Apple: végre hardveresen támogatott az AV1 videoformátum

Az Alliance for Open Media tagjaként sok év után végre az Apple is támogatja a hardveres AV1 dekódolást az iPhone 15 Pro telefonok A17 Pro chipjében.


Az Amazon, az ARM, a Cisco, a Facebook, a Google, az IBM, az Intel, a Microsoft, a Mozilla, a Netflix és az Nvidia is tagja az Alliance for Open Media szervezetnek, mely a HEVC (H.265) alternatívájaként dolgozta ki a nyílt és jogdíjmentes AV1 videoformátumot.

Apple-AV1-kiemelt

2018-ban az Apple is csatlakozott a szövetséghez, de csak 2022-ben egészítette ki AV1 támogatással az AVFoundation keretrendszert a tvOS, iOS, iPadOS és macOS rendszereken, és tesztek alapján az új Apple TV 4K az AV1 videók, ha korlátozásokkal is, de szoftveresen már dekódolhatók.

Apple-A17Pro_AV1_dekódolás

Az Apple iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max telefonok minapi bejelentése viszont már egyértelműen arra utal, hogy a készülékekben működő A17 Pro chip továbbfejlesztett videomotorja hardveres gyorsítással támogatja az AV1 dekódolást. A bejelentés erről így fogalmaz: „Az A17 Pro egy dedikált AV1 dekódert tartalmaz, amely hatékonyabb, kiváló minőségű videós élményt biztosít a streaming szolgáltatásokhoz.”

Apple-TV-AV1

Mivel az Apple TV streaming médiadobozokba is az A szériájú chipeket használják, így számíthatunk rá, hogy a következő ilyenbe beépül majd a hardveres AV1 dekódolás.

Az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max készülékek az A17 Pro chip révén és az USB-C csatlakozón keresztül lehetővé teszik, hogy a 4K60 HDR videojelet küldhessenek DisplayPort bemenettel rendelkező monitorra.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .