Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek

Áttekintés, design, csatlakoztatás

A termékismertető a Sony legmegfizethetőbb él LED háttérvilágítást alkalmazó BRAVIA LCD TV-jéről, a KDL-32EX600-ról szól, amely MinDig TV kompatibilis DVB-T vevőt és 1920×1080 pixel teljes HD felbontást kínál, 50Hz-es képfrissítéssel.
A 2010-es Sony BRAVIA LCD TV-k „Essential” azaz EX sorozatú modelljei kedvező áron igyekeznek a legtöbbet nyújtani a vásárlók számára. A legolcsóbb LED háttérvilágítást alkalmazó KDL-32EX600 is ebben a sorozatba tartozik. Hogy a LED háttérvilágítás „mennyit ér” az persze kérdés. Tény, hogy az azonos képméretű és hasonló árú KDL-32EX500 LED-ek helyett csak hagyományos CCFL lámpákat használ a panel megvilágításához, de Motionflow 100Hz megkétszerezett képfrissítést, újabb BRAVIA Engine 3 kép- és színfeldolgozást építenek bele, valamint hálózati csatlakozáson át BRAVIA Internet Video továbbá DLNA tartalom- és fájlelérést is biztosít. Választás kérdése tehát, hogy kinek mi fontosabb, az említett plusz funkciók, vagy a LED háttérvilágítás, ami némileg vékonyabb képernyőt – csak falra szerelve lehet érdekes a 96 helyett 73 mm vastagság -, 0,8 kg-al kisebb tömeget, 13W-al alacsonyabb teljesítményfelvételt és a szélesebb színtartomány révén némileg jobb képminőséget kínál. Akik LED háttérvilágítást szeretnének az EX500-as tudásával, azok kb. 25%-kal drágábban megvehetik a KDL-32EX700-as modellt.

Sony_KDL-32EX600_termek.jpg
A KDL-32EX600 képernyőjét három oldalról fényes fekete keret övezi, alulról pedig a változatosság kedvéért egy csiszolt fémfelület hatását keltő sáv zárja, rajta a fényes Sony felirat és benne a bekapcsoltság állapotát jelző apró piros/zöld LED-ek. A készülékhez mellékelt négyszögletes, szintén fényes fekete asztali állványra pillanatok alatt felszerelhető a készülék, ami aztán jobbra-balra egyaránt kb. 30 fokkal elforgatható.

Sony_KDL32EX600_taviranyito.jpg
Azok a formatervezők is megérdemlik a fizetésüket, akik a Sony készülékek új távirányítóit megalkották. A kifejezetten igényes és a megszokottnál kicsit nagyobb eszközön kényelmesen használható méretűek a nyomógombok és jól olvashatóak a feliratok. Hatalmas ötlet, hogy a kezelőfelület a gombokkal együtt enyhén görbülő vályút képez és a négy sarkában lévő „bütykökön” a távirányítót gombokkal lefelé helyezhetjük az asztalra, hogy azok ne porosodjanak. A tervezők még arra is gondoltak, hogy az így az asztalon nyugvó távirányítóval is be/kikapcsolható legyen a TV egy erre alkalmasan besüllyesztett gombbal. Ötletes!

Sony_KDL32EX600_csatik.jpg
A KDL-32EX600 hátlapján és oldalt a képernyő éle mögött találhatóak a csatlakozók: a két SCART, a négy HDMI bemenet (egy oldalt), a komponens (Y, Pb/Cb, Pr/Cr) video- és a hozzátartozó audiobemenet, a PC- és a társult sztereo Jack audiobemenet, az optikai digitális és az analóg kétcsatornás kimenetek, valamint oldalt a fejhallgató Jack kimenet, egy AV (kompozit video és sztereo audio) bemenet, az USB port, no és a CAM kártyanyílás. Az antennacsatlakozó az analóg mellett az MPEG-4 tömörített DVB-T/DVB-C vételre alkalmas tunereket látja el jellel. A digitális vevő alkalmas a hazai MinDig TV és MinDig TV Extra digitális földfelszíni szolgáltatás vételére – utóbbihoz egy Conax CA modult kell a kártya fogadásához beszerezni. A digitális kábeltévék szolgáltatásainak vételi feltételeivel kapcsolatban a hálózat üzemeltetőjénél kell érdeklődni.

A készülék kép, hang és video médiafájlok megjelenítésével illetve megszólaltatásával is kecsegtet az USB porthoz csatlakoztatott memóriáról, de ne kergessük magunkat abba az illúzióba, hogy kedvenc letöltött nagyfelbontású filmjeinket is lejátszhatjuk ily módon. Nagyon behatárolja ugyanis a Sony 2010-es BRAVIA TV-k médialejátszási lehetőségeit, hogy csak FAT16/32 formázott tárlóeszközt kezelnek (NTFS-t nem) maximum 4 GB-os fájlmérettel, ami legfeljebb egy szabványfelbontású filmhez elegendő DivX formátumban. Amúgy a JPEG képek, az MP3 hangfájlok és a DivX mellett az MP4 és MPEG1 videó fájlformátumok támogatottak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .