Indul a Freesat műholdas TV szolgáltatás

1. Oldal

A Freesat műholdas televíziós és rádiós szolgáltatás a BBC és az ITV HDTV műsorait is kínálják majd lefedve az Egyesült Királyság szinte teljes területét.

Freesat_logo.jpgAz érdekeltek majdnem pontosan egy éve fogadták el az előfizetési díj nélküli Freesat szabadon fogható műholdas szolgáltatás tervét, és tegnap el is indult a műsorok sugárzása. Az Egyesült Királyság 98%-án fogható szolgáltatás révén olyan helyekre is eljut a digitális televíziózás, ahová az ottani földfelszíni DVB-T műsorszolgáltatás nem.

Most 80 tévécsatornát, köztük a BBC HD programját sugározza a Freesat, de később az ITV nagyfelbontású műsoraival kiegészülve 200 csatornára bővül a kínálat még ez év végéig. A HD műsorkínálatban olyan nagyérdeklődésre számot tartó közvetítések is szerepelnek majd, mint az angol válogatott, a FA kupa és a Bajnokok Ligája labdarúgó mérkőzései is.

A felhasználóknak tehát havi előfizetési díjat nem, de a műholdvevő „tányérért”, a set-top box vevőegységért és a felszerelésért egyszeri költségtérítést kell fizetniük. A drágább HDTV vevőegységért 120 fontot (kb. 38.000 Ft) kell fizetni, a műholdvevő antenna és felszerelése 80 fontba (kb. 26.000 Ft) kerül.

A Freesat szolgáltatás elindítása nagyban hozzájárulhat, hogy az Egyesült Királyság kb. 10 millió HD képes televízióval rendelkező háztartásában végre tényleg nagyfelbontású műsorokat nézhessenek. A kezdeményezés mindenesetre igen bátor, tekintve hogy sokak véleménye szerint nem a szabadon fogható, reklámbevételekből működtetett HDTV szolgáltatásoké a jövő, hanem éppen a fizetősöké.

Érdekes adalék, hogy a Panasonic rövidesen olyan televíziókat kínál az Egyesült Királyság piacán, melyek beépített Freesat vevőt is tartalmaznak.

Kapcsolódó linkek:

Indul a Hello HD az első idehaza mindenhol fogható HDTV műsorszolgáltatás
Az ORF 1 HD mind a 31 foci EB meccset közvetíti az ASTRA műholdról
44 millió otthonba jut el a HDTV ez év végére
A HDTV európai elterjedéséhez új üzleti modellekre van szükség
A HDTV és az új TV technológiák még sokak számára ismeretlenek Európában is
Szabadon fogható műholdas HDTV adást indít a BBC és az ITV 2008-ban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .