Az Avatar Blu-ray sikerének árnyoldalai

1. Oldal

Máris minden rekordot megdöntött James Cameron: Avatar című filmjének DVD és Blu-ray Disc kiadása, ami ugyan áttörés az utóbbi formátum számára, de a most megjelent Blu-ray lemez nem használja ki a lehetőségeket és nem kedvez a 3D TV-knek sem.
AVATAR_Blu-ray.jpgA Century Fox Home Entertainment április 25-ei bejelentése szerint a mozik pénztárainál már minden eddigi rekordot túlszárnyaló Avatar Blu-ray kiadásából a megjelenéstől számított első négy napban 2,7 millió példányt adtak el az USA-ban és Kanadában, ami így mindenidők leggyorsabb fogyó és legnagyobb mennyiségben eladott Blu-ray lemeze lett. Az eddigi rekordot a Warner Home Video A sötét lovag (The Dark Knight) című Blu-ray Dics-je tartotta, amiből 2008 decemberi megjelenése óta 2,5 millió kelt el Észak-Amerikában.

A négy nap alatt eladott összesen 6,7 millió Avatar DVD és Blu-ray lemez is csúcs, de az igazán figyelemreméltó, hogy ennek több mint 40%-át a nagyfelbontású formátum adta. A német és osztrák piacon az április 22-ei megjelenés óta, az első hétvégéig az Avatar-ból eladott 700.000 lemezpéldány is rekord, amiből 250.000 (bő 35,%) volt Blu-ray Disc. Az Egyesült Királyságban csak ma kezdik meg a forgalmazást.

Sokan vannak azon a véleményen, hogy az Avatar Blu-ray sikere hasonló piaci áttörést jelent a formátum számára, mint a Mátrix DVD kb. 10 ével ezelőtt megjelenése volt.

Vannak, akik ugyanakkor úgy vélik, hogy a korai Blu-ray kiadás csak cinikus kísérlet a film mozikban tapasztalható rendkívüli sikerének azonnali „készpénzre váltására”.

Az kétségtelen, hogy a most megjelenő Avatar Blu-ray nem kínál extrákat, csak maga a film van rajta, és az is 2D változatban. Márpedig többek szerint ez a film 2D-ben nem akkora élmény, mégpedig azért, mert ezt a mozit úgy készítették el – azért dolgoztak ki hozzá az alapoktól egy 3D filmek előállítására szolgáló technológiát -, hogy azt 3D-ben nézzék.

Az persze nyilvánvaló, hogy hiába vannak már 3D TV-k és Blu-ray 3D lejátszók, jelenleg a háztartások még nem készek a 3D képmegjelenítésre. Ha viszont a Century Fox Home Entertainment az Avatar 3D formátumú megjelentetésével addig várna, amíg a 3D az otthonokban meghatározóvá válik, akkor talán sosem jelenne meg így a film. A stúdió tisztában van ezzel, és ezért várhatóan valamikor a jövő év elején megjelenteti majd az Avatar Blu-ray 3D változatát.

A most kiadott lecsupaszított verzió viszont úgy tűnik tényleg csak a gyors pénzszerzést szolgálja, és nem a Blu-ray kiagyalóinak formátummal kapcsolatos elképzeléseit.

Az Avatar Blu-ray jelenlegi változata ráadásul a rendező James Cameron szívéhez sem állhat túl közel, aki korábban egy interjúban már kifejtette, hogy az 1,85:1 képformátum nagyon jól működik 3D-ben, de csak 3D-ben, viszont nem kedveli a 1,78:1 (16:9) képarányú 2D mozikat. Márpedig a most kiadott 2D Avatar képaránya 1,78:1 (16:9) a síkképernyős TV készülékekhez alkalmazkodva.

Nem véletlen tehát, hogy valamikor még novemberben újra megjelenik az Avatar egy a Blu-ray valódi potenciálját jobban kihasználó, extrákkal (BD-Live) kiegészített, speciálisan vágott változata is, de még mindig csak 2D formátumban.

A 3D TV-k gyártói sem lehetnek felhőtlenül boldogok a most megjelent Avatar Blu-ray sikere miatt. Számukra nyilván az lenne ideális, ha minél előbb, de lehetőleg a karácsonyi vásárlási szezonra elérhető lehetne a film 3D változata. Ezzel ugyanis sok vásárlót nyerhetnének meg a 3D vagy 3D-ready TV készülékeknek. A 3D változat megjelenése előtt eladott lemezek ráadásul várhatóan csökkentik az előbbi iránti keresletet is.

Kapcsolódó linkek:

Az Avatar Blu-ray Disc firmware frissítést kívánhat
Blu-ray 3D: az Avatar 3D verziója még idén megjelenik?
Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .