HaziMozi

Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete

Külső; Csatlakoztatás



A Pioneer 8. generációs KURO TV-it a magasabb piaci értékű termékek közé pozícionálja, s bár a PDP-5080XA nem teljes HD felbontású, s nem is a gyártó csúcsmodellje, de képminőségével így is kiemelkedik napjaink síkpaneles TV-i közül.

A Pioneer 8. generációs plazma TV-k márkaneve a „KURO” japánul feketét jelent és a készülékek által előállított rendkívüli mélységű feketeszintre utal. A PDP-5080XA3442 a 127 centis WXGA felbontású alapmodell, vagyis jelenleg ez a legkedvezőbb áru ilyen képméretű készülék a kínálatban. Lássuk méltó-e elnevezésére a készülék, és megéri-e versenytársainál jóval magasabb árát.

PDP-5080XA_design.jpg
Külső

A készülék a Pioneer gyártmányaira jellemző, hivalkodástól mentes, letisztult vonalalakkal és síkokkal határolta klasszikus formaterv. A képernyőt fényes lakk-fekete keret veszi körül, bal alsó sarkában kerek bekapcsoló gombbal és egy-egy vörösen illetve kéken világító, keretbe simuló LED-el, melyek közül az utóbbi beállítható fényerővel jelzi a bekapcsoltságot. Az anyagok és az összeszerelés minősége kiváló. A PDK-TS28 szintén fényes fekete asztali talpon stabilan áll a készülék, viszont eléggé meglátszik rajta a por. A TV természetesen akár falra is szerelhető.

Csatlakoztatás

A PDP-5080XA3442-t gazdagon elláták AV csatlakozókkal. A három HDMI bemenet a hátlapon található szemben más gyártók megoldásával, melyek előszeretettel teszik ezek egyikét az oldal- vagy előlapra. A HDMI bemeneteken keresztül az összes ma használatos videojel – köztük a 1080p/24Hz (24p) is – és SXGA felbontásig az összes PC képjel megjeleníthető, legyenek azok akár komponens (4:2:2/4:4:4), akár RGB (16-235/0-255) digitális színleképzésűek. Nagyon hasznos, hogy egy un. „PC” módban a HDMI bemenetre csatlakoztatott számítógépes jel túlskálázás nélkül, teljes méretben jelenik meg a képernyőn, így ha például a grafikus kártyán 1360×768 pixel felbontást állítunk be, az 1:1 pixelmegfeleltetéssel válik láthatóvá. Mivel a készülék HDMI csatlakozói 1.3-as verziójúak, ezért támogatják a hagyományosnál kifinomultabb, részletesebb színvisszaadást szolgáló, akár 30/36-bites RGB/YCbCr színfelbontású „Deep Colour” jelek fogadását is.


A készüléknek van továbbá három SCART csatlakozója, egy komponens (YUV) bemenete (hozzá külön audiobemenet), egy AV és S-Video bemenet a készülék oldalán, valamint a hátlapon egy maximum SXGA felbontású jelet fogadó analóg RGBHV (PC) bemenet (hozzá Jack audiobemenet). Fix szintű analóg audiokimenet szolgál arra, hogy a TV hangját külső hangrendszeren szólaltathassuk meg, és persze van egy fejhallgató kimenet is az oldalán. A CONTROL OUT kimenet a gyártó AV vevőerősítőivel való „SR+” együttműködési funkciót szolgálja.

Kezelés; Beüzemelés, beállítás



A Pioneer 8. generációs KURO TV-it a magasabb piaci értékű termékek közé pozícionálja, s bár a PDP-5080XA nem teljes HD felbontású, s nem is a gyártó csúcsmodellje, de képminőségével így is kiemelkedik napjaink síkpaneles TV-i közül.

Kezelés

Más TV-khez hasonlóan a PDP-5080XA3442 is rendelkezik a képernyő körüli keret jobboldala mögött néhány működtető gombbal, hogy távirányító nélkül is lehessen kezelni azt, de ezeket szinte sosem használjuk.

A készülék képernyőmenüje sajnos magyarul nem olvasható, de ennek ellenére könnyen áttekinthető és használható, ráadásul igen sok lehetőséget kínál elsősorban a képernyő kalibrálására. A beállítást segíti, hogy a beavatkozás hatása egy gombnyomással összehasonlítható a módosítást megelőző állapottal – ekkor egy „Before” felirat jelenik meg a képernyőn. Az sem mellékes, hogy a nemű grafikája nem takar ki sokat a képből.


Bár a Pioneer nem fémből készült távirányítót mellékel ehhez a készülékhez, mint a drágább modellek esetén, az mégis elég masszívnak tűnik. A gombok száma pont elég és méretük is megfelelő ahhoz, hogy könnyen megnyomhatóak legyenek, az érdesített fekete felületen fehér feliratok még sötétben is jól olvashatóak. Funkcionálisan is jól áttekinthető a távirányító, ráadásul külön bemenetválasztó gombjai is vannak, vagyis nem külön menüből, hanem egy gombnyomásra lehet kiválasztani melyik jelforrás képét/hangját akarjuk látni és hallani, legalábbis elvileg, mert sajnos ezt nem a legügyesebben oldották meg a fejlesztők.

A távirányító INPUT 1-3 gombjaihoz ugyanis a készülék több AV bemenete is tartozik (az INPUT 1-hez a HDMI 1 és a SCART 1, az INPUT 2-höz a komponens és a SCART 2, az INPUT 3-hoz a HDMI 2 és a SCART 3) s ahhoz, hogy a megfelelő gomb megnyomására az általunk kívánt bemeneti jelet fogadhassuk, bizony a menüben kell megfelelő beállításokat végrehajtani. Nem is értem, hogy nem jutott eszébe a Pioneer mérnökeinek, hogy a bemenetválasztó gombok többszöri megnyomásával is lehetett volna operálni, s így léptetve kiválasztani a megfelelő bemenetet, ill. a SCART esetében a bemeneti jeltípust.

Beüzemelés, beállítás

A TV csatornák behangolása, elnevezése és kívánt sorrendbe állítása magától értetődő és egyszerű.

A készülék STANDARD, DYNAMIC, MOVIE, GAME és SPORT AV alapbeállításai közül mindenki könnyedén megtalálhatja a környezeti fényviszonyoknak, a műsor forrásának, jellegének és ízlésének legmegfelelőbbet. A DYNAMIC kivételével még ezekben az alapbeállításokban is kedvünkre módosíthatjuk az összes képparamétert, de van egy USER alapbeállítás is, melyet szintén tetszés szerint alakíthatunk.


A PDP-5080XA3442 már a dobozból kivéve is szinte tökéletesen kalibrált képet ad. A mérőlemezemmel a MOVIE alapbeállításból kiindulva a fényerőt „+1-re” növelve adódott a pontos feketeszint, a kontraszt pedig „+40-en” a megfelelő árnyalatgazdagságú fehéreket adta. A szürkeskála árnyalatok egyenletessége a „2”-es gamma beállításban a legjobb, s mérve is viszonylag pontosan követi az ideális 2.2-es gammagörbét.

A készülék fehérkiegyenlítése nagyon közel van a szabványos D65-ös (6500 Kelvin fokos) színhőmérséklethez a „Colour Temp – Low” beállításában, de ugyanitt a „Manual” menüpontban persze magunk is kalibrálhatjuk azt megfelelő műszer segítségével. A PDP-5080XA3442 menüjében van egy „Colour Space 2” beállítás, mely az elsődleges színek alkotta színháromszöget a PAL szabványban meghatározotthoz a lehető legközelebb állítja, s ennek alkalmazásával a kép színei alultelítettek maradnak, ami például egy focimeccs közvetítésénél sokkal természetesebb fűszínt eredményez. Ha azonban a „Colour Space 1” beállítást választjuk a szabványban előírtnál nagyobb színteret kapunk, de a színek telítettsége remek lesz, méghozzá úgy, hogy a bőrszínek továbbra is természetesek maradnak. Ez különösen filmeknél jön be.

Jellemzők, szolgáltatások



A Pioneer 8. generációs KURO TV-it a magasabb piaci értékű termékek közé pozícionálja, s bár a PDP-5080XA nem teljes HD felbontású, s nem is a gyártó csúcsmodellje, de képminőségével így is kiemelkedik napjaink síkpaneles TV-i közül.

Jellemzők, szolgáltatások

A PDP-5080XA3442 kétségtelenül legfontosabb jellemzője az új, a korábbinál 80%-al mélyebb feketeszintet nyújtó KURO technológiájú plazmapanel. Ez a technológiai bravúr a minden eddiginél tökéletesebb gázkisülés-szabályzásnak köszönhető és természetesen jobb fényhatásfokot is eredményez. Új a képernyő felületére felvitt, a kívülről beeső fény visszaverődését gátló „Direct Colour Filter III” szűrő is. Ez az amúgy elég sérülékeny, tehát csak óvatosan tisztítható tükröződést gátló bevonat sokkal több környezeti fényt nyel el, mint elődei, s így még világos szobában is sokkal zavartalanabb mélyebb feketék élvezhetőek a készüléken. Természetesen azért, ha a hátunk mögött egy olvasólámpa világít bele a képernyőbe, azért annak tükröződése látható. A KURO panelnek és az új direkt színszűrőnek köszönhetően a készülék feketéi és kontrasztaránya valóban minden más jelenleg a piacon lévő síkpaneles technológiát fölülmúlnak.

A képernyő homogenitása kiváló, a tartósan a képernyőn megjelenő világos képrészletek látható képmaradványokat nem okoznak. A nézési szögtartomány egy plazmától elvárhatóan széles, még szinte oldalról nézve sem változik észrevehetően a kép fényereje, kontrasztja és színtelítettsége, bár fölülről vagy alulról rátekintve már érzékelhető némi fényerőcsökkenés. A panel felbontása 1365×768 pixel, s így természetesen a készülék jogosan viseli a HD-ready megjelölést.

Mint az összes Pioneer plazma TV a PDP-5080XA3442 is képes a másodpercenként 24 képkockás videojel (24p) hibátlan kadenciájú megjelenítésére. A gyártó „HD Digital Film Direct 24” elnevezésű funkció azt jelenti, hogy a „PureCinema” menüpontban az „Advance” beállítást választva a készülék a 1080p/24Hz-es videojelet 72 Hz-el frissítve, vagyis mindenegyes képkockát háromszor felvillantva jeleníti meg, s így a mozgókép mentes bármiféle a 24p jelet 60Hz-es képfrissítésű jellé alakító eljárás okozta rángatózástól.

A készülékben egy teljes egészében digitális „PUREDrive 2HD” videojel-feldolgozó processzor végzi a szabvány és nagyfelbontású videojelek képernyő felbontására történő átskálázását (komponens és HDMI bemenetről 2,5%-os túlskálázással, kivéve a korábban említett „PC” módot), és a progresszív képfrissítésre alakítást is, méghozzá kompetens módon érzékelve a képforrás 3:2/2:2 kadenciáját is. A digitális tömörítésből adódó blokkzajokat és szúnyogzajokat is ez a processzor csökkenti, csakúgy, mint az egyéb videojel zajokat. A készülék a képdinamika intelligens növelésére (DRE) és színárnyalat- valamint fényerő-optimalizálásra (Intelligent Mode) is képes, és egy úgynevezett színátmenet-javítással (CTI) élesebb, tisztább színkontúrok érhetőek el.

A PDP-5080XA3442-ban működnek az SRS Labs, Inc. virtuális térhangzást előállító, a képernyő alatt elhelyezett hangsugárzók front hangterét megemelő „SRS Focus”, és a korlátozott membránátmérő ellenére gazdag mélyhangokat reprodukáló „TruBass” hangfeldolgozó eljárások.

A készülék HDMI bemenetei kompatibilisek a „HDMI Consumer Electronics Control (CEC)” vézérléssel, ami azt jelenti, hogy az ezen keresztül csatlakozó ugyancsak „HDMI CEC” kompatibilis készülékek egy távirányítóval is vezérelhetőek, egy gombnyomásra együtt kapcsolódnak be- és ki, illetve állnak be a megfelelő működési állapotba (a TV például magától a megfelelő AV bementre kapcsol).

Képminőség



A Pioneer 8. generációs KURO TV-it a magasabb piaci értékű termékek közé pozícionálja, s bár a PDP-5080XA nem teljes HD felbontású, s nem is a gyártó csúcsmodellje, de képminőségével így is kiemelkedik napjaink síkpaneles TV-i közül.

Képminőség

A PDP-5080XA3442 az analóg TV adások vételénél bizonyítja, hogy az erre szolgáló vevőegysége kiváló. A szobaantennával vett szabvány PAL adásjelből a készülék tökéletesen élvezhető képet produkál, már ha az így vett jel nem túl szellemképes vagy túlvezérelt. Sajnos jelenleg az UPC belvárosi kábeltévé hálózatán fogható analóg TV csatornák javarészének képe annyira zajos, hogy bár maga a képminőség kiértékelhetetlen, de kipróbálhattam milyen viszonylag hatékonyan, s mégis különösebb látható mellékhatások nélkül működik a készülék 3DNR és Field NR zajcsökkentése. Főleg ez utóbbi használható eredményesen.


TV műsorok nézésekor a progresszív képfrissítésre alakítás általában jól működik, de ritkán előfordul, hogy a Standard „PureCinema” filmmód érzékelés megzavarodik és a gyorsan mozgó képelemek élei fésűsödnek. Ezt kiküszöbölendő érdemes kikapcsolni a funkciót.

DVD és Blu-ray Disc filmek nézéséhez a Pioneer BDP-LX703436 lejátszóját használtam, melynek video beállításában a „Cinema” üzemmódot választottam. A lejátszó HDMI kimenetén DVD lejátszáskor a lemezen található eredeti felbontás szerinti 480i vagy 576i, Blu-ray Disc filmről pedig a funkciót bekapcsolva direkt 1080/24p videojelet szolgáltat. Én ez utóbbit ki is használtam, mivel a PDP-5080XA3442 képes fogadni és helyes kadenciával megjeleníteni a 24p jelet.


Számos különböző DVD-Video filmmel próbáltam ki a PDP-5080XA3442-t, köztük olyan tesztlemezzel is mely komoly feladat elé állítja a képmegjelenítőket, s a készülék állta a próbát.


A feketék tényleg nagyon mélyek, és a sötét képrészletek pontosan árnyaltak hála a széles képdinamikának – a kontrasztaránynak. A mélyfeketék mellett különösen élénkek a színek. A Pioneer plazmák mindig is híresen jók voltak a színvisszaadás terén, és ez a PDP-5080XA3442-re is igaz. Bár a készülék a szabványnál kicsit nagyobb színtartományt szolgáltat „Colour Space 1” beállításban, de a színreprodukció így is természetes, még sötét jelenetekben is láthatóak a finomabb színárnyalatok is.


A progresszív képfrissítésre alakítás hibátlanul működik. Akár 576i akár 480i jellel az átlós mozgó élek fogazottságtól, a sűrű párhuzamos vonalak alkotta mozgó képrészletek interferenciáktól mentesek. A mozifilmekből 3:2 képlebontással készült NTSC lemez mozgása is rángatástól mentes. A gyors képmozgások elmosódása minimális, vagyis megfelel a plazmáktól elvártaknak. Némi digitális modulációs zaj érzékelhető a képen, de ezt csak a szakértő szem veszi észre egészen közelről nézve a képet, amúgy a tömörítési zajokat kiválóan csökkenti a készülék képfeldolgozó processzora.


A Blu-ray filmek képe egyszerűen lenyűgöző. Egy nem túl érdekes Blu-ray bemutatólemezzel és egy másik, számos most futó sikerfilm előzetesét tartalmazó lemezzel sikerült megnéznem a készüléket. Bár az utóbbi jellegéből fakadóan rengeteg gyors képvágást tartalmaz, ami nem könnyíti meg a látottak megítélését, de elég változatos ahhoz, hogy mindenféle képet meglehessen nézni.


A Blu-ray filmek feketéi is mélyek, a sötét képrészletek árnyalatai gazdagok, a színvisszaadás nagyon jó. A mozgások a 1080/24p hibátlan kezelése miatt egyenletesek

A PDP-5080XA3442 2-2,2 méterről nézett 127 centis képén természetszerűen már látszanak a nagyfelbontású műsorforrás képének finomabb részletei, még ha az nem is 1080p.


A legszembetűnőbb, hogy a megnövekedett felbontás mennyivel jobban érzékelteti a tereket a totál képek esetében, az előtérben mozgó szintén plasztikus alakokkal majdhogynem háromdimenziós az élmény.

Hangminőség; Értékelés



A Pioneer 8. generációs KURO TV-it a magasabb piaci értékű termékek közé pozícionálja, s bár a PDP-5080XA nem teljes HD felbontású, s nem is a gyártó csúcsmodellje, de képminőségével így is kiemelkedik napjaink síkpaneles TV-i közül.

Hangminőség

A készülékhez opcionálisan megvásárolható és a képernyő alá felszerelhető PDP-S40B hangsugárzó kellemes meglepetésre kis membránfelülete ellenére kellően mély hangok előállítására is képes, persze hallható torzítástól mentesen csak viszonylag kis hangerővel, ami azért a 2,5 méter körüli nézési-hallgatási távolsághoz elegendő. (Mindehhez érdemes bekapcsolni a menüben az „SRS TruBass” funkciót.) A készülék keltette sztereó hangkép hibátlan, de igazi körülölelő hangteret azért ne várjunk az SRS virtuális surround-tól.

Értékelés

A PDP-5080XA3442 minden kétséget kizárólag az általam eddig tesztelt legjobb síkpaneles TV. A rajta látott kép a legtökéletesebb, amit valaha láttam. Az ára kétségtelenül magas, főleg hogy az asztali állványért és a hangsugárzóért is külön kell fizetni, s így majd kétszer annyiba kerül, mint más gyártók hasonló képméretű plazma TV-i. Ez utóbbiak azonban szerintem nem versenytársai a KURO-nak, mert panel- és képtechnológiai tekintetben az mérföldekkel előttük jár. Azoknak tehát, akik megengedhetik maguknak, csak azt kell eldönteniük, hogy hajlandóak-e meg is fizetni ezt a magasabb árat a tökéletes képélményért. Szerintem megéri megfizetni!
Exit mobile version