Netflix: elindult TV-ken is a jobb minőségű AV1 streaming

A Netflix szolgáltatásán már hatékonyabb tömörítésű AV1 kódolt a streaming a kompatibilis TV eszközökön, így egyes okos TV-ken és egy játékkonzolon.


A hatékony 4K vagy akár 8K felbontású és HDR videók tömörítésére kifejlesztett első nyílt és jogdíjmentes AV1 videoformátum mögött az Amazon, az Apple, a Cisco, a Facebook, a Google, az IBM, az Intel, a Microsoft, a Mozilla, a Netflix és mások által alapított Alliance for Open Media (AOMedia) áll.

2020 februárjában a Netflix AV1 kódolt streaming először az Android mobileszközök alkalmazásán jelent meg, aztán még ugyancsak tavaly májusban a YouTube kezdett 8K videókat kínálni a AV1 videokódolást támogató 8K TV-ken. Már idén év elején tudható volt, hogy a 2021. március 31-e után megjelenő új Android TV készülékeknek már támogatnia kell az AV1 videók dekódolását, és az nélkülözhetetlen lesz a Netflix és a YouTube tartalmaihoz is .

A Netflix bejelentése szerint miután egyre több a hardveres AV1 dekódolásra kész TV elindult a TV eszközökön is a jobb minőségű AV1 streaming: „Örömmel jelentjük be, hogy a Netflix elindította az AV1 streaming-et TV-kre. Ezzel a fejlett kódolási formátummal bizonyosan még lenyűgözőbb élményt tud nyújtani tagjainknak a Netflix”- áll a bejelentésben. Ebben azt is megemlítik, hogy: „A Netflix címek ezreinél hasonlítottuk össze az AV1-et más kodekekkel és jelentős tömörítési hatékonyságjavulást tapasztaltunk az AV1 által.”

Netflix AV1 streaming

A Netflix közlése szerint minden AV1 bitfolyamot 10 bites bitmélységgel az elérhető legmagasabb felbontásban és képsebességgel kódolnak, de nagy dinamikatartományú formátummal még nem. A bitsebesség kapcsán csak annyi olvasható, hogy „az AV1 az MPEG4-hez és a HEVC-hez képest ugyanolyan bitsebesség mellett jobb vizuális minőséget nyújtó videókat biztosít”, és hogy „egyes bitfolyamok csúcs bitsebessége közel van a specifikáció által megengedett felső határhoz”, ami valószínűleg az AV1 5.0 szintjére (30 Megabit/s) vagy 5.1 szintjére (40 Megabit/s) utal.

„Mindig az elérhető legmagasabb forrásfelbontással és képsebességgel kódolunk. Például az olyan címek esetében, ahol a forrás 4K és magas képsebességű (HFR), mint például a ’Forma 1: Verseny a túlélésért (Formula 1: Drive to Survive)’, az AV1 bitfolyamokat 4K-ban és HFR-ben állítjuk elő. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy az ilyen nagy felbontású és képsebességű lejátszást támogató eszközökön és előfizetéseken a tartalmat pontosan az alkotói elképzelésnek megfelelően jelenítsük meg” – magyarázta a Netflix. „A dinamikus optimalizálás révén több bitet rendelünk a összetettebb felvételekhez, hogy megfeleljünk a Netflix magas vizuális minőségi elvárásainak, miközben az egyszerűbb jeleneteket ugyanolyan magas minőségben, de sokkal kevesebb bit felhasználásával kódoljuk.”

A cég tapasztalatai szerint az AV1 használatával a lejátszási késés 2%-kal csökken, és akár 38%-kal kevesebb a streaming minőségének észlelhető kiesés egyes TV-ken.

A Netflix partnereivel már dolgozik azon, hogy az AV1 streaming minél több eszközön működjön, de kezdetben ez csak megfelelő AV1 dekóderrel rendelkező TV-ken és a PS4 Pro játékkonzolhoz csatlakoztatott TV-n élvezhető. A nem kompatibilis TV eszközök esetében a Netflix továbbra is a HEVC és az MPEG4 AVC videoformátumot alkalmazza.

A bejelentésben az is olvasható: „Egy másik izgalmas irány, amelyet vizsgálunk, az AV1 HDR-rel. A Netflix csapata ismét elkötelezettek, hogy tagjainknak a lehető legjobb képminőséget biztosítsuk.”

A Netflix először legnépszerűbb tartalmait kódolja át, hogy az AV1 streaming a szolgáltatás felhasználóinak millióihoz juthasson el.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .