Apple TV+: mit kell tudni a jövőbemutató TV-ről

Működik az Apple TV+, amivel az almás márka utat nyit a jövő tévéjének. Íme, minden tudnivaló a még csak 8 címet és nálunk csak 2 „csatornát” kínáló streaming szolgáltatásról.


Több mint 100 országban köztük hazánkban is nézők sokasága vethetett először pillantást az Apple TV+ streaming szolgáltatásra, amelyen egyelőre 7 napos ingyenes próba gyanánt a The Morning Show, a See, a Dickinson, a For All Mankind, Az elefántkirálynő, a Helpsters, a Szellemíró és a Snoopy az űrben első epizódjai érhetőek el az Apple TV médiadoboz és az iOS készülékek Apple TV app alkalmazásán keresztül. Az ingyenes próbaidőszak letelte után a további epizódokat havi 1.890 Ft előfizetési díj ellenében lehet megnézni idehaza. A cég ígérete szerint a tartalmak közel 40 nyelven lesznek feliratozva (kifejezetten siketek számára is) valamint szinkronizálva.

Az Apple streaming szolgáltatása tehát saját tartalmakra épít, nem pedig más stúdiók alkotásaira. Ebben az értelemben más, mint a Netflix, mely kiterjedt filmkatalógust kínál benne egyre jelentősebb „originál” tartalmakkal. Az Apple hangsúlyozottan a minőségre összpontosít a mennyiséggel szemben, de a szűkösebb műsorkínálat tükröződik a kedvezőnek mondható árban. Sőt, akik 2019. szeptember 10-e után új Apple TV, iPhone, iPad, iPod Touch készüléket vagy Mac számítógépet vásárolnak, egy évig ingyen élvezhetik a szolgáltatást.

Az Apple TV+ tartalmai a 2019. májusában megjelent Apple TV app alkalmazáson át érhetőek el, ami megtalálható az Apple TV médiadobozon, az iPhone okostelefonokon és iPad táblagépeken valamint a Mac számítógépeken. Az újabb Fire TV eszközök mellett a Samsung TV-ken is ott az Apple TV app, ami később az LG és a Sony bizonyos TV-in is megjelenik. Emellett internetes böngészővel a tv.apple.com/hu még nem magyarított weboldalon is nézhetőek a tartalmak, valamint iPhoneról, iPadről és Macről átküldhetőek Airplay 2 kompatibilis TV-re.

Bizonyos Fire TV és Roku platformot alkalmazó TV-ken és médialejátszókon megtalálható a korlátozott funkciókkal működő Apple TV app alkalmazás, az Android TV operációs rendszeren alapuló okos TV-k és más eszközök többségéből azonban hiányzik. Természetesen egy HDMI-n keresztül a TV-hez csatlakoztatott Apple TV megoldást kínál, de ez nem olyan olcsó, mint sok más streaming lejátszó. (Ezen a weboldalon megtekinthetőek a kompatibilis készülékek.)

Az új szolgáltatás azonban mást is tartogat. Az Apple TV app alkalmazást arra fejlesztették, hogy több szolgáltatás és szolgáltató műsorkínálatát egységesítve ne kelljen a továbbiakban különböző alkalmazások között ugrálni, hogy a kívánt tartalmat élvezhessük. Az Apple TV+ tehát arra szolgál, hogy beindítsa a projektet, mely mind több további tartalmat kínáló partnert vonz magához. Az Apple számára ez egy több milliárd dolláros lehetőség, hogy a jövő teljes körű televíziós szolgáltatójává váljon. Ehhez van szükség arra a néhány milliárdra, amit a saját tartalomgyártásra elköltenek.

Az Apple TV app alkalmazás nem egy újfajta kábeltévé. Ebben ugyanis a fogyasztó dönti el, hogy mit szeretne nézni, vagy mire kíván előfizetni. Az alkalmazás univerzális keresést és a felhasználóra szabott személyes ajánlásokat kínál. Filmek külön is kölcsönözhetőek vagy vásárolhatóak, mivel az alkalmazásba beépült az iTunes filmtára.

Sok országban csak alig vannak úgymond Apple TV-csatornák (nálunk az Apple TV+ mellett egyelőre csak a Smithsonian érhető el az ingyenes próbahét után havi 799 Ft előfizetési díjért). Vannak viszont országok, melyekben már számos tartalomszolgáltató alkalmazása támogatott az Apple TV app alkalmazásban (lásd itt). Ne is keressük, a Netflix biztosan nem lesz közöttük, az Amazon Prime Video viszont már most, a Disney+ pedig állítólag majd szintén elérhető lesz az alkalmazásból, ahogy számos hírtévé élő műsora is.

A többi streaming szolgáltatáshoz hasonlóan a kép- és a hangminőséget a TV készülék vagy a lejátszóeszköz kompatibilitása valamint az internetkapcsolat sávszélessége határozza meg. Az Apple TV+ tartalmak akár 4K felbontású és Dolby Vision HDR videoképpel valamint Dolby Atmos objektum alapú hanggal – az utóbbi kettő egyelőre csak Apple TV médiadobozon át – élvezhetőek alkalmas berendezésekkel, mégpedig bármiféle felár nélkül. Más készülékek esetében a képminőség 4K HDR10 formátumra és 5.1-es térhangzásra korlátozódik. Vagyis a legjobb képet, hangot és felhasználói élményt a cég most még csak saját médiadobozán keresztül nyújtja.

„Családi megosztásban” a havi 1.890 Ft előfizetési díj 6 családtagnak biztosít hozzáférést a szolgáltatáshoz. Nincs szükség fiók- vagy jelszómegosztására. A családi megosztás az előfizető Apple ID beállításai alatt adható meg. Minden családtagnak személyes nézői profilja lesz, ami azt is jelenti, hogy akár 6 egyidejű bitfolyamot nézhet egy előfizető. A tartalmak akár le is tölthetőek offline megtekintéshez iPhone vagy iPad készülékekre.

Az alkalmazás kezelőfelülete néhány régióban már több tartalomkategória közötti választást biztosít, ahogy a fenti kép felső részén látható. Kaphatunk értesítést egy új sorozatepizódról vagy közelgő sporteseményről. Ezeket a funkciókat később a többi régióra is kiterjesztik. Az alkalmazás hasonlóan néz ki a különböző készülékeken és platformok alatt, de azért vannak technikai különbségek.

Lejátszáshoz sorba állíthatóak az Apple TV+ és a partnerszolgáltatások tartalmai, és nézési történetünk alapján személyes műsorajánlásokat is láthatunk a kezelőfelületen, ha az utóbbit ki nem kapcsoljuk.

Aki rendelkezik a fenti készülékek valamelyikén Apple TV app alkalmazással, annak javaslom, próbálja ki.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .