A HDTV és az új TV technológiák még sokak számára ismeretlenek Európában is

1. Oldal

A Gfk hét európai országban a tv nézők körében elvégzett felmérése szerint sokak számára még mindig nehézségek okoz a nagyfelbontású televíziózás. A német háztartások harmadában azt sem értik mi a különbség az analóg és a digitális TV között.
digitalis_TV.jpg

A nagyfelbontású televíziózás (HDTV) a jövő, sőt bizonyos értelemben már a jelen. Fejlődését azonban Európában egyfajta egymásra várás jellemzi. Az üdítő kivételektől eltekintve a műsorkészítők többsége még nem kínálni HDTV tartalmakat, mivel úgy gondolják az ilyen műsorok csak a háztartások igen kisrészét érnék el. Ennek persze az a következménye, hogy a fogyasztók sem látják okát, hogy HDTV készülékeket vegyenek.Az európai helyzet közelebbi felmérése és objektív adatok gyűjtése érdekében a Gfk még a nyár során reprezentatív felmérést végzett tv nézők körében Németországban, az Egyesült- Királyságban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában és Belgiumban. A Gfk munkatársai a felmérés keretén belül 1.000 embert kérdeztek meg arról milyen TV jelet vesznek, milyen berendezéseik vannak a háztartásban, és hogyan alakul a fogyasztók HDTV-vel kapcsolatos jövője.

A felmérés eredményei világosan mutatják, hogy sok fogyasztó számára ismeretlenek az szórakoztatóelektronika olyan új felkapott kifejezései, mint a HD-ready vagy a DVD-t követő formátum, mint a Blu-ray Disc. Mikor azt tudakolták, hogy HD-ready TV készülékkel rendelkeznek-e, a német válaszadók 22%-a nem tudott válaszolni a kérdésre. Sok fogyasztó úgy tűnik azzal sincs tisztában, hogy a HDTV vételhez speciális Set-Top box-ra van szükség. Tízből egy háztartásban keveset vagy semmit nem tudtak a TV vétel módjáról, és összességében a megkérdezettek harmada nem tudta, hogy analóg vagy digitális csatlakozáson keresztül veszik a TV jelet.

Még a német háztartások többsége sem digitális TV csatlakozással rendelkezik, és ötből négy otthonban még mindig van legalább egy képcsöves TV készülék, bár ezeket folyamatosan váltják fel a korszerű síkpaneles TV-k. A német háztartások 18%-ában már van legalább egy síkpaneles TV.

Kapcsolódó linkek:

A pekingi olimpiát már nagyfelbontásban is közvetíti az MTV
Zöld utat kapott a BBC HDTV csatornája
25 éves a HDTV Európában
Már 26 HDTV csatorna a SES ASTRA műholdakon
Mikor ér révbe a HDTV Európában? (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .