QD Display: hivatalos Samsung információk a QD-OLED képernyőről

A QD Display a Samsung Display szerint „fényesebb és szélesebb színkifejezéssel”, mély feketével, gyors reakcióidővel és széles nézőszögekkel rendelkezik majd, és nézése is kíméletesebb a szemnek.


A képernyőpaneleket gyártó Samsung Display információs weboldalt tett közzé, amely az új „Quantum Dot Display röviden QD Display”, azaz kvantumpont képernyő jellemzőit és előnyit mutatja be. Az ezekből készülő QD-OLED TV-ket a hírek szerint jövőre dobja piacra a Samsung Electronics kezdetben 139 és 164 centis (55 és 65 hüvelykes) képernyőmérettel.

QD Display felépítés

A cég magyarázata szerint egy „kék ön-lumineszcens” réteg (ez lehet OLED vagy QNED) nagy-energiájú kék fényt állít elő, mely pixelenként kapcsolható be és ki (vagyis szabályozható), ami tökéletes feketéket biztosít. Két részpixelben a kék fényt kvantumpont színkonverterekkel vörössé és zöldé alakítják át a vörös/zöld/kék (RGB) színösszetevőkhöz. A QD-OLED technológia ebben tehát eltér a jelenlegi LCD képernyőkben és az LG Display White OLED paneljeiben is alkalmazott színszűrőktől.

QD Display összevetés

A weboldal összeveti a Samsung Neo QLED vagy QLED TV-kben is használt „szokványos” LCD és QD Display technológiát. Megállapítja, hogy az utóbbi gyors reakcióidejével a gyorsan mozgó objektumokat tartalmazó videók tiszta és elmosódástól mentes megjelenítésre képes, mert a fényszabályzás sebességét nem korlátozza a folyadékkristályok mozgatásának lassúsága. Azt állítja, hogy QD Display az LCD-khez képest 40-50%-kal csökkenti a szem egészségét veszélyeztető „káros kék fényt”, ami így a legalacsonyabb szintű a jelenlegi képernyőket tekintve.

QD Display színtérfogat

A QD Display fényforrásának kék fénye és a belőle a kvantumpont konverterekkel előállított piros és zöld színtisztasága igen magas, amivel nagyon széles színskálát képes reprodukálni a sötéttől a világosig bármilyen fényerőn. Ez állítólag a BT.2020 színtérfogat 80%-át is meghaladja. A képminőség széles nézőszögtartományban sem változik, mert a középtől mért 60 fokos szögből nézve a képet a QD Display fénysűrűségének több mint 70%-megmarad, ami más nagy képernyőkkel összehasonlítva állítólag a legkisebb a különböző nézőszögből adódó fényességeltérés.

A QD Display a Samsung Display fényvisszaverődés-csökkentő technológiájával minden eddiginél alacsonyabb tükröződést ígér.

A magas kontrasztarányról a weboldalon ez olvasható: „A hagyományos képernyők a fényforrással vagy az energiafogyasztással kapcsolatos problémák miatt korlátozzák a képernyő fényességét. Mivel a fényforrás egy háttérvilágító egység az LCD-k esetében szinte lehetetlen szabályozni az egyes pixelek fényességét, ami korlátozza a képernyőn a tökéletes feketék megjelenítését. Az LCD-kkel ellentétben a QD kék fényforrása minden egyes pixel fényét képes szabályozni. A 4K felbontású QD Display körülbelül 8,3 millió (3840×2160) fényforrással rendelkeznek, amelyek külön-külön szabályozhatók. Így a QD Display nagy, 1.000.000:1 kontrasztarányt tesz lehetővé a tökéletes feketékhez, hogy mélyebb és részletesebb képminőséget állítson elő.”

QD Display HDR

A magyarázathoz tartozó ábra azt sugallja, hogy a QD Display 0,0005 nit (cd/m2) fekete és 1.000 nit (cd/m2) csúcs-fehér fényességszintet képes megjeleníteni. Elégmeglepő lenne azonban, ha az első QD-OLED TV-k képesek lennének nagy felületen tartósan előállítani az utóbbi csúcsfényességet.

QD Display fényesség

Bárki maga is megtapasztalhatja, hogy egy képernyőnek minél jobb a feketéje és színtelítettsége, annál fényesebbnek tűnik. Szemünk alkalmazkodik a környezet vagy a képernyő fényéhez, ezért nem használható csupán a csúcsfényesség a HDR képminőség mércéjeként. Egy képernyő HDR képminőségét elsősorban a dinamikatartomány, vagyis a kontraszt határozza meg, ezért tűnhet egy eredetileg számszerűen alacsonyabb fénysűrűségű kép mégis fényesebbnek.

A QD Display jellemzőit magyarázó weboldal csak 4K felbontású képernyőt említ, tehát valószínűtlen, hogy a Samsung jövőre 8K QD-OLED TV-t kínálna.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .