Sony: a 2021-es TV-k már támogatják az AV1 videoformátumot

Többeket követve a Sony is a nyílt forráskódú és jogdíjmentes AV1 videoformátum támogatói közé lép, hardveresen dekódolva azt összes idei Google TV készülékében.


Az Amazon, az Apple, a Cisco, a Facebook, a Google, az Intel, a Microsoft, a Mozilla, a Netflix és más cégek által alapított Alliance for Open Media (AOMedia) a jogdíjat tekintve költséges és IP szempontból zavaros HEVC alternatívájaként fejlesztette ki a nyílt és jogdíjmentes AV1 videoformátumot, mely hatékonyan képes tömöríteni a 4K vagy akár 8K felbontású és HDR videókat is, és aminek alkalmazása egyre szélesebb körben terjed.

2020-ban az LG, a Samsung és a TCL bizonyos TV-kben már implementálták az AV1 tartalmak hardveres dekódolását, a TP Vision (Philips) és más tévégyártók is elkötelezték magukat erre, a Netflix és a YouTube (akár 8K TV-khez is) pedig megkezdte az átállást.

Sony AV1

2021-ben a Sony is elkezdi az AV1 támogatását, és a 2021-es Sony MASTER szériájú A90J és A80J OLED TV-k valamint az X80J/X81J szériától felfelé a 2021-es 8K és 4K LED LCD TV-k összefoglalóan Google TV-k – tudják majd az AV1 hardveres dekódolást.

A Sony azonban megjegyzi, hogy az AV1 dekódolás legfeljebb a 4K felbontású videókhoz használható, a 8K felbontáshoz nem  és csak a streaming alkalmazásokhoz, vagyis az USB bemeneten keresztül lejátszott tartalmakhoz nem. Az AV1 támogatása alapján feltételezhető, hogy a Sony 2021-es TV-iben továbbfejlesztett rendszerchip (SoC) működik majd.

Azt még nem tudni, hogy a Sony saját Ultra HD Blu-ray minőségű 4K HDR streaming szolgáltatása, a BRAVIA CORE™ kapcsán tervezi-e az AV1 videoformátum használatát, vagy marad a HEVC tömörítés mellett.

Az alternatívát jelentő H.266/VVC és MPEG-5 EVC videotömörítő kódoló/dekódoló formátumokhoz képest előnyben van a jóval korábban megjelent AV1, az Alliance for Open Media pedig 2018-ban már bejelentette, hogy fejleszti a még hatékonyabb AV2 videokodeket.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Egy hozzászólás “Sony: a 2021-es TV-k már támogatják az AV1 videoformátumot” bejegyzéshez

  1. Reméljük a AV2 videokodek, az USB bemeneten keresztül lejátszott tartalmak esetén is 8K-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .