HaziMozi

Apple TV+: jól tartja magát a streaming piac nagyjaihoz képest

A tartalmak mennyisége helyett a minőségre összpontosító Apple TV+ a streaming piac növekedésre képes szolgáltatója volt az elmúlt másfél évben, a JustWatch értékelése szerint.


A világ több, mint 100 országában 20 millió felhasználónak a streaming néznivalókhoz egyfajta műsorkalauzt, ajánlásokat, nézési listákat és sok mást kínáló JustWatch az egyes szolgáltatók tartalmai iránti aktív érdeklődést mérve készít piaci elemzést.

Eszerint viszonylag jól alakult az elmúlt másfél év az Apple TV+ számára, mely augusztusban 6,2% piaci részesedést tudhatott magának. Ez ugyan a legkisebb a vizsgált szolgáltatók között, de nem sokkal marad el a globálisan még csak nemrég elérhető, hazánkban március 8. óta működő HBO Max 7%-os részesedésétől.

A 2021 januárjától 2022 augusztusáig vizsgált időszakban az Apple TV+ 29%-os növekedést ért el, míg az Amazon Prime Video és a Netflix, 19% illetve 14% visszaesést könyvelhetett el a streaming piac JustWatch általi értékelése szerint. Az előfizetői számát dinamikusan növelő Disney+ ebben az összevetésben 18,2%-os részesedést és nagyjából ugyanolyan növekedést ért el, mint az Apple TV+ 2022 augusztusáig.

Az Apple TV+ stabil piaci pozíciójához nyilván hozzájárul az is, hogy a streaming szolgáltatást az Apple legtöbb termékéhez egy évig ingyen adják a vásárlóknak, és három hónapig ugyancsak díjfizetés nélkül használhatták azt a Sony PS5 konzolok, az LG és mostanság a Samsung okos TV-k tulajdonosai. Az így bevonzott sok nézőből néhányan nyilván előfizetővé válnak.

A streaming piac nyilvánvalóan fragmentálódik illetve diverzifikálódik. A nézők egyre többféle szolgáltató kínálatából választhatnak, amelyek különböző piaci stratégiát követnek. A JustWatch piaci értékelése szerint az Apple TV+ illetve a Disney+ növekszik, míg a két legnagyobb streaming szolgáltató, az Amazon Prime Video és a Netflix részesedése csökken.

Az USA streaming piac nyolc legfontosabb szolgáltatójának tartalomkínálatát elemző Self Financial tanulmány árnyaltabb következtetések levonására ad lehetőséget, de abból is az olvasható ki, hogy az Apple TV+ sajátgyártású filmjei és sorozatai magas minőséget képviselnek, a legmagasabb átlagos IMDb tetszési pontszámmal rendelkeznek, és nem véletlen, hogy a CODA című film Oscar-díjat, a Ted Lasso című sorozat Emmy-díjat nyert idén.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version