YouTube: 8K videók az AV1 videokódolást támogató 8K TV-ken

Már most nézhetőek YouTube 8K videók egyes új AV1 videokódolást támogató 8K TV-ken, az Android TV-knek ehhez frissítésre van szükség.


Jó ideje szerepelnek már 8K videók a YouTube videomegosztón, amely lassan két éve kezdte tesztelni az új AV1 videoformátumot. A webes böngészők mellett most már az Android TV-k YouTube alkalmazása is támogatja az AV1 kódolt videókat, és a 8K streaming is az erre kidolgozott és az eddigieknél hatékonyabb tömörítésű AV1-ben zajlik.

Ez pedig azt jelenti, hogy mostantól már az AV1 hardveres dekódolást biztosító 8K TV-ken natív felbontásban élvezhetőek a YouTube ilyen videói. A hardveres AV1 dekódolás jelenleg csak az LG ZX és Nano99, Nano97, Nano95 szériájú OLED és LCD 8K TV-kben valamint a Samsung QLED 8K TV-kben támogatott. Az új TCL X915 8K QLED TV is alkalmas lesz majd a YouTube 8K videók megjelenítésére, amikor annak Android TV platformját valamikor ez év során Android 10-re frissítik, mert ez szükséges az AV1 dekódolás rendszer szintű támogatásához.

Nem tudni ugyanakkor semmit arról, hogy a Sony MASTER szériájú ZG9 és idei ZH8 8K HDR TV-i képesek-e vagy valamikor alkalmasak lesznek-e az AV1 kódolt YouTube 8K videók megjelenítésere.

A Flatpanelshd cikke egy olvasójuk képeit közli, melyeket az saját új LG NAMO95 8K LCD TV-je képernyőjéről készített. Ezeken az látszik, hogy készüléke a Jacob és Katie Schwarz által készített Bulgaria 8K HDR kisfilmet „7680×4320@60” felbontással és képfrissítéssel jeleníti meg „av01” kódolással a YouTube statisztika szerint.

Natív 8K felbontású tartalmakat egyelőre csak a YouTube kínál.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “YouTube: 8K videók az AV1 videokódolást támogató 8K TV-ken” bejegyzéshez

  1. A 26731 Kbps meglepően kevésnek tűnik. Nálam 4K esetén is a duplája van, de az VP9

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .