Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)

A VÁSÁRLÁS

A Házi-mozit, okosan I. része a vásárlást megelőző döntések és a tervezés fontosságáról szól. A cikksorozat második része a vásárlással kapcsolatos és gyakorlati tanácsokkal, tippekkel szolgál.


A VÁSÁRLÁS

A legfontosabb, hogy időt kell rá szánni. Egy óra alatt nem lehet megvásárolni egy házi-mozi összeállítást. Jobb, ha néhány napot eltölt a készülékek és az azokat kínálók között. Szerezzen személyes élményeket és benyomásokat, de ne hagyja magát összezavarni mindenféle érthetetlennek tűnő szakmai „blablával”, és ne dőljön be a rövid és hatásvadász képi és hangi bemutatóknak, ezek ugyanis a látás és hallás túlstimulálásával csak a termék valós megítélését nehezítik!

Próbáljon ki és hasonlítson össze minél több készüléket! Tegye ezt egy olyan Ön által jól ismert műsoranyaggal (Blu-ray Disc, DVD-Video, CD lemezzel, vagy más hordozható műsorhordozóval), amelyen vannak olyan finom részletek, amelyek alapján el tudja dönteni, hogy a láhatóvá tett kép ill. megszólaltatott hang megfelel-e elvárásainak. A próba során győződjön meg róla, hogy a műsorforrás készülék a lehető legjobb minőségű jelátvitelt biztosító módon van-e összekötve a képmegjelenítővel ill. hangberendezéssel.

Minél drágább berendezésekről van szó, annál indokoltabb a fentiek szerint eljárni. Egy autó megvásárlása előtt, a legtermészetesebb, hogy tesz vele legalább egy próbakört. Ha kész nagyjából ugyanennyit költeni egy házi-mozira, akkor hasonlóan elvárható, hogy az eladó biztosítsa az Ön számára a kipróbálás lehetőségét. Sőt, ha igazán biztosra akar menni, keressen olyan lehetőséget, mely az otthoni tesztelésre is módot nyújt. Internetes vásárlás esetén ragaszkodjon a visszavásárlás lehetőségéhez!

Az eladónál történő kipróbálás azért is hasznos lehet, mert már ekkor választ kaphat egy sor a készülék funkcióira, használatára, beállítására vonatkozó kérdésére – feltéve, hogy az eladó kellően jártas ezeket illetően. Az Internet remek lehetőséget biztosít megismerni mások véleményét a megvásárolni szándékozott készülékekről, de számos más hasznos információhoz is juthatunk a világhálón.

A fenti követelményeknek bizonyára nem felelnek meg az amúgy vonzó árakat kínáló nagy elektronikai szupermarketek, ezért nagy értékű házi-mozi készüléket illetve teljes rendszert csak az Ön által kívánt bemutatási lehetőséget biztosító szaküzletből és rendszerintegrátortól vegyen! Ez utóbbiak talán nem a legolcsóbban kínálják magukat a készülékeket, de az általuk kínált magasabb színtű és pluszszolgáltatások (szaktanácsadás, tervezés, installáció stb.) összességében jobb ajánlatot jelentenek.

De még a legcsillogóbb szaküzletben és bemutatóteremben is csalódhat, ezért ne hagyja magát elkápráztatni a külsőségektől. Jó képet alkothat a hozzáértésről, ha a fent említett, Ön által jól ismert műsort a bemutatóteremben felállított házi-mozi rendszeren lejátsszák. Ha az már az első pillanatban csalódást keltő látványt és/vagy hangélményt produkál, akkor ott valami komoly baj van. Amennyiben a házi-mozi rendszer készülékei rendesen vannak csatlakoztatva, felállítva és beállítva, akkor megfelelő élményt kell hogy nyújtsanak. Több mint gyanús, ha a kép zajos, életlen vagy színei természetellenesen eltúlzottak elmosódottak, mert ez a nem megfelelően csatlakoztatott műsorforrás készülékre és képmegjelenítőre, valamint a képbeállítás pontatlanságára utal. Az is meglehetősen „gyatra szakértelemre” utal, ha a megszólaló hangból csak a „velőtrázó” és minden középfrekvenciás hangot elnyomó basszusok hallhatóak.

2 hozzászólás “Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)” bejegyzéshez

  1. Sziasztok. Milyen hangfalat ajánlanátok egy Onkyo tx rz 810-es házimozi erősítőhöz?

    1. Szia!

      Hangsugárzókat a szoba méretéhez, a hallgatási távolsághoz és azok elhelyezési lehetőségeihez ajánlatos választani, nem az AV vevőerősítőhöz. Maga az TX-RZ810 THX® Select2 minősítésű, ami azt jelenti, hogy teljesítménye elegendő egy kb. 56 köbméteres szobában működő max. 4 m hallgatási távolságú hangrendszer meghajtásához. A Házi-mozit, okosan I. részt tanácsos lenne elolvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .