OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Milyen TV-t vegyek? (2017.)
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2006. július 1., szombat 
A HDMI új specifikációi (pontosítva)
A HDMI az első teljesen digitális, tömörítetlen audió és videó (AV) jelátviteli csatlakozó három éve jelent meg az első szórakoztatóelektronika készülékeken. Azóta a szabvány sokat fejlődött és már 3. specifikációja is ismert.

Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

HDMI_logo.jpg
A HDMI az AV forráskészülékek - mint a DVD lejátszók, a különböző set-top-box műsorvevők - és a hang- és/vagy képelőállító eszközök - mint a digitális televíziók, vetítők vagy az AV erősítők - között teremt összeköttetést.

Az interfész tömörítés nélküli, standard és javított felbontású (576 i/p, 480i/p), valamint nagyfelbontású (720p, 1080i és 1080p) videót továbbít, a 1080p/60Hz-et is támogatja, bár az a gyártókon múlik, hogy ezek közül adott készülékeikben mit implementálnak. Bizonyos műsorforrás készülékek esetén nem jelent minőségi kompromisszumot, ha csak a megfelelő vizuális információ átviteléhez illeszkedő képjel formátumot továbbítják a HDMI kimeneten.

Már a HDMI kezdeti definiálásakor 8 csatorna, 124kHz/24-bites tömörítetlen audió továbbítására tervezték azt. Ez minden jelenlegi szórakoztatóelektronikai médiaformátumot kielégít. Az interfész természetesen bármely tömörített sokcsatornás audioformátum, mint a Dolby Digital, a DTS átvitelét is lehetővé teszi. (Ez utóbbiak korábban csak az S/PDIF vagy AES/EBU interfészeken keresztül voltak továbbíthatóak.) A HDMI forráskészülékek kimenetén tehát a kétcsatornás LPCM mellett bármely tömörített bitfolyam megjelenhet. Az 1.1-es verziótól kezdődően a DVD-Audio lemezek tömörítetlen kétcsatornás 192kHz-es, illetve 6-csatornás, 96kHz-es, az 1.2-es verziótól már a két- vagy sokcsatornás SACD-k egybites audioformátumának, a DSD (Direct Stream Digital) audiojelét is továbbítja az ezeket fogadni és feldolgozni képes AV vevőerősítők felé.

A fentiek a legtökéletesebb, átalakítási veszteségektől mentes, teljes egészében digitális kép- és hangminőség átvitelét biztosítják. Mivel mindehhez csak egy kábelre van szükség, ezért az eddig használt számos kábelnél sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb a készülékek összekötése, az egész házi-mozi rendszer installálása. A HDMI technológia szabványát megfelelő hosszúságú standard rézkábelen zajló jelátvitelre tervezték. Hogy a kábelgyártók megfelelő termékeket állíthassanak elő, a HDMI specifikálta a kábellel szemben támasztott követelményeket, de nem határozott meg maximális kábelhosszt. Ma már elfogadható áron kaphatóak 15 méter vagy rövidebb rézkábeleket, de más technológiák, jelátalakítók ismétlőerősítők, stb. alkalmazásával nagyobb távolságokon is továbbítható a jel például optikai vagy CAT5 kábelen.

A HDMI beépített intelligenciája révén, képes automatikusan konfigurálni a rendszert. Ennek a lehetőségnek az alkalmazásával a távirányító egy gombnyomása utasíthatja a HDMI-al összekötött rendszerkomponenseket, hogy a DVD nézéshez, a CD hallgatáshoz, vagy a kábel esetleg műholdas tévézéshez kapcsolódjanak be, illetve ki. A különböző képarányú, felbontású és formátumú képtartalmakat a HDMI rendszer automatikusan képes a képernyőhöz konfigurálni, hogy az a legmegfelelőbb jelenjen meg rajta. Ha egy TV kép 16:9 képarányról 4:3-ra vált, a megfelelő HDMI bemenetű TV magától be tud állni az ehhez ideális képformátumra.

A HDMI bemenetű képmegjelenítők visszafelé kompatibilisek a DVI kimenetű PC videokártyákkal illetve más készülékekkel, így a PC-s játékok és képtartalmak megjeleníthetőek. A DVI bemenetű TV-k és vetítők is képesek lehetnek a HDMI jelforrások képének láthatóvá tételére.

A HDMI által alkalmazott HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) a tartalomszolgáltatók által elismerten megfelelő védelmet biztosít

A Silicon Image soros, TMDS átviteli technológiára alapuló, HDMI 5 Gigabit/sec adatátviteli sávszélessége elegendő kapacitást biztosít ahhoz, hogy a folyamatosan fejlődő szabvány kielégítse a megújuló szórakoztatóelektronikai technológiák igényeit a belátható jövőben is.
A HDMI specifikációk verziói »
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 10 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#11   Barti 2006. december 23., szombat - 11:01 válasz erre
Ok értelek, valóben félreértettem, az biztos hogy jelforrásból csak egy lesz....
#10   GURU 2006. december 22., péntek - 14:50 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Barti bejegyzésére (#9)
Szia Barti!

Talán valamit félreértettél: annak a lejátszónak, amit majd veszel biztosan csak egy HDMI kimenete van, de ha több HDMI kimenetű jelforrásod lenne, akkor tudnád kihasználni a HDMI-s erősítő „szelektor” funkcióját. És vigyázz az ilyen erősítőknek lehet több HDMI bemenetük, de HDMI kimenetük csak egy van, s azt vagy a TV-re vagy a projektorra kötheted!
#9   Barti 2006. december 22., péntek - 14:25 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#8)
SZia Guru!

Köszi az infot, így akkor tuti, hogy a HDMI-s erősítő mellett döntök mivel a tv mellé amit most veszek mindenképpen szeretnék venni később egy Projektort is, szoval akkor pont jol jöhet, ahogy írtad, bár nem tudom, hogy a lejátszónak amit veszek hány kimenete van, de sztem csak egy.. legalábbis igy tippelem, meg végülis megmondom őszintén bár ez nem szorosan a témához kapcsolódik, de az egyszerűbb illetve a HDMi-s erősítő között 20 ezer ft árdifferencia van (típust dierkt nem irok) viszont a HDMI-s természetesen "okosabb" technika.

Mindenestre még egyszer kösz a gyors és korrekt választ!

Üdv: Barti
#8   GURU 2006. december 21., csütörtök - 19:36 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Barti bejegyzésére (#7)
Szia Barti!

Hogy van-e értelem HDMI-s erősítőt venni, azt az dönti el szükség van-e (vagy a jövőben lesz-e) annak funkciójára. A jelenleg kapható HDMI csatlakozókkal rendelkező AV vevőerősítők az alábbi HDMI funkciókra képesek:

- A több HDMI bemenet jeléből egy kiválasztható (szelektálható) az egy kimenetre. Ez a „szelektor” funkció akkor jön jól, ha a képmegjelenítőnek csak egy HDMI bemenete van, viszont több, HDMI kimenettel rendelkező forrásunk van.

- A HDMI csatlakozáson keresztül digitális kétcsatornás LPCM vagy sokcsatornás tömörített (Dolby Digital, DTS) audio bitfolyam továbbítható a lejátszóból az erősítőbe. A DVD lejátszó/felvevő HDMI kimenete általában képes kiadni ilyen jelet, de vannak olyan AV erősítők, melyek csak a HDMI szelektor funkcióra alkalmasak, audiojel fogadásra nem. Ezekhez továbbra is optikai vagy koaxiális kábelen keresztül juttatható el a digitális hangsáv.

- Az 1.1-es és 1.2-es verziójú HDMI csatlakozáson keresztül tömörítetlen sokcsatornás PCM, illetve SACD DSD jel továbbítható az ilyen kimenettel rendelkező DVD-Audio és/vagy SACD lejátszásra alkalmas készülékből a megfelelő AV erősítőbe.

Szóval azt mondanám, ha csak egy HDMI kimenetes DVD felvevőd lesz (nem lesz a közeljövőben ilyen kimenettel rendelkező műholdvevőd, kábelvevőd, másik PC-s vagy mondjuk Blu-ray/HD-DVD lejátszód), akkor nem kell, hogy az erősítőnek legyen HDMI bemenet, megteszi az optikai/koaxiális digitális audiocsatlakozás is.
#7   Barti 2006. december 21., csütörtök - 16:58 válasz erre
Szia Guru!

Éppen vásárlás előtt állok és kíváncsi vagyok a véleményedre... Képmegjelnítőből HDMi kompatibilset veszek illetve DVd lejátszó/íróból is... itt ugye a kép átvitele miatt nem is kérdéses a dolog... A kérdés az, hogy érdemes e erősítőből is HDMi- set venni, mivel a kép ugyis közvetlenül az iróból a képmegjelenítőbe megy az erősítőből meg ha jól sejtem akkor csak a hang megy de ott meg egy koax kábel is tökéletesen elég a hangátvitelre nemde? Van értelme egyáltalán az erősítőt HDMI kábellel összekötni az Iróval? vagy az egész dolgot nem jol értelmeztem, mármint a cikket?

üdv: Barti
#6   GURU 2006. szeptember 26., kedd - 20:57 válasz erre
ez a bejegyzés válasz senya1 bejegyzésére (#5)
Helló Senya1!

Íme válaszaim:

1. Nem tudom neked mi a „jelentős különbség”, de ha már amúgy is van a TV-den HDMI bemenet, akkor érdemes azt kihasználni, mert azon keresztül digitálisan fogadhatja a képet és hangot, ami a DVD lemezeken is ilyen formában van fenn, s így nincs szükség egy a minőséget rontó digitálisból analógba (majd a TV-ben ismét vissza) alakításra. (De ezt a cikkben is leírtam.)

2. Ha jól tudom a UPC beltéri egységén nincs digitális kimenet (HDMI vagy DVI), de talán még komponens (Y, Pb/Cb, Pr/Cr) sem. Lehet olyan műholdvevőket kapni, amiknek van digitális kimenete, és olyanokat is, amivel HD adások foghatóak (igaz ezek jórésze kódolt). Erről számos cikket, hírt olvashatsz a Portálon.

3. Mindenképpen jobb képminőséget nyújt az S-Video, mint a kompozit videojel összekötés. Az Euro SCART csatlakozó S-Video jelet is képes továbbítani. Ha a JVC SCART csatlakozóján kijön az S-Video jel (ezt a gépkönyvéből lehet kideríteni), és a TV valamelyik SCART bemenete képes S-Video-ban fogadni (gyanítom, hogy a Sony csak kompozitot és RGB-t fogad) akkor minden OK. Ha nem akkor használd a S-Video csatlakozókat.
#5   senya1 2006. szeptember 26., kedd - 16:03 válasz erre
Hello
DVD felvevőt szeretnék venni.A kérdéseim:
1.HDMI csatlakozásút ill.kopozit csatlakozásút,és van e jelentős különbség a kettő között.
2. UPC műholdas beltérit Euroscart-tal van összekötve a TV-vel (Sony KLV-S32A10E LCD)van-e digitális összekötési lehetőség,esetleg egy HD vevő közbeiktatással,vagy egyéb módon.
3. JVC HR-S7960E tipusú S videom van,érdemes S video kábellel összekötni a TV-vel vagy elég az Euroscart.
#4   GURU 2006. június 29., csütörtök - 10:27 válasz erre
ez a bejegyzés válasz lexx bejegyzésére (#2)
Helló Lexx!

Már megbocsáss, de "A HDMI új specifikációi" című cikkhez kapcsolódó témakörben nem LCD TV-ről értekezünk.

Kérlek, keress információt vagy véleményeket ez ügyben például az "LCD TV kérdések" témakörben.
#3   lexx 2006. június 28., szerda - 19:49 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#1)
Köszi!
#2   lexx 2006. június 28., szerda - 19:47 válasz erre
hello! Tudnál nekem infot ill. véleményt adni Sony kdl-32s2000 lcd-ről? Köszi
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Disney: olcsóbb streaming szolgáltatást és új filmeket ígér a stúdió
[2017.11.14. 21:52]
» Logitech: jövő márciustól minden Harmony Link működésképtelen (Frissítve)
[2017.11.10. 18:16]
» Erősítő csatlakoztatása.
[2017.11.03. 18:37]
» Help me!
[2017.10.30. 8:56]
» Milyen TV-t vegyek? (2017.)
[2017.10.17. 14:10]
PARTNEREINK