HaziMozi

A Samsung elkezd LG Display OLED TV paneleket venni

A Samsung Electronics várhatóan a második negyedévtől kap az LG Display WOLED TV panelekből, melyeket saját TV-iben használ majd a QD-OLED képernyők mellett.


Már korábban szóltak hírek arról, hogy a Samsung Electronics vásárolna az LG Display OLED TV paneljeiből is a Samsung Display QD Display (QD-OLED) képernyői mellett. A két koreai rivális egymásra találásának oka, hogy a Samsung Display gyártási kapacitása nem elegendő ahhoz, hogy a világ vezető tévégyártója kellő részesedést szerezzen magának a csúcskategóriás TV-k OLED szegmensében.

A Chosun Biz cikkének március 25-i elektronikai iparági értesülései szerint „a Samsung Electronics és az LG Display végső ártárgyalásokba kezdtek OLED panelek második negyedévtől (kezdődő) szállításáról”. Bár a konkrét szállítási időt nem erősítették meg az iparági forrás úgy véli, hogy az LG Display már a jövő hónapban szállít OLED paneleket a Samsung számára. 9 év után először fordul majd elő, hogy első számú tévépiaci és elektronikai versenytársa szállít paneleket a Samsungnak.

A Samsung Electronics nemrég bejelentette az S95B OLED TV-ket, pedig február közepén még bizonytalan volt, hogy mikor kerül piacra a QD-Display avagy QD-OLED TV.

A Samsung Electronics és az LG Display aktív tárgyalásai kapcsán az utóbbi cég alelnöke, Jeong Ho-young a konkurenssel való OLED kooperáció kapcsán azt az elvi álláspontot fogalmazta meg: „Ha a feltételek megfelelőek, és mindkét fél számára előnyös (win-win) helyzetet tudunk elérni, a lehetőség nyitva áll.” Az LG Display OLED panelek alkalmazását a Samsung Electronics sem cáfolja. A cég DX (Device Experience) részlegének alelnöke Han Jong-hee még januárban azt mondta: „Minden lehetőségre nyitottak vagyunk.”

A szállítási ár – amiről a két cég végig tárgyalni fog – valószínűleg változik majd. A Samsung Electronics állítólag alacsonyabb áron akarta megvásárolni a paneleket, mint amennyiért azt az LG Display az LG Electronics számára szállítja. Az LG szempontjából persze értelmetlen lenne árelőnyt adnia versenytársának. A Samsung Electronics állítólag a megállapodás szerint hasonló áron kapja az OLED paneleket, mint az LG Electronics.

A Samsung Electronics egyébként a QD-OLED TV-k gyártásának megkezdésekor valószínűleg nyomásgyakorlási céllal visszalépett a tárgyalóasztaltól. Egyértelmű azonban, hogy a Samsung Display jelenlegi kapacitásával nem tud elegendő panelt előállítani. A Samsung Electronics az LG Display OLED paneljei nélkül nem tudja teljesíteni tévégyártási és eladási terveit. A Samsung az S95B OLED TV-kből Észak-Amerikában várhatóan csak 500 – 600 ezer darabot tud majd értékesíteni.

A szélesebb méretválasztékú LG Display OLED képernyőkből a Samsung Electronics várhatóan 2 millió készüléket gyárthat majd, melyeket 2022 harmadik negyedévében például az IFA 2022 alkalmával már be is jelenthet és a negyedik negyedévében el is kezdheti forgalmazásukat.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version