HaziMozi

Indul a Freesat műholdas TV szolgáltatás

1. Oldal

A Freesat műholdas televíziós és rádiós szolgáltatás a BBC és az ITV HDTV műsorait is kínálják majd lefedve az Egyesült Királyság szinte teljes területét.

Az érdekeltek majdnem pontosan egy éve fogadták el az előfizetési díj nélküli Freesat szabadon fogható műholdas szolgáltatás tervét, és tegnap el is indult a műsorok sugárzása. Az Egyesült Királyság 98%-án fogható szolgáltatás révén olyan helyekre is eljut a digitális televíziózás, ahová az ottani földfelszíni DVB-T műsorszolgáltatás nem.

Most 80 tévécsatornát, köztük a BBC HD programját sugározza a Freesat, de később az ITV nagyfelbontású műsoraival kiegészülve 200 csatornára bővül a kínálat még ez év végéig. A HD műsorkínálatban olyan nagyérdeklődésre számot tartó közvetítések is szerepelnek majd, mint az angol válogatott, a FA kupa és a Bajnokok Ligája labdarúgó mérkőzései is.

A felhasználóknak tehát havi előfizetési díjat nem, de a műholdvevő „tányérért”, a set-top box vevőegységért és a felszerelésért egyszeri költségtérítést kell fizetniük. A drágább HDTV vevőegységért 120 fontot (kb. 38.000 Ft) kell fizetni, a műholdvevő antenna és felszerelése 80 fontba (kb. 26.000 Ft) kerül.

A Freesat szolgáltatás elindítása nagyban hozzájárulhat, hogy az Egyesült Királyság kb. 10 millió HD képes televízióval rendelkező háztartásában végre tényleg nagyfelbontású műsorokat nézhessenek. A kezdeményezés mindenesetre igen bátor, tekintve hogy sokak véleménye szerint nem a szabadon fogható, reklámbevételekből működtetett HDTV szolgáltatásoké a jövő, hanem éppen a fizetősöké.

Érdekes adalék, hogy a Panasonic rövidesen olyan televíziókat kínál az Egyesült Királyság piacán, melyek beépített Freesat vevőt is tartalmaznak.

Kapcsolódó linkek:

Indul a Hello HD az első idehaza mindenhol fogható HDTV műsorszolgáltatás
Az ORF 1 HD mind a 31 foci EB meccset közvetíti az ASTRA műholdról
44 millió otthonba jut el a HDTV ez év végére
A HDTV európai elterjedéséhez új üzleti modellekre van szükség
A HDTV és az új TV technológiák még sokak számára ismeretlenek Európában is
Szabadon fogható műholdas HDTV adást indít a BBC és az ITV 2008-ban
Exit mobile version