AV1: jön az új VP9-nél és HEVC-nél is hatékonyabb videoformátum

Az Alliance for Open Media által bejelentett jogdíjmentes AV1 videoformátum kifejezetten az internetes korszakra lett kifejlesztve, és állítólag akár 40%-kal is felülmúlja a VP9 és HEVC tömörítési hatékonyságát.


Az Amazon, Arm, Cisco, Facebook, Google, Intel, NVIDIA Mozilla, Netflix és Microsoft által 2015-ben alapított Alliance for Open Media (AOMedia), melyhez azóta számos további cég csatlakozott, bejelentette az AV1 jogdíjmentes videoformátum megjelenését.

Gabon Frost az AOMedia ügyvezető igazgatója szerint: „Az AOMedia indulása után csaknem három évvel az AV1 codec lebontja az akadályokat, hogy utat engedjen a legmagasabb minőségű videónak a teljes ökoszisztéma számára, jobb látványélményt nyújtva minden képernyőn és adathálózaton át.”

Az új AV1 videoformátum a Bitmovin tesztje szerint „akár 40%-kal, vagy átlagban 30%-kal képes felülmúlni a VP9 és akár a HEVC” codec-ek tömörítési hatékonyságát. Vagyis az AV1 alkalmazásával kisebb sávszélesség szükség a 4K vagy akár 8K felbontású tartalmak például internetes továbbításához, vagy jobb minőségű videó juttatható el ugyanazon sávszélességen.

A Netflix már el is kötelezte magát amellett, hogy AV1-t használ majd streaming szolgáltatásához. A cég illetékes igazgatója Mark Watson úgy nyilatkozott: „Az AV1 azt bizonyítja, hogy kifejleszthető egy jól teljesítő újgenerációs videocodec jogdíjmentes licenccel, amit az AOMedia-ban megtestesülő szakértelem széleskörű ipari elkötelezettsége tett lehetővé. A Netflix büszke az AOMedia megalapításához nyújtott segítségére és hozzájárulására, valamint az AV1 teljesítményének igazolására nagy hatékonyságú mobil bitfolyamból prémium 4K HDR szórakoztató tartalmakon. Elégedetten látjuk a széleskörű érdeklődést a dekódertámogatás iránt, és örömmel visszük el a jobb streaming minőség előnyeit tagjaink számára az elkövetkező években.”

A jelenlegi első fázisban a videocodec 1-es verziója azt részletezi, hogy az eszközök miként alakítják a bitfolyamot videóvá. A résztvevő cégek tovább dolgoznak azon, hogy az AV1 bekerüljön a tartalomgyártók által használt médiaeszközökbe, böngészőkben, majd egy-két év múlva már különböző hardverekbe – például TV-kbe, médiadobozokba és más komponensekben hogy a nézők is élvezhessék az A1 előnyeit.

Paul Gray az IHS Markit globális üzleti információs cég kutatási igazgatója az mondja: „Azt várjuk, hogy 2019 végére eléri a 300 milliót a használatban lévő 4K tévékészülékek száma, ezért már a mai infrastruktúránál nagyobb a rejtett igény az UHD szolgáltatásokra. Az AV1 széleskörű támogatást kap az egész tartalmi láncban, különösen a szolgáltatásokat beleértve. Az AV1 tartalomterjesztés gyors bevezetésére számítunk, ami segíti az UHD streaming széleskörű elterjedését.”

Mivel az AV1 használata nem kerül semmibe, többen arra számítanak, hogy az megelőzi majd a HEVC-t, aminek vannak korlátai legalábbis a tartalomterjesztésben. Az MPEG csoport és az ITU által kifejlesztett HEVC elterjedését akadályozzák a magas és bizonytalan licencköltségek. A HEVC utódjának szánt és annál 50%-kal jobb tömörítési hatékonyságú FVC (Future Video Codec) vagy H.266 is már fejlesztés alatt áll, és az ütemterv szerint 2020 végére el is kell készüljön, hogy 2021 közepére kaphatóak legyenek az első hardveres codec-ek.

Néhány év tehát még eltelik, mire az AV1 megérkezik a fogyasztók készülékeibe. A szövetség arra számít, hogy az első hibrid szoftver-hardver megvalósítások 2018 végére vagy 2019-ben jelennek meg, és a szélesebb körű elterjedés 2020-ban jön el. Mivel igen erős cégek állnak az AV1 mögött, ezért biztosnak tűnik az új videocodec jövője.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .