Apple TV+: jól tartja magát a streaming piac nagyjaihoz képest

A tartalmak mennyisége helyett a minőségre összpontosító Apple TV+ a streaming piac növekedésre képes szolgáltatója volt az elmúlt másfél évben, a JustWatch értékelése szerint.


A világ több, mint 100 országában 20 millió felhasználónak a streaming néznivalókhoz egyfajta műsorkalauzt, ajánlásokat, nézési listákat és sok mást kínáló JustWatch az egyes szolgáltatók tartalmai iránti aktív érdeklődést mérve készít piaci elemzést.

Apple TV+

Eszerint viszonylag jól alakult az elmúlt másfél év az Apple TV+ számára, mely augusztusban 6,2% piaci részesedést tudhatott magának. Ez ugyan a legkisebb a vizsgált szolgáltatók között, de nem sokkal marad el a globálisan még csak nemrég elérhető, hazánkban március 8. óta működő HBO Max 7%-os részesedésétől.

Apple TVplus piaci részesedés 2022-08-ig JustWatch

A 2021 januárjától 2022 augusztusáig vizsgált időszakban az Apple TV+ 29%-os növekedést ért el, míg az Amazon Prime Video és a Netflix, 19% illetve 14% visszaesést könyvelhetett el a streaming piac JustWatch általi értékelése szerint. Az előfizetői számát dinamikusan növelő Disney+ ebben az összevetésben 18,2%-os részesedést és nagyjából ugyanolyan növekedést ért el, mint az Apple TV+ 2022 augusztusáig.

Az Apple TV+ stabil piaci pozíciójához nyilván hozzájárul az is, hogy a streaming szolgáltatást az Apple legtöbb termékéhez egy évig ingyen adják a vásárlóknak, és három hónapig ugyancsak díjfizetés nélkül használhatták azt a Sony PS5 konzolok, az LG és mostanság a Samsung okos TV-k tulajdonosai. Az így bevonzott sok nézőből néhányan nyilván előfizetővé válnak.

A streaming piac nyilvánvalóan fragmentálódik illetve diverzifikálódik. A nézők egyre többféle szolgáltató kínálatából választhatnak, amelyek különböző piaci stratégiát követnek. A JustWatch piaci értékelése szerint az Apple TV+ illetve a Disney+ növekszik, míg a két legnagyobb streaming szolgáltató, az Amazon Prime Video és a Netflix részesedése csökken.

Az USA streaming piac nyolc legfontosabb szolgáltatójának tartalomkínálatát elemző Self Financial tanulmány árnyaltabb következtetések levonására ad lehetőséget, de abból is az olvasható ki, hogy az Apple TV+ sajátgyártású filmjei és sorozatai magas minőséget képviselnek, a legmagasabb átlagos IMDb tetszési pontszámmal rendelkeznek, és nem véletlen, hogy a CODA című film Oscar-díjat, a Ted Lasso című sorozat Emmy-díjat nyert idén.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .