AV1: talán az Apple is készül a videoformátum támogatására

AVFoundation keretrendszerében megjelent az AV1, ami arra utal, hogy az Apple már kész lehet a videoformátum támogatásának bevezetésére iOS, iPadOS, macOS és tvOS alatt.


Az Amazon, a Google, a Microsoft, a Netflix és mások által alapított Alliance for Open Media tagjai között ott az Apple is. A szövetség a 4K streaming szolgáltatásokban és az UHD Blu-ray lemezeken is használt HEVC (H.265) alternatívájaként kidolgozta a nyílt és jogdíjmentes AV1 videoformátumot.

A nagy tévégyártók közül a Samsung 2019-ben, az LG 2022 márciusába csatlakozott formálisan is a szövetséghez, de 2020 óta mindkét márka TV-i tudják a hardveres AV1 dekódolást. A 2021. március 31 után megjelent új Android TV készülékeknek már szintén támogatniuk kell az AV1 videók dekódolását például a Netflix és a YouTube tartalmaihoz, A múlt év vége óta a Netflix szolgáltatásán már AV1 kódolt a streaming a kompatibilis TV eszközökön. Az Apple azonban még nem implementálta termékeiben az AV1 rendszerszintű támogatását hiába tagja a szövetségnek.

AV1 Apple

Ez azonban talán hamarosan megváltozik. A Neowin beszámolója szerint a tvOS/iOS API 16.0 új kódja hivatkozik az AV1-re, mégpedig az úgynevezett AVFoundation Core Media keretrendszer-könyvtárában itt szerepel egy új globális változó „kCMVideoCodecType_AV1” néven. Ez az Apple audiovizuális média keretrendszerének már meglévő, az AVFoundation által hivatkozott kCMVideoCodecType_MPEG4, *_HEVC, *_DolbyVisionHEVC, *_VP9 és más videokodekek mellett jelenik meg.

Úgy tűnik, hogy az Apple legújabb M2 rendszerchipje (soC) ugyan nem támogatja hardveresen az AV1 dekódolást, de a cég egyes meglévő termékeknél ez szoftveresen még megoldható. Ez utóbbira korábban a HEVC dekódolás támogatása kapcsán már volt példa.

Az Apple a hírek szerin még ebben az évben piacra dobja a  megújuló hardverű Apple TV-t az új A14 chippel, aminek illene támogatnia az AV1 videoformátumot.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .