44 millió otthonba jut el a HDTV ez év végére

1. Oldal

A Informa Telecoms & Media piackutató cég szerint világszerte 44 millió otthonban néznek majd nagyfelbontású televíziót 2008 végére, és a HDTV-t néző háztartások száma közel 180 millióra emelkedik 2012-re.
hdtv_logo.jpg

Az Informa Telecoms & Media (Informa) legfrissebb előrejelzése szerint világszerte a háztartások kb. 4%-a fog aktívan HD műsorokat nézni, ami 2%-al több mint 2007. véghez volt.


Simon Murray a cég vezető médiaelemzője ennek okát abban látja, hogy a TV készülékek és a set-top box-ok ára jelentősen esett az elmúlt két évben. A HD felemelkedése Észak-Amerikában a legnagyobb, részben az alacsony árú készülékek és a legtöbb tartalom miatt, de „azért is, mert a szabványfelbontású (SD) műsorok kép- és hangminősége viszonylag gyenge.”

Az Informa úgy találta, hogy amint kb. 20 HD csatorna válik elérhetővé a HD nézők száma jelentősen emelkedik. Az USA-ban a DirecTV műholdas szolgáltató ma már több mint 100 HD csatornát kínál, igazolva Murray azon tézisét miszerint „A digitális platformok most a HD csatornaszolgáltatást használják arra, hogy megkülönböztessék magukat versenytársaiktól.”

A legnagyobb amerikai kábelszolgáltatók a Comcast és a Time Warner Cable konzervatívabb megközelítést választottak, és arra az álláspontra helyezkedtek, hogy csak sport, mozi és néhány kiválasztott más műsort kínálnak HD élményben.

2012-re az Informa várakozásai szerint 179 millió, vagyis a világon TV-vel rendelkező háztartások kb. 16%-a lesz aktív HD otthon.

Kapcsolódó linkek:

A HDTV európai elterjedéséhez új üzleti modellekre van szükség
Két éven belül jórész már HDTV adásokat sugároz a Magyar Televízió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .