HaziMozi

Növekvő online videózás sújtja a DVD és Blu-ray eladásokat

1. Oldal

A Digital Entertainment Group (DEG) adatai szerint a DVD és a Blu-ray lemezek globális értékesítési és bérleti bevételei az év első kilenc hónapjában az előző évhez képes hét százalékkal 10,9 milliárd dollárra (kb. 2.350 milliárd Ft) csökkent.
Azzal, hogy egyre többen választják a filmek bitfolyamainak megtekintését biztosító online kölcsönzést vagy letöltést például az iTunes vagy a Qriocity és hasonló internetes videó tartalomszolgáltató oldalakról, a házi szórakoztatás ugyanolyan forradalmi változásokon megy keresztül, mint ami a zeneiparban már egy ideje zajlik.

Mind több TV készülék, Blu-ray lejátszó, set-top box és játékkonzol kínál valamilyen formában igény szerinti webes film és tévéműsor elérést, méghozzá egyre egyszerűbben. A recesszió is az olcsóbb kölcsönzésre ösztönzi a fogyasztókat, megfosztva ezzel a hollywoodi stúdiókat a lemezek és az igen jövedelmező díszdobozos kiadványok eladásából származó profittól.

A MediaGuardian szerint a Paramount Pictures tulajdonosa a Viacom otthoni szórakoztatásból származó bevételei 43 százalékos csökkenéséről, a Warner Bros tulajdonában álló Time Warner 8 százalékos, a Lionsgate a 22 százalékos visszaesésről számolt be ebben az évben.

Azok az idők tehát egyre messze vannak, amikor a DVD 1998-as indulásakor a leggyorsabban befogadott médiaformátumként a filmstúdiók legnagyobb bevételét jelentették. Vannak persze még fényes sikerek a lemezeladásban is, mint amilyen a megjelenésének első három hetében hatmillió példányban eladott Avatar Blu-ray, ami akkor a Blu-ray értékesítés 86 százalékos megugrását jelentette.

Kapcsolódó linkek:

Sony Qriocity: indul az online videokölcsönzés Európában
Ismét megkétszereződött a Blu-ray Disc eladás egy év alatt
Az Avatar Blu-ray sikerének árnyoldalai
Észak-Amerika 1,5 milliárd dollárt költött Blu-ray Disc-re 2009-ben
Exit mobile version