Szabadon fogható műholdas HDTV adást indít a BBC és az ITV 2008-ban

1. Oldal

A bejelentés szerint a brit műsorközlő társaság trösztje a BBC Trust jóváhagyta egy az ITV-vel közös vállalkozásban működő, „Freesat” elnevezésű nemzetileg szabadon fogható műholdas szolgáltatás elindítását.
BBC_150px.jpg
A „Freesat”, mely szabvány és nagyfelbontásban (SD és HD) is sugároz majd digitális műholdas programokat 2008 tavaszán kezdi meg működését.

A BBC közleménye szerint akár 200 csatorna kínál majd műsorokat a fogyasztók számára, plusz teljes lesz a digitális műholdas interaktivitás és a nagyfelbontású kínálat. Mindezt előfizetés nélkül, ugyanakkor az SD és a HD vételre alkalmas készülékek és számos felszerelési lehetőségből való választási lehetőségével kínálják majd.

A lépéssel a BBC és az ITV azt a hozzávetőleg 25%-nyi brit tévénézőt célozza meg, mely valamely oknál fogva nem fér hozzá az ottani „Freeviewt”digitális földi DVB-T tévé-műsorsugárzáshoz. Ugyanakkor ingyenes lesz bármely más TV használati díjat fizető számára is (Ne feledjük, a britek nem kevés, évi 135 fontot, azaz kb. 50.000 forintot fizetnek TV használati díjként!), aki beszerzi majd a megfelelő interaktív vevőegységet.

A BBC és az ITV kiválasztott gyártókkal, kiskereskedőkkel és szerelőkkel működik együtt, hogy egy úgymond „innovatív fogyasztói vállalkozást” fejlesszen ki.

Mindezek alapján elképzelhető, hogy a „Freesat” adások vétele nálunk nem könnyen lesz lehetséges, de mindenesetre a BBC jó példát mutat arra, hogy mivel lehetne idehaza is újra elfogadhatóvá tenni a TV előfizetési díjat.

Kapcsolódó linkek:

HDTV az Egyesült Királyságban DVB-T-n?
BBC: 2006-os FIFA Világkupa és tenisz Wimbledonból nagyfelbontásban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .