Növekvő online videózás sújtja a DVD és Blu-ray eladásokat

1. Oldal

A Digital Entertainment Group (DEG) adatai szerint a DVD és a Blu-ray lemezek globális értékesítési és bérleti bevételei az év első kilenc hónapjában az előző évhez képes hét százalékkal 10,9 milliárd dollárra (kb. 2.350 milliárd Ft) csökkent.
DEG_logo.jpgAzzal, hogy egyre többen választják a filmek bitfolyamainak megtekintését biztosító online kölcsönzést vagy letöltést például az iTunes vagy a Qriocity és hasonló internetes videó tartalomszolgáltató oldalakról, a házi szórakoztatás ugyanolyan forradalmi változásokon megy keresztül, mint ami a zeneiparban már egy ideje zajlik.

Mind több TV készülék, Blu-ray lejátszó, set-top box és játékkonzol kínál valamilyen formában igény szerinti webes film és tévéműsor elérést, méghozzá egyre egyszerűbben. A recesszió is az olcsóbb kölcsönzésre ösztönzi a fogyasztókat, megfosztva ezzel a hollywoodi stúdiókat a lemezek és az igen jövedelmező díszdobozos kiadványok eladásából származó profittól.

A MediaGuardian szerint a Paramount Pictures tulajdonosa a Viacom otthoni szórakoztatásból származó bevételei 43 százalékos csökkenéséről, a Warner Bros tulajdonában álló Time Warner 8 százalékos, a Lionsgate a 22 százalékos visszaesésről számolt be ebben az évben.

Azok az idők tehát egyre messze vannak, amikor a DVD 1998-as indulásakor a leggyorsabban befogadott médiaformátumként a filmstúdiók legnagyobb bevételét jelentették. Vannak persze még fényes sikerek a lemezeladásban is, mint amilyen a megjelenésének első három hetében hatmillió példányban eladott Avatar Blu-ray, ami akkor a Blu-ray értékesítés 86 százalékos megugrását jelentette.

Kapcsolódó linkek:

Sony Qriocity: indul az online videokölcsönzés Európában
Ismét megkétszereződött a Blu-ray Disc eladás egy év alatt
Az Avatar Blu-ray sikerének árnyoldalai
Észak-Amerika 1,5 milliárd dollárt költött Blu-ray Disc-re 2009-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .