Samsung Electronics által előállított készülékekét, hanem más tévégyártókét is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .