Megegyezés: LG Display panelek lesznek Samsung OLED TV-kben

A létrejött megegyezés értelmében az LG Display milliónyi WOLED panelt szállít a Samsung Electronics által gyártott TV-khez.


Hosszas huzavona, majd újraindult tárgyalásokat követően megszületett a megegyezés, amit a Reuters cikkének három forrása is megerősített. Eszerint az LG Display már ebben a negyedévben megkezdi a „csúcskategóriás TV-panelek” szállítását a Samsung Electronic számára.

Samsung-LG-OLED

A cikk szerint: „az LG Display jövőre 2 millió egységet kíván szállítani, a következő években pedig 3 millióra, illetve 5 millióra növelnék a leszállított mennyiséget – közölte két, az ügyet közvetlenül ismerő forrás. A kezdeti Samsung szállítmányok valószínűleg 77 és 83 hüvelykes (195 és 211 centis) fehér OLED (WOLED) TV-panelek lennének.”

A megegyezés további részletei nem nyilvánosak, azt sem az LG Display sem a Samsung Electronics nem voltak hajlandóak kommentálni, és a források is névtelenséget kértek.

A megegyezés fontos következményekkel jár majd nemcsak a felek, de az egész tévéiparág számára. A Samsung Display lassan egy éve leállította az LCD TV-panelek teljes gyártását, így a Samsung Electronics arra kényszerült, hogy kínai gyártóktól vásároljon paneleket LCD TV-ihez, amit azok üzletileg ki is használtak. A Samsung Display jelenlegi QD-OLED (QD Display) gyártása bizonyos értelemeben  még most is fejlesztési szakaszban van, annak sem kihozatala, sem kapacitása nem elég ahhoz, hogy a Samsung Electronics tévégyártása teljesen átálljon az LCD-ről a QD-OLED panelekre. Ráadásul az utóbbiak gyártási költségei is jóval magasabbak, mint a WOLED paneleké.

A megegyezéssel viszont a Samsung minden bizonnyal felgyorsítja az LCD TV-kről a korszerűbb OLED TV-kre való átállást, és megerősíti vezető pozícióját a prémium TV-k piaci szegmensében.

Az Omdia piackutató cég adatai szerint az OLED TV-k piacán az 54,6%-os részesedésű LG Electronics mögött a Sony következik 26,1%-kal, a Samsung Electronics jelenleg 6,1%-ot tudhat magáénak. Az LG Display OLED panelekkel előállított TV-kkel a Samsung a Sony elé kerülhet.

Az LG Display számára a partnerség révén lehetővé válik, hogy dél-koreai és kínai 8.5G-s OLED TV-gyárai termelési kapacitásait jobban kihasználhassa. Azok ugyanis részben kihasználatlanok a covid járvány és világgazdasági bizonytalanságok hatására visszaeső tévékereslet miatt. Az LG Display ezért is halasztotta el a régóta tervezett 10.5G-s szuperméretű OLED TV paneleket előállító gyár beruházását.

A Reuters cikke azt állítja: „Az LG Display számára a 2 millió OLED panel szállítása jelentős növekedést jelent, legalább 1,5 milliárd dollárt (kb. 510 milliárd Ft) ér, és a nagyméretű OLED panelek gyártására szolgáló teljes gyártási kapacitás mintegy 20-30%-át jelenti, elemzők szerint a teljes kapacitást elérve.”

A megegyezéssel az LG Display termelési üteme javulni fog, és valószínűleg jövőre eléri a teljes kapacitást, ami segít megalapozni a nyereségességhez való visszatérést.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .