HaziMozi

Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek

Áttekintés, design, csatlakoztatás

A termékismertető a Sony legmegfizethetőbb él LED háttérvilágítást alkalmazó BRAVIA LCD TV-jéről, a KDL-32EX600-ról szól, amely MinDig TV kompatibilis DVB-T vevőt és 1920×1080 pixel teljes HD felbontást kínál, 50Hz-es képfrissítéssel.
A 2010-es Sony BRAVIA LCD TV-k „Essential” azaz EX sorozatú modelljei kedvező áron igyekeznek a legtöbbet nyújtani a vásárlók számára. A legolcsóbb LED háttérvilágítást alkalmazó KDL-32EX600 is ebben a sorozatba tartozik. Hogy a LED háttérvilágítás „mennyit ér” az persze kérdés. Tény, hogy az azonos képméretű és hasonló árú KDL-32EX500 LED-ek helyett csak hagyományos CCFL lámpákat használ a panel megvilágításához, de Motionflow 100Hz megkétszerezett képfrissítést, újabb BRAVIA Engine 3 kép- és színfeldolgozást építenek bele, valamint hálózati csatlakozáson át BRAVIA Internet Video továbbá DLNA tartalom- és fájlelérést is biztosít. Választás kérdése tehát, hogy kinek mi fontosabb, az említett plusz funkciók, vagy a LED háttérvilágítás, ami némileg vékonyabb képernyőt – csak falra szerelve lehet érdekes a 96 helyett 73 mm vastagság -, 0,8 kg-al kisebb tömeget, 13W-al alacsonyabb teljesítményfelvételt és a szélesebb színtartomány révén némileg jobb képminőséget kínál. Akik LED háttérvilágítást szeretnének az EX500-as tudásával, azok kb. 25%-kal drágábban megvehetik a KDL-32EX700-as modellt.

Sony_KDL-32EX600_termek.jpg
A KDL-32EX600 képernyőjét három oldalról fényes fekete keret övezi, alulról pedig a változatosság kedvéért egy csiszolt fémfelület hatását keltő sáv zárja, rajta a fényes Sony felirat és benne a bekapcsoltság állapotát jelző apró piros/zöld LED-ek. A készülékhez mellékelt négyszögletes, szintén fényes fekete asztali állványra pillanatok alatt felszerelhető a készülék, ami aztán jobbra-balra egyaránt kb. 30 fokkal elforgatható.


Azok a formatervezők is megérdemlik a fizetésüket, akik a Sony készülékek új távirányítóit megalkották. A kifejezetten igényes és a megszokottnál kicsit nagyobb eszközön kényelmesen használható méretűek a nyomógombok és jól olvashatóak a feliratok. Hatalmas ötlet, hogy a kezelőfelület a gombokkal együtt enyhén görbülő vályút képez és a négy sarkában lévő „bütykökön” a távirányítót gombokkal lefelé helyezhetjük az asztalra, hogy azok ne porosodjanak. A tervezők még arra is gondoltak, hogy az így az asztalon nyugvó távirányítóval is be/kikapcsolható legyen a TV egy erre alkalmasan besüllyesztett gombbal. Ötletes!


A KDL-32EX600 hátlapján és oldalt a képernyő éle mögött találhatóak a csatlakozók: a két SCART, a négy HDMI bemenet (egy oldalt), a komponens (Y, Pb/Cb, Pr/Cr) video- és a hozzátartozó audiobemenet, a PC- és a társult sztereo Jack audiobemenet, az optikai digitális és az analóg kétcsatornás kimenetek, valamint oldalt a fejhallgató Jack kimenet, egy AV (kompozit video és sztereo audio) bemenet, az USB port, no és a CAM kártyanyílás. Az antennacsatlakozó az analóg mellett az MPEG-4 tömörített DVB-T/DVB-C vételre alkalmas tunereket látja el jellel. A digitális vevő alkalmas a hazai MinDig TV és MinDig TV Extra digitális földfelszíni szolgáltatás vételére – utóbbihoz egy Conax CA modult kell a kártya fogadásához beszerezni. A digitális kábeltévék szolgáltatásainak vételi feltételeivel kapcsolatban a hálózat üzemeltetőjénél kell érdeklődni.

A készülék kép, hang és video médiafájlok megjelenítésével illetve megszólaltatásával is kecsegtet az USB porthoz csatlakoztatott memóriáról, de ne kergessük magunkat abba az illúzióba, hogy kedvenc letöltött nagyfelbontású filmjeinket is lejátszhatjuk ily módon. Nagyon behatárolja ugyanis a Sony 2010-es BRAVIA TV-k médialejátszási lehetőségeit, hogy csak FAT16/32 formázott tárlóeszközt kezelnek (NTFS-t nem) maximum 4 GB-os fájlmérettel, ami legfeljebb egy szabványfelbontású filmhez elegendő DivX formátumban. Amúgy a JPEG képek, az MP3 hangfájlok és a DivX mellett az MP4 és MPEG1 videó fájlformátumok támogatottak.

Kezelés

A termékismertető a Sony legmegfizethetőbb él LED háttérvilágítást alkalmazó BRAVIA LCD TV-jéről, a KDL-32EX600-ról szól, amely MinDig TV kompatibilis DVB-T vevőt és 1920×1080 pixel teljes HD felbontást kínál, 50Hz-es képfrissítéssel.
Ahogy mostanság minden Sony készülék, a KDL-32EX600 is alapvetően a Xross Media Bar menüből kezelhető, ami a designt és ergonómiát tekintve ugyan hibátlan, de néha eléggé lelassítja a keresett beállítási vagy forrásválasztási funkció elérését. Még szerencse, hogy a távirányító bizonyos gombjainak megnyomására a bemeneti források és a legfontosabb beállítások egyszerűbben és gyorsabban közvetlenül is előhívhatóak.

A készülék képének beállításában meghatározó, hogy az egyes bemeneti jelforrások illetve az analóg és digitális TV csatornák nézéséhez a távirányító „SCENE” gombjával melyik rendelkezésre álló (Mozi, Sport, Fotó, Játék, Grafika, Általános és Automatikus) üzemmódot választjuk. Mindegyik üzemmódhoz tartozik egy alap kép- és hangbeállítás, amit módosíthatunk, de az „Általános” üzemmódon belül van egy újabb „Normál” illetve „Élénk” képmód választási lehetőség is amiből az utóbbit talán a túlvilágított nagyáruházak polcaira kitett készülékeknél lehetne használni. Azt sem árt tudni, hogy a távirányítón van egy narancssárga „THEATRE” gomb, aminek megnyomására közvetlenül a „Mozi” üzemmódba kapcsol a készülék (újabb megnyomásra pedig visszavált az általunk kiválasztottra).


A „Kép” menüben Háttérfény (a panel megvilágításának fényereje), Kontraszt, Fényerő, Színtelítettség, Képélesség, Színhőmérséklet (Hideg, Semleges, Meleg) paraméterek állíthatóak, háromfokozatú és kikapcsolható „Zajcsökkentés” valamint „MPEG NR” használható az analóg háttérzajok illetve a digitális TV kép blokkosodásának csökkentésére, de az utóbbi eljárás bizonyos képrészleteket is eltávolít, ezért csak „Alacsony” módban tanácsos használni.

A „Részletes beállítások” almenüben van három szájbarágós elnevezésű, a képmegjelenítést választható mértékben befolyásoló funkció: a „Részl. kontraszt kiemelő” automatikusan a kép világosságtartamához állítja a Háttérfény és Kontraszt értékeket, és állítólag különösen sötétebb képeknél javít a kontrasztérzeten; az „Automatikus fényerő korl.” csökkenti annak lehetőségét, hogy a szinte teljesen fehér képek túl világosak legyenek; az „Élő szín” pedig a színek élénkségét fokozva a színtartományt is némileg módosítja. Az igazság az, hogy megfelelően beállított képdinamikai végpontok, azaz Háttérfény, Fényerő illetve Kontraszt paraméterek esetén nincs nagy haszna az automatikus beavatkozásoknak, a szürkeskála linearitásához és a készülék által reprodukált színek pontos beállításához viszont hiányzik a Gamma és a teljes szürketartomány színhőmérsékletének kalibrálása, valamint egy színmenedzselő rendszer. A képbeállítást némileg az is nehezíti, hogy a menü sötét háttere a képernyő több mint felét teljesen eltakarja.

A „Képernyő beállítás” menü paramétereivel is érdemes tisztában lenni. Itt állíthatjuk be, hogy miként akarjuk látni a még mindig szép számmal előforduló 4:3 képarányú műsorokat a 16:9-es képernyőn. A „4/3” formátum torzítatlanul, a „Smart” felnagyítva és általunk beállítható mértékben nem lineárisan összenyomva jelenik meg a 4:3-as műsor. A 1080 soros műsorforrások esetén, ha el akarjuk kerülni a túlskálázást, vagyis azt, hogy a kép széleiből bármi is elvesszen, a „wide” képformátumnál a „Teljes felbontás” beállítást válasszuk.

Színek és feketeszint

A termékismertető a Sony legmegfizethetőbb él LED háttérvilágítást alkalmazó BRAVIA LCD TV-jéről, a KDL-32EX600-ról szól, amely MinDig TV kompatibilis DVB-T vevőt és 1920×1080 pixel teljes HD felbontást kínál, 50Hz-es képfrissítéssel.
A KDL-32EX600 Mozi üzemmódban nyújtja a szabványban előírt színhőmérséklethez legközelebb álló szürkeskálát. Mivel ezt, ahogy korábban említettem nem lehet kalibrálni, ezért a gyári beállításban bízhatunk csak, ami a Sony síkpaneles TV-i esetében eddig elég pontosnak volt mondható. Ennél a készüléknél sem ért csalódás: a három alapszín együttfutása a teljes szürkeskálán jónak mondható, a színhőmérséklet csak egy kicsivel melegebb (pirosba hajló) a kelleténél, és a Gamma is megfelelően követi a szabványban előírt görbét.

A készülék színvisszaadása az átlagos LCD TV-knél jobb. Ez jórészt a LED háttérvilágítás produkálta széles színtartománynak köszönhető. Sajnos a modell olyan színmenedzselő rendszert nem kínál, amivel a színtartományt a szabványnak megfelelően pontosan be lehetne kalibrálni, ezért csak a „Színtelítettség” paraméterrel, illetve a színek fényességét és némileg a színtartományt is érintő „Élő szín” fokozással lehetne a kívánt beállítást elérni, de az utóbbi „Magas” és „Közepes” állásban már nem ad természetes színeket. A készülék alap és komplementer színei mindezek ellenére nagyjából a helyükön vannak, színdekódolási hibáktól mentesek és a bőrszínek árnyalatai is megfelelőek.


A KDL-32EX600 képének feketeszintje az alkalmazott feltehetően UV2A panelnek és a LED háttérvilágításnak köszönhetően az LCD TV-k között a legmélyebbnek mondható. Szokványos nappali vagy lámpafényes esti megvilágítási körülmények között is gazdagok a feketék, azok mélységét sokszor inkább az amúgy matt képernyőről visszatükröződő fények határozzák meg. Hozzá kell tenni, hogy a készülék igen magas csúcs fényességet tud produkálni, ha szükség van rá, de a mély feketék érdekében a „Háttérfény” paramétert a lehető legkisebb értékre érdemes megválasztani, illetve hagyni, hogy azt a fényérzékelő a környezeti megvilágítás szintjéhez illeszkedően állítsa az Economy/Csökkentés üzemmódban. Én a Mozi üzemmódnál használatos 2-es Háttérfény fokozatot bőven elegendőnek találtam minden szobai megvilágítási körülmény esetén.

Teljesen fekete kép bemeneti videojelét fogadva a készülék energia-megtakarítási célból kb. fél percen belül kikapcsolja a panel háttérvilágítását. Normál műsor nézése esetén az nemigen következik be, én csak akkor tapasztaltam ezt, amikor a fekete mélységét vizsgálandó két jelenet között a teljesen feketére kioltott képnél megállítottam a Blu-ray lejátszót.) Elsötétített szobában a teljesen fekete képet vizsgálva, amíg ki nem kapcsol a háttérvilágítás, látható annak némi inhomogenitása, ami olyan csekély, hogy normál műsor nézése esetén észlelhetetlen. Érdekes módon nem a képernyő szélei mentén jelentkezik a kivilágosodás, ahogy azt az él megvilágítás okán várnánk, hanem inkább a képernyő sarkaiban, talán az élek találkozása miatt kevéssé hatékonyan működő fénydiffúzor miatt.

Mint az LCD TV-ket általában a KDL-32EX600-at is teljesen szemből érdemes nézni, mert különben a kép kontrasztja és színeinek telítettsége némileg csökken, a vörös árnyalata enyhén megváltozik, amint 15-20 fokkal eltérünk az ideális nézőszögtől.

Képfeldolgozás

A termékismertető a Sony legmegfizethetőbb él LED háttérvilágítást alkalmazó BRAVIA LCD TV-jéről, a KDL-32EX600-ról szól, amely MinDig TV kompatibilis DVB-T vevőt és 1920×1080 pixel teljes HD felbontást kínál, 50Hz-es képfrissítéssel.
A KDL-32EX600 a szabványfelbontású váltott-soros vagy progresszív videojelet megfelelően skálázza fel a teljes HD felbontású LCD panelre, a részleteket jól adja vissza a készülék. A DVD mérőlemez felbontás tesztábrájának képe kicsit lágy, de a legfinomabb sorok és oszlopok is elkülönülten látszanak, a kontúrok csak a Képélesség maximumra állításával mutatnak némi tranziens lecsengést. A DVD-Video filmek és az SD digitális TV képének finom részletei stabilak, ugrálástól remegéstől mentesek. Láttam már jobban működő váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakítást is, de az átlós mozgó éleken fogazottság alig észlelhető, amihez nyilván hozzájárul a kicsit lágyabb kép. A készülék azonnal és könnyedén felismeri a filmek PAL 2-2 kadenciájú képsorozatát.


A nagyfelbontású képfeldolgozás tekintetében semmi kifogás nem merülhet fel a KDL-32EX600-al szemben. A Blu-ray lemezek 1080/24p videojelét kadenciahelyesen adja vissza a készülék, az élesség hibátlan, a kép felbontása megfelelő, még a film „grain” (szemcsésedés) is látható, amelyik filmben van ilyen. Nagyon pozitív, hogy a 1080p bemeneti jel úgymond túlskálázás nélkül, azaz az 1920×1080 pixel felbontású eredeti kép széleinek levágása nélkül kerül a képernyőre.

A gyártó a képfrissítést csökkentett képelmosódású interpolált képekkel megkétszerező MotionFlow 100Hz technológiája nagyjából 600 soros mozgásfelbontást biztosít az ezzel rendelkező LCD TV-knek, de az EX600-as modellekben ez nem működik, így a mi 50Hz-es képfrissítésű készülékünknek csak kb. 300 soros a mozgásfelbontása. Ez azért általában sem a Blu-ray filmek sem a hétköznapi HDTV műsorok nézése esetében nem érzékelhető. Ha valaki nagyon akarja, akkor persze láthatja, hogy például a labdarúgó mérkőzések HD adása során egy előrerúgott hosszú labdát követő gyors kameramozgás esetén a pálya széli reklámtáblák felirata kicsit elmosódik, de tudni kell, hogy ez részben már a közvetítés képanyagában is benne van.

Mindent összevetve a Sony KDL-32EX600 egy viszonylag kedvező áru él LED megvilágítású LCD TV jó feketeszintű, megfelelő színvisszaadású képpel. Nem ártana viszont, ha lenne egy megfelelő színhőmérséklet kalibrálási és színmenedzselési lehetőség a készülékben.

Kapcsolódó linkek:

Sony: új BRAVIA 3D-ready LCD TV-kkel bővül a választék
Sony: a 2010-es BRAVIA TV-kről
Exit mobile version