QD-OLED TV: még nem tudni mikor és mennyiért lesz kapható

Kérdéses, hogy a Samsung QD-Display avagy QD-OLED TV-je mikor kerül piacra, és hihető-e, hogy a Sony A95K csúcstévék ugyanilyen képernyővel csak 3.000 illetve 4.000 dollárba kerülnek?


Az év eleji termékbemutatókon látottak alapján a szakma egyöntetű elragadtatással nyilatkozott a QD Display, azaz QD-OLED technológiájú képernyők képminőségéről. A Sony bejelentette QD-OLED paneles A95K csúcstévéit, a Samsung QD-Display TV hivatalos bejelentése viszont még várat magára, bár már megkapta a CES 2022 „Best of Innovation” díját. Egyelőre azonban sok a bizonytalanság az első QD-OLED TV-k megjelenése kapcsán, mert nem tudni, hogy mikor és mennyiért kerülnek majd piacra.

A dél-koreai technológiai portál, a The Elec cikke szerint a Samsung Electronics és a Samsung Display eddig nem tudtak megegyezni egymással azon QD-OLED panelek áráról, amelyeket az utóbbi gyárt és szállítana az előbbinek a tervezett QD-Display TV-khez.

A tavaly év végén kezdődött tárgyalások megakadtak, mivel a Samsung Electronics állítólag ragaszkodik ahhoz, hogy csak annyit hajlandó fizetni a QD-OLED panelekért, mint amennyibe az LG Display White OLED paneljei kerülnek. A Samsung Display viszont ezt elfogadhatatlannak tartja.

A Samsung Electronics állítólag azt is közölte, hogy ha a feltételei nem teljesülnek, akkor egyszerűen elhalasztja QD-OLED TV-je piaci megjelenését, amelynek időpontját állítólag év közepére tűzték ki. A Visual Display (VD) Business, a Samsung Electronics TV üzletága eredetileg mintegy félmillió QD-OLED TV-t tervezett piacra dobni.

Ha a felek nem oldják meg a problémát, akkor valószínűleg az első forgalomba kerülő QD-OLED TV-ket a Sony kínálja majd, amihez a cikk szerint a japánok már meg is rendelték a 139 centis (55 hüvelykes) QD-OLED paneleket.

A The Elec egy másik beszámolója szerint a Samsung Display számára a további beruházásokkal kapcsolatos döntéseket is befolyásoló gondot jelent, hogy a QD-OLED panelek – vagy a cég elnevezésével QD Display képernyők – gyártási kihozatala jelenleg csak 30% körül van, vagyis tíz legyártott panelből csak három elég jó ahhoz, hogy egy TV-be beépítsék. A QD-OLED panelek gyártása tehát jelenleg még elég költséges, és ha nyomott áron kell azokat eladniuk a Samsung Electronics számára, akkor veszteséges is. Ugyanakkor mivel a Samsung Display jelentős összeget invesztált a QD-OLED gyártásba, szüksége van a Samsung Electronics, mint vásárló megrendelésére. Ha viszont az utóbbi a megállapodás hiányában nem vesz paneleket, akkor a Samsung Display nem bővíti a gyártást és a jelenlegi kapacitás nem elég az agresszív terjeszkedéshez a csúcskategóriás panelek piacán.

A Samsung Display abban reménykedhet, hogy a Samsung Electronics alelnöke és a vállaltcsoport örököse, Lee Jae-yong – aki több alkalommal is ellátogatott a Samsung Display QD-OLED gyártóüzemébe és állítólag a legfőbb szorgalmazója a Samsung OLED TV üzletbe való belépésének – a QD-OLED sikerében személyesen is érdekelt, s így megpróbálja megoldani a vitát, legalábbis a The Elec szerint.

Sony A95K_QD-OLED TV

A QD-OLED TV-k áráról is egyelőre csak találgatni lehet. A koreai sajtó tavaly még arról számolt be, hogy az első 164 centis (65 hüvelykes) QD-OLED TV-k ára körülbelül 10 millió won, azaz nagyjából 8.000 dollár (kb. 2,6 millió Ft) lesz.

Most viszont a Sony USA weboldalán megjelentek alapján sokan úgy spekuláltak, hogy talán csak fele ennyibe, azaz 4.000 dollárba kerül majd a 164 centis (65”) QD-OLED paneles A95K csúcstévé. Az okoskodás azon alapszik, hogy a termék weboldalán korábban 4.000 „Sony Rewards” jutalompont szerepelt (ez mostanra eltűnt), amit a készülék vásárlója PlayStation 5 játékokra költhet. Márpedig az eddigi gyakorlat szerint a cég weboldalán megvett termékek után annyi jutalompontot adnak, ahány dollárba az kerül (például az 1.999,99 dollárba kerülő XR-65A80J OLED TV vásárlója 2.000 Sony jutalompontot). Az XR-55A95K weboldalán korábban 3.000 jutalompont szerepelt – ami 3.000 dolláros árra utalna -, de ez is eltűnt mostanra.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .