Szövetség alakul nyílt médiaformátumok fejlesztésére

1. Oldal

A HEVC magas költségével elégedetlen Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla és NetflixAlliance for Open Media néven – HD és Ultra HD videók internetes továbbítására új médiaformátumok, kodekek és technológiák fejlesztésére szövetkezik.


Ma, ha megnézünk egy videót, akkor az szinte biztosan digitálisan kódolt, vagyis valamilyen videokódolási/dekódolási, röviden „codec” technológiát használ. Ilyen például a még az SD/HD videóhoz kifejlesztett MPEG4/AVC (H.264) és a már az Ultra HD felbontáshoz optimalizált HEVC (H.265), amelyek azonban messze nem szabad felhasználásúak. A Google most jön ki a szabadon használható VP9 (és hamarosan a nagyobb teljesítményű VP10) codec-kel. A cég egy sor nehézsúlyú internetes céghez csatlakozva részese az „Alliance for Open Media”, azaz a nyílt médiáért szövetségnek, mely weboldalán azt hirdeti: „Mi a nyílt világháló mögött álló cégek, úgy hozzuk el Önnek a médiát, ahogy kell… Nyíltan.”

Alliance for Open Media.jpg
A kiadott sajtóközlemény így fogalmaz: „Az új szövetség közös technológiáját és szakértelmét áldozza, hogy megfeleljen a minőségi videó, audió, kép és streaming növekvő internetes igényének, tetszőleges eszközök között és világszerte a felhasználók számára”.

A hangsúly egy új generációs videoformátum kidolgozásán van, ami:

• Interoperabilitás és nyílt
• Webre optimalizált
• Bármekkora sávszélesség mellett, bármely modern eszközre skálázható
• Alacsony számítási lábnyommal és hardverre optimalizáltan tervezett
• Konzisztens, a legjobb minőségű valósidejű videó továbbítására alkalmas
• Rugalmasan használható mind kereskedelmi mind nem kereskedelmi tartalmakhoz, beleértve a felhasználók által előállítottakat is.

Az első projekt egy jogdíjmentes videocodec kidolgozása lesz, együtt a média formátum, a tartalomtitkosítás és az adaptív adatfolyam továbbítás (streaming) specifikációjával. Más szóval, a HD és Ultra HD videoterjesztés teljes csomagját kifejlesztik.

„Egyre nőnek a médiaterjesztéssel kapcsolatos fogyasztói elvárások, és hogy megfeleljünk ezeknek a teljes ökoszisztéma energiájának összehangolására van szükség,” mondta Gabe Frost, a szövetség ügyvezetője, majd hozzátette: „Az Alliance for Open Media összehozza a teljes videózás vezető szakértőit, hogy együttműködjenek a következő generációs videoterjesztés nyílt, jogdíjmentes és interoperabilitást biztosító megoldásainak keresésében.”

A szövetség a projekt ütemtervét egyenlőre nem tette közzé.

Kapcsolódó linkek:

A Google a VP10-el csökkentené felére a 4K videók méretét
YouTube: már most VP9 tömörítésűek a 4K videók
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
MPEG: jön a hatékonyabb video-tömörítő H.265 szabvány
MPEG-4 dekódolás minden vevőkészülékben 2012-re

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .