Az ORF 1 HD mind a 31 foci EB meccset közvetíti az ASTRA műholdról

1. Oldal

A SES Astra közleménye szerint az osztrák közszolgálati műsorszolgáltató az ORF június 2-án elindítja HDTV csatornáját az Astra (19,2° Kelet) műholdról.
ORF_logo.jpgAz ORF 1 HD az ORF 1 műsorát sugározza majd, benne a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság 31 meccsét is nagyfelbontásban. A nézők hollywoodi filmeket is láthatnak majd, mint a Túl a barátságon és a Narnia Krónikái, valamint amerikai sorozatokat, mint a Miami helyszínelők és a Született Feleségek, augusztusban pedig a Pekingi Olimpiai is szerepel a műsorban.

Az ORF az 57-es transponderen (10,832 GHz H, SR 22,000, FEC 5/6) vett magának kapacitást, és május 1-től el is kezdi a kísérleti adást. Mint az ORF 1 műholdas adása esetében, a nagyfelbontású csatorna is „Cryptoworks” módon kódolt, amit az ORF smartcard tulajdonosok díjmentesen foghatnak. A SES Astra-val kötött szerződés lehetővé teszi az ORF és együttműködő technikai szolgáltató leányvállalata az ORS számára, hogy további HDTV csatornákon is sugározhasson 2010 januárjától, ezáltal kihasználva egy teljes traszponder kapacitását. A SES Astra és az ORF megállapodtak abban is, hogy a HDTV szolgáltatást közös hirdetésekben és viszonteladói marketingtevékenységgel népszerűsítéstik. Mindez már el is kezdődött.

A svájci SRG SSR idée suisse HDTV csatornájának tavaly decemberi indulásával az ORF a második németnyelvű közszolgálati műsorszolgáltató lesz Európában, mely rendszeres nagyfelbontású televíziós csatornát kínál majd. Az ugyancsak német közszolgálati ARD és ZDF 2010-től követi a többiek példáját.

Az ORF 1 HD-vel a SES Astra és a SES Sirius műholdakról összesen már 31 HDTV csatorna válik elérhetővé. A kínálatban szerepelnek a BBC, BSkyB, Canal+, Premiere, Discovery Channel és a National Geographic Channel. 2010 végére a SES Astra várakozása szerint a HDTV csatornák száma 100 köré emelkedik.

Kapcsolódó linkek:

A HDTV európai elterjedéséhez új üzleti modellekre van szükség
Két éven belül jórész már HDTV adásokat sugároz a Magyar Televízió
A HDTV és az új TV technológiák még sokak számára ismeretlenek Európában is
Zöld utat kapott a BBC HDTV csatornája
Már 26 HDTV csatorna a SES ASTRA műholdakon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .