HaziMozi

AV1: az LG is csatlakozik a jogdíjmentes videoformátumot támogató szövetséghez

A nyílt forráskódú jogdíjmentes AV1 videokodeket kidolgozó és azt támogató Alliance for Open Media szövetséghez az LG is csatlakozott.


A 2015-ben alakult Alliance for Open Media (AOMedia) 2018-ban jelentette be az általa fejlesztett és népszerűsített nyílt forráskódú, jogdíjmentes AV1 videoformátumot. A szövetséghez 2019-ben csatlakozott a Samsung, a 2021. március 31 után megjelent új Android TV készülékeknek pedig már támogatniuk kell az AV1 videók dekódolását például a Netflix és a YouTube tartalmaihoz, A múlt év vége óta a Netflix szolgáltatásán már AV1 kódolt a streaming a kompatibilis TV eszközökön.

Az AOMedia bejelentése szerint „Promóter szinten” az LG Electronics (LG) is csatlakozott a szervezethez. Matt Frost, az AOMedia elnöke és a Google igazgatója szerint: „Várakozással tekintünk a streaming médiatechnológiák következő generációja kapcsán az LG-vel való együttműködés elé. Az LG okos készülékek terén szerzett szakértelmével értékes hozzájárulást nyújt az AOMedia projektjeihez.”

Az LG TV-k 2020 óta rendelkeznek AV1 hardveres dekódolással, és a YouTube így kódolt 8K videóit az LG 8K TV-i támogatják is. Az AV1 kódolt Netflix streaming viszont továbbra sem támogatott egyetlen LG TV-n sem, lehet azért, mert a cég eddig nem volt hivatalos tagja a szövetségnek.

Az újabb Panasonic, Philips, Sony és TCL TV-k szintén támogatják az AV1 videók dekódolását, bár gyártóik hivatalosan nem tagjai az AOMedia szövetségnek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Exit mobile version