AV1: az Android TV, a YouTube, a Netflix rövidesen nem nélkülözheti

Szükség lesz az AV1 dekódolás támogatására az új Android TV eszközökhöz 2021 áprilisától, és a jövőben a Netflix és a YouTube tartalmaihoz is.


A mások mellett az Amazon, az Apple, a Cisco, a Facebook, a Google, az IBM, az Intel, a Microsoft, a Mozilla és a Netflix által alapított Alliance for Open Media (AOMedia) a HEVC alternatívájaként hatékony 4K vagy akár 8K felbontású és HDR videók tömörítésére kifejlesztett nyílt és jogdíjmentes AV1 videoformátum úgy tűnik kezd egyre meghatározóbb szerepet játszani.

AV1, Android TV

Miután a formátum egyik legnagyobb támogatója Google nemrég bejelentette, hogy az AV1-et tervezi használni „video applikációi és szolgáltatásai teljes skáláján”, az XDA Developers január közepi cikke szerint a cég megköveteli, hogy minden 2021. március 31-e után megjelenő új Android TV eszköz támogassa az AV1 videók dekódolását. Ez a követelmény állítólag minden új TV-s termékre vonatkozik, amely az Android 10 vagy Android 11 verzióval kerül forgalomba az év során. Mindez egy a Google által tavaly az Android TV partnereknek tartott prezentáció egyik diájából derül ki. 2020. október 29-én ugyanerre utalt már Android TV Guide nevű felhasználó Twitter bejegyzése. Mivel hiányzik a Google hivatalos megerősítése, ezért még nem biztos, hogy az említett határidő érvényes-e.

A fentieket erősíti, hogy a közeljövőben megjelenő 4K HDR Android TV készülékek AV1 dekódolásra képes rendszerchipeket (SoC) tartalmaznak majd. Ez bizonyítja a 2021-es Philips Android TV-k új hardverplatformja és az, hogy a Sony a 2021-es TV-i is támogatják az AV1 videoformátumot és a TCL 2021-es 8K és 4K MiniLED LCD TV-i is.

Az AV1 kódolt Netflix streaming már lehetséges mobil Android alatt, és az arra alkalmas Android TV platformú készülékek YouTube alkalmazása már támogatja az AV1 kódol videókat, sőt tudható, hogy ugyanez a YouTube 8K videókra is igaz lehetne az ezek AV1 dekódolására alkalmas frissített Android TV-ken is. Az XDA Developers egy másik cikke szerint a YouTube és a Netflix jövőbeli tartalmaihoz általában is követelmény lesz az AV1 dekódolás támogatása. Mindezt a cikk chipgyártó Synaptics egy sajtóközleményére hivatkozva állítja.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .