HaziMozi

Apple: végre hardveresen támogatott az AV1 videoformátum

Az Alliance for Open Media tagjaként sok év után végre az Apple is támogatja a hardveres AV1 dekódolást az iPhone 15 Pro telefonok A17 Pro chipjében.


Az Amazon, az ARM, a Cisco, a Facebook, a Google, az IBM, az Intel, a Microsoft, a Mozilla, a Netflix és az Nvidia is tagja az Alliance for Open Media szervezetnek, mely a HEVC (H.265) alternatívájaként dolgozta ki a nyílt és jogdíjmentes AV1 videoformátumot.

2018-ban az Apple is csatlakozott a szövetséghez, de csak 2022-ben egészítette ki AV1 támogatással az AVFoundation keretrendszert a tvOS, iOS, iPadOS és macOS rendszereken, és tesztek alapján az új Apple TV 4K az AV1 videók, ha korlátozásokkal is, de szoftveresen már dekódolhatók.

Az Apple iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max telefonok minapi bejelentése viszont már egyértelműen arra utal, hogy a készülékekben működő A17 Pro chip továbbfejlesztett videomotorja hardveres gyorsítással támogatja az AV1 dekódolást. A bejelentés erről így fogalmaz: „Az A17 Pro egy dedikált AV1 dekódert tartalmaz, amely hatékonyabb, kiváló minőségű videós élményt biztosít a streaming szolgáltatásokhoz.”

Mivel az Apple TV streaming médiadobozokba is az A szériájú chipeket használják, így számíthatunk rá, hogy a következő ilyenbe beépül majd a hardveres AV1 dekódolás.

Az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max készülékek az A17 Pro chip révén és az USB-C csatlakozón keresztül lehetővé teszik, hogy a 4K60 HDR videojelet küldhessenek DisplayPort bemenettel rendelkező monitorra.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version