Toshiba: jelentős veszteség a HD-DVD lejátszókon

1. Oldal

Az iSuppli Corp elemzése szerint a Toshiba a Blu-ray Disc és a HD-DVD formátumháborúban még az új lejátszóinak eladásából származó jelentős veszteséget is hajlandó „lenyelni” a piaci előnyszerzés reményében.
Az iSuppli piackutatóinak elemzése szerint a Toshiba HD-A1 becsült anyagköltsége 674 dollár, ami jóval több, mint a 499 dolláros amerikai fogyasztói ár. A becsült anyagköltség nem tartalmazza a távkezelő és a csomagolás költségét, és hozzáadódik még a gyártás és minőségellenőrzés költsége is, melyekkel mindenegyes készülék önköltsége 700 dollár fölé emelkedhet.

Az elemzés arra következtet, hogy a Toshiba azért támogatja minden egyes HD-A1 eladását ezzel a legalább 200 dollárral, mert így próbál meg korai piaci előnyt szerezni a rivális Blu-ray Disc formátum lejátszóival szemben. Az utóbbi lejátszói közül egyelőre csak a Samsung BD-P1000 kapható 999 dollárért, a többi gyártó készülékei csak legkorábban szeptemberben kerülnek az üzletekbe.

HD-A1_bele.jpg
Az iSuppli analízise arra is kitér, hogy a HD-A1 a korai modellekhez hasonlóan nem túl hatékonyan megtervezett készülék. „A Toshiba HD-A1 alapvetően egy alsókategóriás PC és egy felsőkategóriás DVD lejátszó kombinációja” mondta róla Andrew Rassweiler a cég készülékek összetételével foglalkozó menedzsere. A HD-A1-ben egy általános célú processzort alkalmaznak a szórakoztatóelektronikai készülékekben tipikusan használt, sokkal költséghatékonyabb több alkalmazás-specifikus szabvány félvezetőtermék (ASSP) helyett. A HD-A1-ben például egy Intel Pentium 4 processzor, a nagyfelbontású videó dekódolására egy Broadcom BCM7411, és négy Analog Devices ADSP-2126x SHARC programozható DSP működik. A memória chipekkel együtt a HD-A1-ben durván 366 dollár értékű integrált áramköri elemet használnak, ehhez jön a 200 dolláros optikai meghajtó és a 108 dollárnyi egyéb alkatrész.

Chris Crotty az iSuppli egyik vezető elemzője szerint: „A videojáték-konzolok és mobiltelefonok piacán kívül szokatlan az ilyen szintű támogatás. Feltételezhetően a Toshiba azt vetíti előre, hogy a HD-A1-n keletkező bármely kezdeti veszteséget visszanyerhet az azt követő termékeken. Kevéssé lényeges kérdés, hogy a Toshiba miért használt első modelljéhez egy költséges terméktervet. De nagy kérdés, hogy megéri-e a pénzügyi kockázatot, hogy lejátszóját ennyivel a Blu-ray modellek alá árazta.”

A HD-A1-ről eddig megjelent értékelések vegyesek. Általában dicsérik a képminőséget, miközben panaszkodnak a hosszú betöltési időre, és hiányolják, hogy nem lehet vele 1080p videojel formátumot lejátszani, mint a versenytárs Blu-ray modellekkel és a 799 dolláros HD-XA1-el.

Az iSuppli úgy becsüli, hogy a DVD-t felváltó következő generációs Blu-ray Disc és HD-DVD készülékekből a gyártóktól kiszállított mennyiség a 2006-os 1,6 millióról, 2010-ben már a 65 millió darabra növekedhet. De más iparági szakértőkkel ellentétben Chris Crotty nem úgy látja, hogy a két formátum közötti küzdelemnek lesz egyértelmű győztese: „Ez nem a VHS kontra Beta megismétlése. A piac dinamikája nagyon más. A legvalószínűbb eredmény egy patthelyzet, azzal, hogy az eszes gyártók már a 2006-os karácsonyi szezonra kihozzák a kétformátumú lejátszókat.”

Kapcsolódó linkek:

A Panasonic és a Philips is hivatalosan bejelentette Blu-ray Disc lejátszóit
Toshiba RD-A1 HD-DVD rekorder 1 TB merevlemezzel
Samsung: már az üzletekben az első Blu-ray Disc lejátszó
A Sony és a Pioneer is később jelenik meg első Blu-ray Disc lejátszójával
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható
Sony: az első műsoros Blu-ray lemezek csak júniusban
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban
Később kerül piacra az első Blu-ray Disc lejátszó
Japánban már kapható a világ első, Toshiba gyártmányú HD DVD lejátszója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .