Indul a Hello HD az első idehaza mindenhol fogható HDTV műsorszolgáltatás

1. Oldal

Az egyelőre műholdról, de rövidesen kisebb kábeltelevíziós hálózatokon is fogható, HDTV csatornákat is kínáló Hello HD szolgáltatása elsősorban a prémium fogyasztókat célozza meg, akik hajlandóak megfizetni a technikai újdonságokat.


Hello_HD_200px.jpgAz angol Watchcable Ltd. tulajdonában álló HD Platform Kft. több millió eurós beruházással nem egészen három hónap alatt megteremtette a Hello HD szolgáltatás technikai feltételeit, és hivatalosan május 1-től el is kezdi a műholdas nagy felbontású műsorok sugárzását.

Az egyelőre az Eutelsat-ról 80 cm átmérőjű antennával fogható szolgáltatás havi 4.900 Ft-os alapcsomagjában HDTV programként az angol nyelvű National Geographic HD, History Channel HD valamint a magyar nyelvű Musicmax Adult HD lesz azonnal nézhető. Május 25-től az Eurosport HD, augusztusban pedig az olimpia eseményeit már nagy felbontásban közvetítő m2 HD adása is a csomagba kerül. Mindezek mellett a tervek szerint 15 szabványfelbontású műsor, köztük az m1, m2, DunaTV, Magyar ATV, hírTV, TV2, RTL Klub, Musicmax, Eurosport 2, SportKlub is láthatóak lesznek és néhány rádióállomást is tartalmaz a programkínálat. További 2×2.500 Ft-ért a FilmBox HD és az HBO HD prémium csatornákkal egészíthető ki a csomag, melyekről egyre több valóban 1920×1080 pixel felbontású, 5.1-csatornás Dolby Digital hanggal rendelkező mozifilm nézhető meg.

A HD Platform Kft. azonban kisebb kábelszolgáltatókkal is igyekszik partneri viszonyba kerülni, hogy azok kábelhálózatán keresztül is kínálhassa a Hello HD szolgáltatását.

Schmideg András, a cég vezérigazgatója elmondása szerint, tavaly elvégzett felmérésük alapján a hazai háztartások 17 százaléka hajlandó megfizetni a 4-5 ezer forintos havidíjat a HDTV minőségű műsorszolgáltatásért, s abban bízik, hogy ez év végéig 50 ezer előfizetőt sikerül toborozniuk.

A szolgáltatási díj mellett egyszeri belépési díjként 99.000 Ft-ot is ki kell fizetni. Ez az összeg tartalmazza a műholdas vételhez szükséges antennát és vevőfejet, azok felszerelését és kábelezését, valamint az Advanced Digital Broadcast (ADB) beltéri vevőegységét, az úgynevezett set-top boxot is. Ez tehát így az előfizető tulajdonába kerül, viszont nincs hűségnyilatkozat, a szolgáltatás bármikor szüneteltethető.

Hello_HD_440px.jpg
A Hello HD set-top box beépített merevlemeze révén a műsorok felvételére (HD DVR) illetve időben eltolt (Time Shift) megtekintésére is alkalmas, internetre csatlakoztatva webes rádiók is hallgathatóak vele és később az internetes felületen keresztül távolról időzített felvételek programozására is lesz lehetőség.

A tervek szerint augusztusban nagyfelbontású filmeket kínáló VOD (Video On Demand) azaz videotéka és más egyelőre nem részletezett szolgáltatások bevezetését is tervezi a cég. Minderre a Java alapú interaktív TV megoldásokat fejlesztő Osmosys PushVOD alkalmazása nyújt majd lehetőséget.

Kapcsolódó linkek:

Az ORF 1 HD mind a 31 foci EB meccset közvetíti az ASTRA műholdról
44 millió otthonba jut el a HDTV ez év végére
A HDTV európai elterjedéséhez új üzleti modellekre van szükség
Két éven belül jórész már HDTV adásokat sugároz a Magyar Televízió
A HDTV és az új TV technológiák még sokak számára ismeretlenek Európában is
A pekingi olimpiát már nagyfelbontásban is közvetíti az MTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .