Milyen TV-t vegyek?

Nem könnyű eligazodni a TV-s technológiák és funkciók dzsungelében. A folyamatosan frissülő cikk a tévévásárlás felhasználói és gyakorlati kérdéseire ad választ.


Nem egyszerű dolog a tévévásárlás. Ez a cikk azoknak szól, akik szeretnének átgondoltan TV-t választani.  Az írás a felhasználás szempontjából röviden ismerteti a ma kapható LCD TV-k és OLED TV-k jellemzőit, szól a készülékek technológiai újdonságairól, segít kiválasztani a megfelelő képméretet, és ismerteti, hogy mi és hogyan csatlakoztatható a TV-khez. A leáldozóban lévő földi, műholdas és kábeles televíziós műsorterjesztés helyébe egyre inkább az online streaming (idegen elnevezéssel OTT) tartalomszolgáltatások lépnek, mint amilyen például az Amazon Prime Video, az Apple TV+,  a Disney+, a HBO Max, a Netflix és mások. A cikk bepillantást nyújt az egyebek mellett ilyen streamigszolgáltatások elérését kínáló mai okos TV-k legfőbb funkcióiba is.

Kinek, milyen TV való?

A tudatos tévévásárló tisztában van igényeivel és azzal is, milyen körülmények között mire akarja használni a készüléket, s ezek alapján választ TV-t.

Mindennapos használatra akár nagy képméretű LCD TV</b>
Mindennapos használatra akár nagy képméretű LCD TV


Aki otthon egy világos helyiségben – például a napfényes nappaliban – tévézik, ráadásul sokat használja készülékét és nem zavarja, hogy a képminőség esetleg nem minden szögből nézve ugyanolyan, annak még mindig jó választás lehet egy LCD TV, ami fényes és élénk képet nyújt, képernyője pedig általában kevéssé tükrözi vissza a ráeső fényt. Igazán nagy a 2 métert is meghaladó képátlójú LCD TV-ket már félmillió forint alatti áron is lehet kapni. 

Az LCD TV-k paneljének háttérvilágítását fénykibocsátó diódák, azaz LED-ek adják (innen a megtévesztő LED TV elnevezés), és ha a LED-ek fényereje több zónában helyileg szabályozott (ez a „local diming”), akkor a TV kielégítően mély fekete képrészletek reprodukálására is képes. A 2021-ben megjelent úgynevezett miniLED TV-k sem képviselnek új képmegjelenítési technológiát. Ezek is LCD TV-k, amelyek fejlettebb háttérvilágítását több tízezer apró LED adja, melyekkel a helyi képfényességet a korábbi LED LCD TV-knél finomabban, akár néhány ezer zónában lehet szabályozni.

Az LCD TV-k felsőbb kategóriáiban alkalmazott kvantumpont technológia még nagyobb képfényesség és színtér előállítását teszi lehetővé. Az LCD TV-k feketéinek mélysége és a színek telítettsége általában romlik, ha a képernyőt egy bizonyos nézőszögtartománynál nagyobb szögből nézzük, de a csúcskategóriás LCD TV-k gyakran még ezt a problémát is kiküszöbölik.

Aki tökéletes mélységű feketét, a filmek sötét jeleneteinek legfinomabb árnyalati részleteit és színeit kifogástalan pontossággal illetve tisztasággal szeretné látni, ráadásul minden szögből ugyanolyan minőségben, az vegyen OLED TV-t. A mai OLED TV-k képe már elég fényes, így az nem csak sötét szobában élvezhető.

A Samsung és a Sony kínálatában már kaphatóak az első QD-OLED TV-k (a Samsung elnevezésében ezek továbbra is csak OLED TV-k). A Samsung Display által gyártott QD-OLED képernyőpanelek műszakilag eltérnek az LG Display OLED TV panelektől,. A különbségeket ez a cikk ismerteti.

Nagyon drágán, de már megvehetőek a képalkotáshoz saját fényt kibocsátó parányi szervetlen félvezető LED-eket alkalmazó úgymond mikro LED (Micro LED) TV-k is (nem összetévesztendőek a fentiekben említett, az LCD képernyőben a panelmegvilágításhoz sok apró LED-et alkalmazó miniLED TV-kkel). A Samsung már kínál 226 centis (89”)  szokványos formájú Micro LED TV-t is nagyjából 35 millió Ft áron, de ez hazánkban egyelőre nem kapható.

A sztereoszkóp (3D) kép megjelenítésére is alkalmas TV-k mára eltűntek a kínálatból, mivel nincsenek 3D tévéműsorok, bár 3D filmek és játékok még vannak.

Ma már szinte csak 4K Ultra HD felbontású TV-ket kapni, amelyek egyre jobban megfelelnek az UHDTV szabványának. Ennek része a való világ szélesebb világosságtartományú képét teljesebben reprodukáló nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak megjelenítése is, amire már szintén sok készülék alkalmas. A gyártók vagy maguk deklarálják, hogy úgymond 4K HDR kész TV-ik alkalmasak az előbbiekben említettekre, vagy megfelelnek az ULTRA HD PREMIUM termékmegjelölés követelményeinek.

A 4K HDR kész TV-k mind alkalmasak az Ultra HD Blu-Ray lemezeken és bizonyos streaming szolgáltatások által kínált tartalmak HDR10 videoformátuma, valamint a többnyire a televíziós műsorszolgáltatók által előállított Hybrid Log Gamma (HLG) videojel kezelésére. Sok 4K HDR TV még a Dolby Vision illetve HDR10+ formátumot is támogatja.

A ma kapható 8K felbontású TV-kre is van 8K Ultra HD specifikáció és megjelölés illetve 8K Association Certified minősítési program. A YouTube és Vimeo videói között akad ugyan  natív 8K tartalom, de a készülékek egyelőre csak a 8K-nál alacsonyabb felbontású tartalmak kifinomult – jellemzően a gépi tanulású mesterséges intelligencián (AI) alapuló – felskálázásával tudják a képernyő felbontását kihasználni. Kérdéses, hogy mi látható a 8K felbontásból a TV-k szokásos nézési távolságából még a legnagyobb képátlójú készüléken is. Egy tanulmány szerint a 8K vagy 4K tartalmak közötti különbséget csak kevesen érzékelik, és azt is alig.

Manapság egyre fontosabb az is, hogy mennyi  energiát fogyaszt a TV. Erről tájékoztat az EU energiafogyasztási címke és az újonnan forgalomba kerülő készülékeknek bizony meg kell felelniük az egyre szigorodó EU-s energiahatékonysági követelményeknek is.

Mekkora legyen a TV képe?

A  tévévásárlás talán egyik legfontosabb kérdése ez, de aki nem akar ennek részleteiben elmerülni annak csak az tanácsolható, hogy vegye meg az anyagi lehetőségeinek és a rendelkezésre álló helyen elférő legnagyobb képernyőjű készüléket.  Akit viszont érdekel a kicsit tudományosabb megközelítés az olvasson tovább.

A mai 4K Ultra HD (ez a logó jelöli) TV-k 3.840 x 2.160 pixel felbontású képernyőjén megjelenő ugyancsak 4K felbontású műsorok csak elegendően nagy képméreten mutatják meg részleteiket. Látásunk felbontóképessége illetve szubjektív valóságosság-érzékelésünk határozzák meg a képméret és képfelbontás viszonyát. Alapvetően a nézési távolságtól függően célszerű megválasztani azt a képernyőméretű és felbontású TV-t, ami az általunk élvezni kívánt képfelbontást biztosítja.


A fenti ábrából kiolvasható, hogy a képméret és a nézési távolság függvényében miként válnak láthatóvá az egyre nagyobb felbontású képek, illetve az is, hogy adott felbontású kép élvezetéhez mekkora távolságból milyen méretű képet kéne nézni. Egyszerű ökölszabály, hogy a Full HD (1080p) felbontású műsort megjelenítő TV hüvelykben mért képátlója – ami általában szerepel a készülék típusszámában – legalább a méterben mért nézési távolság húszszorosa legyen (2 m nézési távolsághoz legalább 40 hüvely, 2,5 méterhez 50 hüvelyk, 3 méterhez 60 hüvelyk, stb. kell) Vagy megfordítva a szabályt: ha szeretnénk a Full HD (1080p) műsor felbontásának előnyét  észlelni, akkor az adott TV-t centiméterben mérve ne nézzük távolabbról, mint a hüvelykben mért képátló ötszöröse. Például az 55 hüvelykes képátlójú TV-t 55 x 5 = 275  centiméternél közelebbről célszerű nézni.

Mi és hogyan csatlakoztatható a TV-hez?

A legkülönbözőbb műsorforrások (médialejátszó, játékkonzol, műholdvevő, számítógép, okostelefon, táblagép) képét és hangját élvezhetjük a TV-n, a készülék által vett vagy lejátszott műsorok hangja pedig megszólaltatható egy külső akár sokcsatornás házi-mozi hangrendszeren. Ehhez persze megfelelő csatlakozásra van szükség.

A  tévévásárlás előtt vegyük számba mi mindent szeretnénk csatlakoztatni a TV-hez, győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott modell rendelkezik-e a szükséges számú, fajtájú és kívánt kompatibilitású csatlakozással illetve csatlakoztatási móddal.

Hasznos, ha a készülék minél több HDMI bemenettel rendelkezik, mivel számos forráskészülék ezt a digitális kép- és hangátviteli interfészt használja.

Napjaink 4K Ultra HD TV-i már legalább a HDMI 2.0 specifikációnak megfelelő csatlakozókkal rendelkeznek HDCP 2.2/HDCP 2.3 tartalomvédelemmel, sőt a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak fogadásához HDMI 2.0a illetve HDMI 2.0b verzióra van szükség. Kaphatóak már az akár 8K/60Hz vagy 4K/120-144Hz felbontású és képsebességű videojelet fogadó, valamint az élvezetesebb játékot automatikus alacsony késésű játékmóddal (ALLM), változó képfrissítési gyakorisággal (VRR) és zavartalanabb forrásváltással támogató HDMI 2.1 csatlakozást kínáló TV-k is. Tudni kell azonban, hogy akár utólagos firmware-frissítéssel a HDMI 2.1 specifikáció funkciói részben külön is megvalósíthatóak, és a gyártók HDMI 2.1 kompatibilisként hirdethetik készülékeiket akkor is, ha azok csak a HDMI 2.0-nak felelnek meg és egy HDMI 2.1 funkciót sem támogatnak.

TV csatlakozók

A TV HDMI csatlakozói között szinte biztosan találunk egy „ARC” megjelölésűt. Az ARC (Audio Return Channel) funkció teszi lehetővé, hogy ugyanazon kábelen keresztül fogadhasson a TV digitális kép- és hangjelet, illetve az „audio-retúrcsatornán” át továbbíthassa külső hangrendszernek a TV-n nézett műsor digitális hangsávjának bitfolyamát. Ez lehet akár sokcsatornás 3D térhangzás előállítására is alkalmas Dolby Atmos hangformátum is (csak Dolby Digital Plus kódolva), ha azt a TV támogatja és ARC kompatibilis HDMI portján fogadja egy alkalmas hangprojektor vagy egy hangrendszer AV vevőerősítője. A TV-k tipikusan optikai digitális audiokimenete is ugyanerre szolgál, de ezen az objektumorientált Dolby Atmos hangformátum nem továbbítható.

A HDMI 2.1 specifikáció szerinti nagyobb sávszélességű HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) retúrcsatorna már a tömörítetlen Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, és az ezekbe csomagolt Dolby Atmos, DTS:X valamint a sokcsatornás PCM tömörítetlen audioformátumok továbbítását is lehetővé teszi. Amennyiben a TV és a külső hangrendszer is rendelkezik eARC funkciójú HDMI csatlakozóval az előbbi a legmagasabb minőségű hangformátumokat is képes továbbítani az utóbbinak, akár egy a TV-hez csatlakoztatott Blu-ray lejátszótól is. Vagyis a forráskészülékek jeleit nem kell többé a soundbar hangsávon vagy az AV vevőerősítőn átvezetni, és a TV-ben működő megfelelő támogatással rendelkező alkalmazásokkal elért streaming szolgáltatások tartalmainak legkorszerűbb hangsávjai is továbbíthatóak a külső hangrendszerhez. Mindehhez be kell állítani a TV digitális hangkimenetét és aktiválni kell a HDMI-CEC funkciót is.

Sok TV alkalmas médiafájlok lejátszására is. A képeket, hangokat és videókat USB csatlakozón át tárolóeszközről vagy akár egy digitális fényképezőgépről érik el a készülékek.

Sok készüléken az USB porthoz merevlemezes tárolót csatlakoztatva arra rögzíthető a vett digitális tévéműsor, még akkor is, ha a TV-t nem nézzük. Közkedvelt speciális rögzítési funkció a „Time Shift”, ami lehetővé teszi, hogy az éppen nézett műsort megállítsuk, majd ott folytassuk, ahol abbahagytuk. A felvételek az elektronikus műsorkalauzból (EPG) programozhatóak és vannak olyan készülékek is, amelyeken párhuzamosan egy műsort nézünk, egy másikat pedig rögzíthetünk.

Az okos TV-k vezetékes (Ethernet) illetve vezeték-nélküli (Wi-Fi) hálózati kapcsolatán át az otthoni hálózathoz csatlakozva PC-ről, médiaszerverről DLNA kompatibilitással médiafájlokat is elérhetnek és lejátszhatnak. Az olyan technológiák segítségével, mint az Intel WiDi, Miracast és az NFC közvetlenül tükrözhető a TV-n egy okostelefon vagy táblagép képe.

Sok TV képes Bluetooth vezeték-nélküli kapcsolattal audiojelet továbbítani kompatibilis fejhallgatókhoz, külső hangsugárzókhoz vagy mélynyomóhoz. A Samsung bizonyos TV-i Wi-Fi kapcsolaton keresztül is képesek audiojelet küldeni a márka saját kompatibilis soundbar hangrendszereinek. Az LG WOWCAST elnevezésű technológiája az OLED M3 TV-kbe beépítve vagy külön megvásárolható külső adóegységgel vezeték-nélküli kapcsolaton át veszteségmentes sokcsatornás audiojelet továbbíthat kompatibilis LG soundbar hangrendszerekhez.

Egyes 2022. előtti LG OLED, QNED és NanoCell TV-k úgynevezett „WiSA Ready” minősítésűek, ami azt jelenti, hogy egy „WiSA USB” adó használatával vezeték-nélküli 7.1 csatornás hangrendszer építhető ki köréjük. A 2022-es felsőkategóriás OLED és QNED TV-k „WiSA SoundSend” tanúsítvánnyal rendelkeznek, igazolva, hogy a TV-k hibátlanul működnek a díjnyertes WiSA SoundSend vezeték-nélküli audio adóval. A hangrendszer kialakításához „WiSA HT” minősített soundbar, hangsugárzók és mélynyomó is szükségesek.

A Wi-Fi alapú DTS Play-Fi Home Theater technológia a Philips TV-ken már működik, és a TV-khez kompatibilis vezeték-nélküli hangsugárzókat illetve mélynyomókat párosítva a Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokat is támogató térhangrendszer alakítható ki.

Az új Dolby Atmos FlexConnect teljesebb hangélményt ígér az ezzel a funkcióval rendelkező TV hangrendszerét és az ahhoz párosított további vezeték-nélküli hangsugárzók hangzását optimalizálva. A funkció először a 2024-es TCL TV-kben kerül alkalmazásra.

Mit kell tudni a TV adások vételéről?

Ma már digitális TV adásokat nézünk, amelyek mentesek a korábbi analóg műsorsugárzásra jellemző képhibáktól. Ugyancsak a digitális televíziózásnak köszönhetjük a nagy felbontású (HDTV) és a remélhetőleg az egyre terjedő UHDTV és HDR adások vételének lehetőségét.

Az országban mindenhol vehető megfelelő beltéri antennával vagy néhány jellel kevésbé ellátott helyen tetőantennával a közszolgálati csatornákon HDTV műsorokat is kínáló ingyenes MinDig TV elnevezésű DVB-T/T2, azaz a földfelszíni digitális műsorsugárzás.

A DVB-T/T2 mellett a készülékek mindegyike képes a digitális kábeles (DVB-C) és sokuk a digitális műholdas (DVB-S/DVB-S2) műsorok vételére is, de az előfizetéses szolgáltatók kódolják a csatornákat.

Bizonyos szolgáltatók a kódolt csatornák vételéhez dekóderkártyát biztosítanak. A dekóderkártyát – ilyen például Conax kártya – külön adapter modulba (Conditional Access Module) illesztve a TV úgynevezett CI+ kártyanyílásába kell bedugni.

Mit kell tudni az okos TV-kről?

A TV gyártók hálózatra s azon keresztül internetre csatlakozó úgynevezett „okos TV” (Smart TV) modelljei az okostelefonokhoz, táblagépekhez hasonlóan működnek. Úgynevezett alkalmazásokon – applikációkon vagy rövidem app-okaon – keresztül biztosítanak hozzáférést a legkülönbözőbb internetes szolgáltatásokhoz, játékokhoz és tartalmakhoz, de még a TV beállítófunkcióihoz is. Az ilyen készülékeken internetes böngészőt is használhatunk weboldalak olvasására, kommunikálhatunk közösségi oldalainkon (Facebook, Tweeter), videó- és képmegosztók tartalmai és internetes hírek és információk érhetőek el velük.

webOS
Okostévé kezdőképernyője


A TV gyártók közül többen az Android TV operációs rendszert alkalmazzák, és újabban az erre alapuló Google TV felhasználó felületet. A Samsung, az LG és a Panasonic készülékein a maguk által fejlesztett TizenwebOS illetve My Home Screen okos TV platformokkal találkozhatunk, bár a Panasonic is kínál már TV-ket Android TV platformmal. Vannak más okos TV platformok is, mint a Fire TV, a Roku TV, a TiVo és a Hisense saját VIDAA operációs rendszere, de ezek kevésbé elterjedtek.

Talán a legfontosabb, hogy az okos TV-vel videókat, filmeket, sorozatokat, sportot, zenét és sok más tartalmakat nézhetünk illetve hallgathatunk, de akár még játszhatunk is. Erre szolgálnak a platformokon működő alkalmazások (applikációk vagy röviden app-ok), melyekkel például olyan filmeket és sorozatokat kínűló „streamingszolgáltatások” érhetőek el, mint például az Amazon Prime Video, az Apple TV+Disney+, a HBO Max, a NetflixSkyShowtime, a FilmBox+ és a YouTube Premium. A felsoroltak mellet számos más további streaming tartalomszolgáltatás érhető el a magyar nézők számára. Az applikációk gyakran már előre telepítve megtalálhatóak az okos TV-k kezelőfelületén, sőt sokszor a készülékhez adott távirányítón már külön gombbal is elérhetőek. Más applikációkat viszont a platformhoz tartozó alkalmazásáruházból kell letölteni és telepíteni. Ma már tehát nem kell azt néznünk, amit a TV csatornák éppen kínálnak, hanem magunk választhatunk kedvünkre való műsort. Az okos TV-k még abban is segítenek, hogy általunk kedvelt tartalmakat találjunk, mert a keresést nézési szokásainkat figyelve ajánlásokkal egészítik ki.

Az okos TV-k alkalmasak az okostelefonunkon, táblagépünkön és számítógépünkön lévő tartalmak vezeték-nélküli kapcsolaton keresztüli megosztására, és vezérelhetőek is az erre szolgáló iOS és Android applikációkkal.

A Google Android TV platform Chromecast funkciója lehetővé teszi, hogy a TV átvegyen és megjelenítsen egy olyan videós bitfolyamot, amit az okostelefon és táblagép kompatibilis alkalmazásából vagy a PC Chrome böngészőjéből indítunk el. Az AirPlay2 támogatású TV-kre videó,  zene és más médiafájl küldhető át iPhoneiPad készülékekről vagy Mac számítógépről. Mindezek a lehetőségek vezeték-nélküli kapcsolaton keresztül valósíthatóak meg.

Az újabb okos TV-k már támogatják a beszédfelismerésen alapuló hangsegéd funkciót, mint amilyen például a Google Assistant és az Amazon Alexa. A hangsegéd használható a készülék be- és kikapcsolására, a műsorforrás vagy a TV kívánt bementének kiválasztására, tartalmak keresésére a streaming szolgáltatások kínálatában, a videolejátszás vezérlésére (lejátszás indítása, megállítása műsor átugrása), a hangerő szabályzására és megfelelő feltételek esetén a csatlakoztatott okosotthon eszközeinek vezérlésére is. A hangsegéd funkciók magyarul még nem értenek, így vagy nem használhatóak hazánkban, vagy angolul illetve más világnyelven adhatunk csak ki nekik parancsokat.

Jól választottam?

Tévévásárláskor ajánlott a kiszemelt készüléket kipróbálni, méghozzá lehetőleg az otthonihoz hasonló nézési távolságból és fényviszonyok között. A hipermarketek és a nagy elektronikai áruházak vásárlói terei a túlságosan magas környezeti megvilágítás miatt nem alkalmasak a készülékek valódi képminőségének megítélésére. Próbálkozhatunk az otthoninak jobban megfelelő bemutatószobával rendelkező üzletekben, de az interneten vásárolt TV-t otthon is kipróbálhatjuk – hangsúlyozottan csak kipróbálásról és nem tartós használatról van szó -, és ha nem tetszik a termék elállhatunk a vételtől. A kipróbáláshoz általunk jól ismert műsoranyagot használjunk, s ennek megtekintése alapján győződjünk meg róla, hogy a készülék megfelel-e elvárásainknak. A próba során a TV és a műsorforrás, illetve az ezek közötti esetleges csatlakozás ugyanolyan legyen mint, amit odahaza használnánk. Próbáljunk ki különböző képbeállításokat, mert az üzletben lehet, hogy a készülék olyan üzemmódban működik, ami vonzza ugyan a vásárlók tekintetét, de otthoni nézésre alkalmatlan.

A tökéletes TV nem létezik, de az, amelyik megfelelhet igényeinknek talán igen. A rendkívül éles piaci verseny miatt ma már a TV-k ára általában jól tükrözi azok tudását és korszerűségét. Azt is tudomásul kell venni, hogy a gyártók minden évben megjelennek újabb, esetleg jobb és talán még olcsóbb modellekkel, de aki örökké ezekre vár az sok szép élménytől foszthatja meg magát.

Hasznos weboldalak

A tévévásárláshoz számos kiváló weboldal kínál  jól rendszerezett információkat a TV-k műszaki paramétereiről, funkcióiról, és van olyan is, ami egységes szempontok illetve mérések szerint értékeli is azokat. Ezek a különböző gyártók készülékeinek egyfajta összehasonlítását is lehetővé teszik.

Az egyik legátfogóbb monitor és TV adatbázis a DisplaySpecifications.

A FlatpanelsHD TV adatbázisa tartalmazza a fontosabb márkák készülékeinek főbb jellemzőit, melyek között különböző szempontok szerint szűrhetünk is.

Korrekt módon definiált tesztelési metódus, vagyis egységes szempontok és mérések alapján készült pontozásos értékeléseket készít az RTINGS.com.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

211 hozzászólás “Milyen TV-t vegyek?” bejegyzéshez

 1. Sziasztok.
  TV vásárlás előtt állok,egy 55colos LG-t vagy Samsungot szeretnék venni… Mindenhol csak UHD(4K)-s típust lehet kapni. Azt hallottam ezek képe (normál kábeltévézésnél) rosszabb a full hd-nál. Ha ez igaz,akkor miért nem árulnak már FHD tévéket,illetve mikor várható hogy a sugárzott műsorok felnőnek a 4K szintjére?

  1. Szia!

   Lehet még LG és Samsung 55″-os Full HD TV-ket kapni, ha ezek nem is a legújabb modellek. A Full HD és kisebb felbontású tartalmakat fel kell skálázniuk a 4K UHD TV-knek és ezt persze meg lehet igényesebben vagy kevésbé igényesen is valósítani. Nyilván az olcsóbb 4K UHD TV-kbe nem építenek olyan erős képfeldolgozó processzort, mint a drágábbakba. Mindenképpen tanácsos vásárlás előtt megnézni a kinézett készüléket.

   Hogy idehaza mikor lesznek – ha lesznek egyáltalán – sugárzott 4K műsorok, azt nem könnyű megjósolni. Az úgynevezett OTT vagy ismertebben streaming tartalomszolgáltatásokon (pl. Netflix) viszont már 4K sőt 4K/HDR filmek is elérhetőek.

 2. T Guru!
  Segits pliz! 65′ tv-t keresek/esetleg 55’/ 350e ft tartomanyban,samsung vagy esetleg sonyt vennek.
  3.5m-4.5 meter kozotti tavolsagbol nezzuk a csatornakat ill a letoltott filmeket kb 60-40%ban.
  8502 curved samu jo aron van,de vegig olvasva a cikkeket,forumokat es az rtings oldalat sem talaltam meg a legjobb megoldast. MIT AJANLANA GURU?
  Valaszat koszonom

  1. T. Barna!

   Nyilvánosan nem ajánlhatok konkrét terméket, mert az etikátlan egy független szakportáltól. Sőt, általánosságban is kifejezetten ellenzem, ha valaki vásárlással kapcsolatos döntését csupán mások véleményére hagyatkozva hozza meg. Nem vagyok „influencer”, és nem tanácsolom, hogy ilyenekre hallgass, mert többnyire fizetség ellenében teszik, vagyis az objektivitás mellőzésével.

   Amúgy most belenéztem a legnagyobb hazai ár-összehasonlító weboldalakba és nincs olyan sok 350.000 Ft körüli áron kapható 65″-es TV, amiből ne lehetne választani.

 3. Szia.Érdeklõdnék hogy a Sony ag9 oled 77 coll méretben kb.Mennyibe fog fájni.Sejteni már valamit?Jó lenne,ha 2millkából kijönne.Nagyon bizakodó vagyok hogy annyit esnek az oled árak.

  1. Szia!

   A Sony még nem tette közzé az AG9 készülékek árát, sejtésekbe meg nem bocsátkoznék. Tartok tőle, hogy 2 millió Ft-ból nem fog kijönni.

 4. Szia,

  139 cm képátlójú Sony KD55XF8505BAEP Smart LED TV-t szeretnék venni 240.000,- Ft-ért. Jó döntés vagy van esetleg jobb készülék ebben az árkategóriában szerinted?

 5. T Guru.Mik azok a paraméterek a satellit tuneres Tv-nél, amely alkalmas a jelenlegi ASTRA 19.2.UHD-S programok vételére? Azt tudom, hogy 3840×2160 a képfelbontás HEVC 265.KÓKOLÓ kell. De ez az adat még kevés, szerintem. Üdvözlettel:

  1. T. István!

   A DVB-S2 műholdas digitális műsorsugárzási szabványnak kell megfelelnie a vevőegységnek.

 6. Köszönöm a vissza jelzést,de nem jutottam előrébb. Pontosan mik azok a szabványok? A televízió specifikációban nem írják bele, Tehát vásárláskor, hogy győződhetek meg , a boltokban nem lehet kipróbálni a tv-t ilyen vonatkozásban.Üdvözlettel:

  1. Nem tudom pontosan mit vár tőlem, de nem látom értelmét egy fórumbejegyzésbe bemásolni a műholdas digitális műsorsugárzás – angolul „Digital Video Broadcasting by Satellite” (DVB-S2), EN 302 307 európai szabványának anyagát.
   Amennyiben a TV specifikációja tartalmazza, hogy annak TV vevőrendszere digitális műholdas adások vételére alkalmas a DVB-S/S2 szabványnak megfelelően, és a TV támogatja a HEVC dekódolást (3840×2160/60p 10 bit), akkor megnyugodhat mert a készülék veszi az Astra (19,2° Kelet) műholdról az UHD csatornákat egy megfelelően beállított parabolaantennával és műholdvevő fejjel. A kódolt csatornák vételéhez persze megfelelő kártya is szükséges.

 7. T.Guru
  Ha a 3D az elsődleges szempont, melyiket ajánlaná 65 inch méretben:
  Lg (oled/passzív)
  Samsung (suhd/aktív) ?
  Mindkettő 4k, hajlított.
  Köszönöm
  Zoltán

 8. Szia Guru.Azt szeretném kérdezni,hogy 77 collos oled tv vásárlását tervezem,és ebben szeretném segítséged, hogy a mozgásmegjelenítés 65 és 77 coll között van e külömbség.erről sajnos sehol nem találok információt.Tehát a méretkülömbségből adódóan lehet e akadozóbb a kép?Mondjuk egy LG C9 65coll,és 77 coll között.Előre is köszönöm.

  1. Szia!

   Semmi olyasmiről nem tudok, ami miatt egy nagyobb képméretű TV-n más lenne a mozgásmegjelenítés.

 9. Szia Guru! Arra lennék kíváncsi, ha Németországban vásárolok Samsung televíziót, akkor a garanciája Magyarországon ugyan úgy él?
  Köszönöm.

  1. Szia!

   A konkrét kérdésre nem tudok pontos választ adni. Azzal kapcsolatban javaslom a Samsung termékgarancia-információk weboldalán található elérhetőségeken érdeklődj.

   Általánosságban olyan termékek vásárlása esetén, ami „európai” vagy „világ” garanciával (ez az úgynevezett gyártói garancia) rendelkezik, a külföldi eladótól függetlenül a gyártó szervizhálózata vállalhatja a kijavítást/cserét a gyártói garanciában rögzített feltételekkel (ezek eltérhetnek az idehaza vásárolt termékre vonatkozó jótállási feltételektől). Fontos, hogy az esetleges gyártói garancia a kellékszavatossági jogok mellett egyidejűleg, párhuzamosan áll fenn.

 10. Szia!
  Köszönöm a válaszodat, még egy kérdésem lenne, hogy kinéztem egy készüléket Németországban de Magyarországi forgalomban nem találom ezzel a típusszámmal. Esetleg megtudnád mondani mi ennek a Magyar megfelelője? SAMSUNG GQ55Q6FNGT QLED TV (Flat, 55 Zoll, QLED 4K, SMART TV, Tizen)
  Válaszodat előre is köszönöm.

 11. Szia Guru.Abban szeretném segitséged kérni,hogy Oled tv nél mennyire kell félnem a beégéstöl.Sajnos nagyon sok negatív kritikát olvasok,de jó lenne ha valaki eloszlatná a félelmem.A 8 éves plazma tv-t sem égettem be,pedig arról is mindig azt írták hogy beég.Az Oled tv -t napi 2-3 órát nézném esti müsorral,csatorna logo,plusz napi 1-2 film,mkv,UHD lejátszó,fekete csikokkal.Néha fél óra ps4.Válaszod elöre is kõszönöm.

  1. Szia!

   A kérdésedre röviden válaszolva: semennyire nem kell félned!

   Az OLED TV-k esetében előfordulhat, hogy egy hosszú ideig a képen megjelenő világos képrészlet helyén a képpontok egy rövid ideig nem tudnak ugyanannyi fényt kibocsátani, mint a szomszédos képpontok és ez egy például szürke képen ún. átmeneti képmegőrzést (image retention) okoz, de szó sincs tartós beégésről. Ez utóbbi ellen ugyanis különleges funkcióval védekeznek az OLED TV-k.

 12. Szia!

  Samsung QLED tv vásárlásán gondolkozom és ez egyedüli dolog ami visszatart tőle az az hogy azt irják hogy nincs bennük dts támogatás. Ez mit jelent pontosan ? Csak akkor nem működnek a dts hangfájlos filmek ha magán a tv-n játszom le (pl pendriveról) vagy akkor sem ha laptopról vagy konzolról hdmi csatlakozo segítségével szeretnék filmet nézni ?

  Előre is köszönőm válaszodat!

  1. Szia!

   A Samsung QLED TV-k műszaki adatainál csak a Dolby Digital Plus hangformátumot említik, de azt nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent. Az biztos, hogy a földi sugárzású, műholdas és kábeles (DVB-T/-S2/-C) TV adások és más a streaming szolgáltatásokon (pl. Netflix és társai) vagy a beépített médialejátszón USB-ről lejátszott filmek Dolby Digital hangsávú hangját dekódolják és megszólaltatják a készülékek.

   Mindez azonban nem zárja ki, hogy a más hangsávú filmek akár DTS hangformátumainak bitfolyamát (bitstream) nem adják ki a TV-k a HDMI eARC kimenetükön külső hangrendszeren való megszólaltatáshoz. Ha biztosat akar menni kérdezzen erre rá a Samsung vevőszolgálatánál vagy forgalmazónál.

   A laptopról vagy konzolról lejátszott film DTS hangsávját csak úgy tudja megszólaltatni a TV hangrendszerén, ha azt a laptop átkonvertálja 2 csatornás LPCM jellé.

  1. Kedves Leslie!

   Rövid véleményem az, hogy nem elégséges képméretük és egyén műszaki hiányosságaik miatt egyelőre szükségtelenek.

   A 8K UHD felbontású kép érzékelhetővé váló előnyeihez olyan méretű, a látótérből vízszintesen legalább 60 – 90 fokot kitöltő képernyőre van szükség, aminek képátlója 2,5 méter körüli szokásos nézési távolságot feltételezve minimum 3,3 méter (130 hüvelyk). Egy ekkora ormótlan képernyő a legtöbb lakótérben nem csak nagyobb dedikált házimozi helyiségben helyezhető el. Egyelőre nincsenek 8K UHD tartalmak se (bár azok előbb-utóbb lesznek), a 8K tartalmak gazdaságos terjesztéséhez szükséges tömörítés/kódolás kidolgozása még várat magára, így a mostani 8K TV-kből még hiányzik a jövőben használatos hardver is.

   1. Nagyon köszönöm a gyors, szakmailag pontos választ. Esetemben 3-4 méter közötti lenne a nézési távolság, és azért fontolgatom a QE65Q900RATXXH megvásárlását, mert az alatta lévő, szintén 65 colos 4K-s modell vételi ára nem sokban marad el a 8K modelltől (Glamour napok). Tisztában vagyok azzal, hogy nincsen sok ilyen felbontást támogató tartalom. Az áruházban azt mondták, hogy a Quantum processzor segítségével a normál sugárzású HD felbontást is élvezhetőbbé, részletgazdagabbá teszi ez a készülék. Nyilvánvalóan egy áruházi promo megjelenítés a készülékre optimalizálva vevőcsalogató tud lenni, ott a normál TV adás megtekintésére nem volt lehetőség. Önnek erről mi a meglátása?

    1. Meglátásom szerint a 3 – 4 méteres nézési távolsághoz inkább egy 75 colos TV-t lenne érdemes venni – ha elhelyezhető -, amin már érzékelhető a Full HD felbontás előnye, sőt 3 méterről már valamelyest a 4K felbontásé is.

   2. Tisztelt guru! Két tv között vacilálok,ami pillanatnyilag a piacon „elfogadhatóbb” áron megtalálható!
    A nézési távolság 4-4,5 méter lenne,ezért talán már jobban előjön ezen felbontások előnye! Szóval a kérdésem az lenne,hogy melyik ajánlatosabb!?
    Samsung UE82RU8002UXXH 4k UHD Smart LED
    SAMSUNG QE82Q60RATXXH 4K UHD Smart QLED
    Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

    B.Á.

    1. Tisztelt Bogárdi Árpád!
     A 4 méteres nézési távolsághoz 2,5 méternél (100″) nagyobb méretű képet kéne nézni, hogy a Full HD-hoz képest láthatóvá kezdjen válni a 4K UHD felbontás előnye. Ehhez 3 méternél közelebbről kéne nézni a 82″-os képet.
     Konkrét termék megvásárlásával kapcsolatos döntést nem kívánok befolyásolni. Az említett két készülék között amúgy sincs nagy különbség, talán a Q60R fekete szintje mélyebb és szélesebb színteret produkál. Azt tanácsolom, hogy egy szaküzletben nézze meg a két készüléket, és ott döntse el, hogy Önnek melyik tetszik.

 13. Kedves Guru!
  Abban szeretném kérni a tanácsodat, hogy kinéztem egy bizonyos tv-t melynek típusa Samsung QE65Q8FNATXXH. Most akciósan 379000 Ft ba kerülne. Szerinted megér ennyi pénzt ez a készülék? Sajnos nagyon kevés írást találtam róla ezért kérném a segítségedet mert szakmailag sokkal jobb rálátásod van a dolgokra. Válaszodat előre is köszönöm. Szép napot!

  1. Kedves Tomi!

   Én azt nem tudom, hogy neked mi ér meg 379.000 Ft-ot, és semmiképpen nem kívánom én eldönteni hogy ki milyen készüléket és milyen áron vegyen meg.

   A Samsung QE65Q8F egy 2017 őszén piacra került készülék, aminek az elektronikát és a csatlakozókat tartalmazó külön „One Connect” doboza egy 1,8 mm vastag száloptikai kábellel csatlakozik a TV képernyőjéhez, amit un. „No-gap” (résmentes) fali tartótóval lehet szinte a fallal egy síkba felszerelni. Ha ez utóbbi a cél, akkor jó vétel. Ha a készüléket a szokásos módon a saját állványán használnád, akkor ez az előny elvész, és akkor a hasonló áron kapható 2019-es Samsung QE65Q60R jobb vétel lehet.

 14. Kedves Guru!
  Nagyon szépen köszönöm a rám fordított időt és segítségedet. Mindenképpen utánanézek a javasolt terméknek.Minden jót kívánok és sok sikert!

 15. Tisztelt Guru!

  Tv vásárlás előtt állok. Philips,Samsung,Lg,Sony modelleket néztem ez idáig,de nem zárkózom el más gyártóktól sem. A tévét 4,5 méterről néznénk. Felbontása legyen 4K. Több kérdésem is lenne. Milyen képátmérő lenne az ideális ekkora távolságra ? Tudna esetleg megbízható modellt ajánlani? A vásárlásra szánt összeg 200.000 FT
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tamás Milán

  1. Tisztelt Tamás Milán!

   A 4,5 méteres nézési távolsághoz 2,8 méternél (110″) nagyobb méretű képet kéne nézni, hogy a Full HD-hoz képest láthatóvá kezdjen válni a 4K UHD felbontás előnye. Konkrét termék megvásárlását nem javasolhatom, de 200.000 Ft körüli áron már kaphatóak 164 cm (65″) képátlójú TV-k.

 16. Tisztelt Guru!
  Egy 32″-os HDReady Sony TVt szeretnék lecserélni egy korszerűbbre, nagyobbra.
  Nézési táv kb. 3,5m. A fizikai rendelkezésre álló hely 120cm szélesség, tehát a 49-50″-os TVk jöhetnek szóba. 90%-ban digitális kábelTV-t nézünk normál és HD adást vegyesen (UPC, most settopbox, ha meglesz, CI kártya). Valóban csalódás lesz egy 4k TV az alacsony szolgáltatói felbontás miatt? Az összes TV-m Sony volt eddig, hibátlan működéssel, ma is van még ilyen jó a Sony, meg szabad venni?
  Ha nem, milyen gyártói irányban induljak el?
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel, Kovács Ádám

  1. Tisztelt Kovács Ádám!

   3,5 méter nézési távolsághoz nincs értelme 4K felbontású 49-50″-os TV-t venni, ezért válasszon inkább Full HD készüléket, esetleg olyat, ami viszont kezeli a HDR (nagy dinamikatartományú) videókat. A Sony továbbra is jó TV-ket kínál, és ha nincs szüksége Android TV okostévé (Smart TV) platformra, akkor talál olyan készüléket (lásd WF660 széria), ami Full HD, HDR és egyebek mellett még YouTube videókat is nézhet rajta.

 17. Tisztelt Guru!
  Köszönöm szépen gyors, szakszerű válaszát, sokat segített!
  Üdvözlettel, Kovács Ádám

 18. Tisztelt Guru, tv vasarlas elott alok. kb 110-120 cm atmeroju johet szamitasba, a legtobbszor hbgo, tv musor nezesere hasznaljuk, kb. 3 m-rol nezzuk. Jatekonzolt is hasznalunk. Az elsodleges szempont az energiatakarekossag, fontos, hogy youtubezni is lehessen rajta. Elony lenne, ha a taviranyito mozgasaval lehetne a menurendszerben mozogni. Szeretnem velemenyedet kerni, hogy a fentiekkelt figyelembe veve tudsz konkret tv-t ajanlani. Koszonom szepen. Udv Csaba.

  1. Tisztelt Csaba!

   Az LG és a Samsung kínál mozgásérzékelő távirányítót bizonyos tévéihez. Konkrét termék megvásárlásával kapcsolatos döntést nem kívánok befolyásolni.

 19. Elnézést az esetleg rossz kérdésért, de mi a különbség a Panasonic TX-58GX830E és a Panasonic TX-58GX810E között, mert sajnos semmit sem találtam erről. Ezek között szeretnék dönteni, de nem tudom, hogy a 830-as mivel jobb mint a 810-es, csak azt tudom, hogy kb. 30 000.- a különbség.
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Imre

  1. Kedves Imre!

   Annyi a különbség a két modell között, hogy a TX-58GX830E kerete szürke, TX-58GX810E-nek pedig fekete.

 20. Tisztelt szakértő.
  Szeretnénk venni tv t. Jelenleg az lg49sm8200pla néztem ki.
  Érdekelne h a nanocell technologia nem fog rosszabb képminőséget eredményezni mint a hagyományos technológia.? 55 s méretnél irták, hogy a feketével problémák voltak.
  A tv t 3-5 méter közötti távolságról néznénk

  1. Tisztelt Zotya!

   Ha már megírta, hogy milyen távolságból néznék a TV-t, akkor a 3 méteres nézési távolsághoz a 49 hüvelyk (123 cm) képátló kevés, az 5 m-ről nem is beszélve.

   Az LG TV-k „Nanocell” elnevezéssel két technológiái megoldást alkalmaznak. Egyrészt egy a panelekbe épített nanocellás szűrővel szélesebb színskálát reprodukálnak („NanoColor”), másrészt az IPS LCD panelek nézőszögét szélesítik („NanoAccuracy”). Ezek mind csak javítják a nézett kép minőségét és nincs közük a kép feketéjéhez.

 21. Kedves GURU!
  5 éves 102 cm-es Samsung LED tv-n most már 3 helyen lilás foltok jelentek meg, szürke vagy fehér háttérkép esetén. Utánanéztem, és LED háttérvilágítás hibára gyanakszom. Szerinted megéri-e javíttatni, illetve javítás után is előjöhet-e újra a hiba valahol a képernyőn? Köszönöm a választ! András

  1. Kedves András!
   Sajnos a kérdésekre nem tudok pontos választ adni, mert nem foglalkozom készülékek javításával, ezért a leírt hiba pontos okát sem ismerem és fogalmam sincs mibe kerülhet a javítása. Ezt csak a Samsung vagy más független TV javító szakszerviz tudná megmondani.

 22. Kedves Guru

  Nekem csak röviden annyi lenne a kérdésem,hogy 4k Tv-vel már lehet 3D filmet nézni amit esetleg letöltök és átteszem pl pendrive -ra ?

  1. Kedves Gabesz!

   Nem lehet! A 4K a TV-vel megjeleníthető kép felbontását jelzi. 2017. óta nem gyártanak 3D TV-ket az ismert márkák.

 23. Kedves Guru

  Igen értem,és köszönöm a gyors választ.
  De akkor még annyit,hogy az ilyen típusú filmeket még is hogyan tudnám megtekinteni tv-n?

  üdv:Gabesz

  1. Kedves Gabesz!

   Az utolsó 3D képmegjelenítésre aktív szemüveggel alkalmas TV-k a Panasonic 2017-es EX750B és EX780 szériái voltak. 2016-ban még több gyártó kínálatában voltak 3D TV-k. Ha nem tud ilyet beszerezni, akkor projektorral lehet 3D képet előállítani.

 24. Kedves Guru!

  Egy Samsung QE65Q60 televízió vásárlásában gondolkozok, amit a falra szeretnék tenni. Ha jól tudom, ennek nincs száloptikán csatlakoztatott „One Connect” box-ja… Minél közelebb szeretném a falhoz tenni, mert oldalról nagy a belátás a fal síkjára és a tv-re (lépcső fut mellette). Tudok „No Gap”-es fali tartót szerelni hozzá? Vagy ha nem kb mennyi lehet szerinted a faltól való min távolság? Van a falba építve, rejtett csatorna a vezetékeknek, de ha nagyon eláll, nyilván sok hasznát nem fogom venni. (az oldalsó látvány „enyhítésére”)
  Segítséged és válaszod előre is köszönöm,

  Gábor

  1. Kedves Gábor!

   A Samsung Q60 széria készülékeinek nincs „One Connect box” külső csatlakozódoboza.
   Többféle úgynevezett „Tökéletesen illeszkedő falikonzol” van a Samsung kínálatában, de nekem nem sikerült kiderítenem, hogy melyik – ha egyáltalán bármelyik – használható a Q60 széria 65″-es készülékéhez. Azt se tudom sajnos, hogy a készülék a faltól milyen távolságra szerelhető fel.
   Csak azt tudom tanácsolni, hogy forduljon a Samsung vevőszolgálatához.

    1. Kedves Gábor!

     Nem hagyott nyugodni a dolog és találtam egy utalást a Samsung Q60R specifikációjának „Tartozékok” pontja alatt, miszerint támogatott egy un. „Mini fali konzol”, ami feltehetően a WMN550M Fali tartó (klikk a kiemelt szövegre) lehet. A weboldalon látható, hogy elvileg akár 17 mm is lehet a fal-készülék közötti távolság.

     Arról azonban a Samsung vevőszolgálatát kell megkérdezni, hogy ez tényleg használható-e a Q60R széria készülékeihez.

 25. Kedves Guru!

  Hálásan köszönöm, hogy szántál rá időt és utána néztél. A Samsung vevőszolgálatával történő beszélgetés során ők a WMN4277SR tartót javasolták. Mivel sosem volt kérdés vagy igény a TV bármilyen mozgatására, így az elejétől kezdve fix fali tartóban gondolkodtunk. Ráadásul az 50e forint, amibe az kerülne inkább másba tenném át. Amit ajánlottál az pont a gondolkodjunk rajta kategória, főleg a kis faltól való elállás távolsága miatt. A TV-t már megvettük, szerintem a tartó megtalálása egyszerűbb művelet lesz.
  Üdv,
  Gábor

 26. Üdv! Tudnál mondani olyan 55″os tv-ket amik tudják kezelni a dts hangot?

  1. Üdv!

   Egyszerűbb, ha az általad egyébként megfelelőnek tartott készüléket megkeresed a DisplaySpecifications (klikk rá!) adatbázisában. Az adott készülék specifikációjának „Audio” szakasza alatt látható, hogy az kezeli-e a DTS hangot.

 27. Kedves Guru!
  FlatpanelsHD oldalon a Samsung TV-k összehasonlításnál találtam a következőket – kérem segítséged a megválaszolásukhoz:
  (1) Samsung Q70R: airplay2 (via update) – ez vajon mit jelent? Támogatja az airplay2-t a készülék vagy sem?
  (2) Tizen oprendszer a vásárlást követően frissíthető? Ha nem, akkor az Android TV előnyösebb a későbbi frissítéssel érkező esetleges új funkciók, vagy egyéb szempont alapján?

  1. Kedves Gábor!
   (1) A Samsung minden 2019-es Smart TV-je, így a Q70R széria is támogatja az AirPlay 2-őt a május közepe utáni firmware frissítést követően.
   (2) A Samsung eddig nem frissítette a Tizen operációs rendszer korábbi verzióit a régebbi készülékeken. Azt nem tudhatjuk, hogy a továbbiakban is ezt a gyakorlatot folytatják-e.

   1. Tisztelt Guru,
    Eljött az idő, hogy új tvt vegyünk Lg 65um7100pla (árketegória) a kiszemelt, vagy ugyanez a széria csak 55’ban.
    Leginkább filmnézhez lenne használva a tv, és ritkábban „tv”- nézéshez,
    Kb, 2,8-3 méter távolságról.
    Egyszerűen nem tudom eldönteni a méretet, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb. (moziélmény) Kérdés, hogy ekkora távolsághoz melyiket, vagy mit tudnál ajánlani? (a 65′ nem túlzó?)
    Előre is köszönöm a választ!
    Üdv,

    1. Tisztelt Dávid!

     Ekkora nézési távolsághoz pont a moziélmény eléréséhez a 65″-et kell választani.

     1. Köszönöm szépen a választ!
      … akkor eldőlt. 😉
      Üdv,
      Dávid

 28. Tisztelt Guru!

  Egy Philips 70PUS6504/12 4K UHD LED Smart 70″ Tv megvásárlásán gondolkozom. Az lenne a kérdésem, hogy nem „kockásítja” ki nagyon a TV adásokat? Mert gondolom film nézésre és konzol játékra megfelel, de bizonytalan vagyok a TV adásokat illetően. 🙂 Körülbelül 3-4 méteres távolságból nézzük a TV-t.

  1. Tisztelt Ferenc!

   Ha egy tévéadás „kikockásodik”, akkor az a digitális adás vételi zavarának vagy az erős tömörítésnek a következménye. Ezekért nem a TV készülék felelős, vagyis ha az megfelelő erősségű és minőségű jelet kap a kábelen vagy az antennáról, akkor a tévéadás képminősége megfelelő lesz. A digitális képtömörítés okozta blokkosodás így is látható lehet, például a hullámzó vízfelszínen vagy más hasonló képrészleteken.

   1. Köszönöm a választ! Azt a részét értem. Itt arra gondoltam (és lehet hogy én fogalmaztam rosszul), hogy mivel a TV-adás felbontása kisebb mint a TV felbontása, ezért én úgy gondolom, hogy a kép minősége rosszabb lehet/lesz. Vagy erre való az upscaling funkció? 🙂

    1. A TV-k a kisebb felbontású tartalmakat valóban felskálázzák a képernyőjük felbontására, s ezt ma már elég jól megoldják.

 29. Én valahogy sajnálom a 3D-képes televiziók gyors kikopását a piacról. Egy érdekes technikai kísérlet volt, az évtized elején. Pár évig mentek, utána leálltak vele a gyártók és inkább a 4K, később a 8K irányába történő fejlesztést, a képátlók növelését helyezték előtérbe.
  A 2012-ben vásárolt SONY 3D-s készülékünkből azóta már második készülék lett, de az aktív szemüvegek megvannak és néhány 3D-s térhatású film is hozzá, ami még ma is szép és egyedi 3D-s élményt nyújt, amikor néha előveszem őket.

  Időközben valóban a 4K-s OLED-készülékek is átlépték a megfizethetőség határát és egy-egy fekete pénteki, vagy más egyéb akcióban már akár 500 000 Ft alatti áron is beszerezhetők, szerintem leginkább a SONY és az LG esetében érdemes körülnézni. A Samsung pedig már a 8K-val kísérletezik, de ennek már az igen nagy átmérő is a velejárója, amihez nagy szoba és nagy nézési távolság is szükséges.

 30. Üdv.Hitachi televízióról mi a véleménye?Philips vagy Hitachi-t ajánlana inkább?

  1. Üdvözletem!

   Nem ajánlhatok márkát vagy terméket, mert az etikátlan egy független szakportáltól.

   A Hitachi TV-ket őszintén szólva nem ismerem, így nincs róluk véleményem.

   Az Európában forgalmazott Hitachi TV-ket a török Vestel gyártja, a Philips TV-ket pedig a tajvani TP Vision, de az utóbbiak fejlesztésében (design, képfeldolgozás) továbbra is részt vesz valamilyen formában a holland cég. Mint TV márka a Philips még mindig magasan jegyzett Európában.

 31. Kedves Guru!
  Tv vásárlás előtt állok. Hely hiány miatt nem lehet a képátló 101 centiméternél nagyobb, az ára pedig 80.000 Ft-nál több és fontos, hogy legyen rajta fejhallgató csatlakozó. TV adás és pendrájvról filmek nézésére kellene. Amit idáig kinéztem:
  Hitachi 39HE4005 – 5 év garancia 63.000 Ft
  Sharp AQUOS LC-40FI3012E – 2év garancia 72.000 Ft
  Megéri-e a Hitachit választani az 5 év garancia miatt, vagy van más javaslat. Köszi, a választ.

  1. Kedves Ferenc!

   Szakmai kérdésekben tudok csak segíteni, termékvásárlással kapcsolatos döntésekben nem. Nem ajánlhatok ugyanis márkát vagy terméket, mert az etikátlan egy független szakportáltól.
   Azt sem tudhatom, hogy az 5 év garancia mennyire fontos az Ön számára.

   1. A minőség a fontos, de a mai tv-ket sokszor úgy tervezik, hogy a garanciát követően hibásodjanak meg. Ebben az árkategóriában ajánlottabb márkájú tv-t sajnos nem tudok venni. Mivel teljesen laikus vagyok, ezért szeretnék tanácsot kérni. Köszönöm.

    1. Sajnos ebben nem tudok tanácsot adni, mert nincsenek ismereteim a TV-k garanciaidőn túli meghibásodási gyakoriságáról.

 32. Tisztelt Guru!LG50 „-es 4K-tévénél teljesen sötét háttérnél szürke szabálytalan alakú folt vagy felhő látható eléggé nagy méretben ami csatorna váltásnál borzasztóan zavaró(számomra mindenképp).Kérdésemre a háttérvilágitás velejárójával magyarázták(2 TV is ilyen volt csak a foltok különböztek és ez nem róható fel hibának.Várom szíves válaszát.Tisztelettel !

  1. Tisztelt Imre!

   Az LCD TV-k háttérvilágítás okozta képi inhomogenitása valóban létező jelenség, de normál képtartalmak megjelenítésénél általában nem szokott zavaró lenni. Ha az Ön számára mégis zavaró, és a készülékre még van jótállás, akkor mindenképpen kérje az ingyenes garanciális javítást vagy cserét a termék forgalmazójától. Ha kérelmét elutasítják, akkor forduljon a fogyasztóvédelmi hatósághoz.

 33. Kedves Guru!
  A Sony XF90 (2018) támogatja az AirPlay 2-őt?
  Köszönöm a választ előre is.

  1. Kedves Gábor!
   A Sony most adta ki az AirPlay 2 és HomeKit frissítést egyelőre még csak az USA-ban, és az a 2018-as készülékek közül csak az A9F és Z9F modelleket érinti, vagyis feltehető, hogy majd az európai AF9 és ZF9 modellek kapnak AirPlay 2 támogatást.

 34. Kedves Guru!
  Mi alapján döntenél a következő 2 TV közül, esetleg tudnál ajánlani jobb ár-érték arányú készüléket?
  Sony Bravia KD-55XG8505B
  Samsung QE55Q70RA
  Köszönöm a szakértő segítséget.

  1. Kedves Gábor!

   Szakmai kérdésekben tudok csak segíteni, termékvásárlással kapcsolatos döntésekben nem (szerintem egyébként a Sony Bravia KD-55XG8505B-nél a Samsung QE55Q70RA nagyjából annyival drágább, mint amennyivel jobb képmegjelenítésben, és az utóbbinak inkább a Bravia KD-55XG9505B a versenytársa a képelőállítást tekintve).
   Nem ajánlhatok terméket sem, mert az etikátlan egy független szakportáltól.

  2. Kedves Gábor!

   Ami azt illeti, akad jó választás. Optimális esetben, ha LCD(LED) fronton filózol, akkor GURU jól rámutatott, hogy melyik a helyes irány. Jobb döntés, amennyiben a kontrasztot és a fekete egyenletességet nézzük, a Samsung 55-ös Q70-es – ami az idei QLED szériából az ahonnan nem javasolt lejjebb adni. Mindazonáltal, a Sony 55 XG9505 egy viszonylag korrekt készülék. Bár a fent említett érvek a Samsung mellet szólhatnak ugyan, de a SONY szinte minden másban jobb. Én azt venném, majdnem úgy is történt. Még az LG 55 SM9800 ami szóra érdemes. Igazából volna még, csak leszűkítettem kicsit.

   Esetlegesen, OLED oldalon, bármelyik idei Panasonic, vagy az LG a C9-től kezdve.

   Minden jót!

   Üdv., Marcello

 35. Kedves Guru!
  Melyik LED TV-re adják most a leghosszabb garancát (3 vagy 5 év).
  Köszönöm

  1. Kedves Timi!
   Én az internetet böngészve Hitachi márkájú és TCL TV-ket találtam 5 év garanciával.

 36. Kedves Guru ! Nagyon jo cikket irtal van egy 5 eves 32 colos …full hd tevem ami nagyon jol mukodik kb 3m tavolsagbol nezem mi a velemenyed erdemes egy ugyanolyan markaju 43colos 4k tevet venni ha csak SD es HD TV csatornakat nezek vagy varjak meg par evet Tisztelettel Jancsi Temesvarrol

  1. Kedves Jancsi!

   Köszönöm a cikkel kapcsolatos elismerést!

   A 3 m távolságból nézett full HD felbontású képhez tényleg abszolút minimum 50, de inkább 55 colos TV-t kéne nézni, ezért lenne érdemes új TV-t venni.

 37. Tisztelt Guru!
  LG oled55C9PLA-tvhez kérnék képbeállítási segítséget. Az előző LG tévémben volt képvarázsló,ami nagy segítséget adott a legjobb beállítások megtalálásához(kontraszt,fényerő,szín,élesség,stb).Ezt hiányolom az újból. Mit tudok tenni az optimális beállításért,hogy ne csak találomra állítgassam?
  Tisztelettel:Tibor

  1. Tisztelt Tibor!
   Egy fórumbejegyzésben túl sok segítséget nem tudok nyújtani.
   Hogy csúcskategóriás TV-je a lehető legtökéletesebb képet produkálja, érdemes lenne egy szakemberrel kalibráltatni azt.
   Kalibrálás nélkül is elég pontos színreprodukciót nyújt a készülék „ISF Expert” illetve „Technicolor Expert” képmódokban. A többi paraméter és képbeállítás függhet attól, hogy a készülék milyen környezeti megvilágítási körülmények között működik, de a műsorforrástól is.
   Ebben a tesztben (klikk a linkre) van egy táblázat, ami egy 65″-es C9 TV kalibrált beállításait tartalmazza.

 38. Kedves Guru mi a véleményed a 8 bit +FRC és a 10 bit tv panelekről olyan nagy a különbség vagy ez is csak egy marketing fogás Tisztelettel Jancsi

  1. Kedves Jancsi!

   Nyilván jobb a valós 10 bites panelmeghajtás és a HDR képmegjelenítés enélkül nem is lehetséges. Néhány középkategóriájú TV-ben alkalmazzák még 8bit + A-FRC technikát, melyek nem versenyezhetnek a színárnyalatok finomságában a drágább készülékekkel.

 39. Kedves Guru! Segítségét ill. tanácsát szeretném kérni milyen szoftverű okos tv-t vegyek, ha elsősorban az Eurosport Player-t, ill. különböző sport streameket szeretnék nézni közvetlenül az okos tv-n (tehát nem PC-n v. telefonon keresztül)? Olvastam valahol, hogy az okos tv-k nem rendelkeznek megfelelő vírusvédelemmel, ezért problémás a különféle streamek ill. általában az internet, közösségi oldalak, YouTube, stb. használata, ill. a reklámblokkolók sem működtethetők. Mi igaz ebből? 3 m távolságból nézném, ezért az előző hozzászólásokból látom, hogy 50″ ill. 55″-os képátlót ajánlott. Ebből a 4K UHD előnye látható? Köszönöm előre is a tanácsait! Üdvözlettel: Katalin

  1. Kedves Katalin!

   Őszintén megmondva nem vagyok nagy ismerője a különböző okos TV platformoknak, így különösen nincsenek ismereteim és tapasztalataim azok biztonsági sebezhetőségével kapcsolatban. De szerintem különösebben nem kell aggódni emiatt, ha azokat az általános gyakorlatnak megfelelően és elvárt óvatossággal használják, vagyis az alkalmazásokat és magát az operációs rendszert rendszeresen frissítik (már, ha az utóbbit a készülékgyártó lehetővé teszi, mert az LG a WebOS, a Samsung a Tizen platformok különböző verzióit nem frissítette addig a régebbi készülékeken, az Android TV operációs rendszer viszont általában követi az Android újabb verzióit, bár ez is függ a TV gyártójától és évjáratától).

   A Eurosport Player Help oldala (klikk a linkre) szerint az alkalmazás letölthető a Samsung TV-khez (Tizen 3.0-tól felfelé) és feltehetően az összes Android TV platformhoz is, mivel az nVidia Shield TV-n is az működik. Az LG WebOS platformjához viszont nem elérhető az Eurosport Player.

   3 m nézési távolságból 50″-55″ képméreten a Full HD (1080p) előnye kezdnek láthatóvá válni a 4K UHD még nem (ahhoz legalább 75″ képátlóra lenne szükség).

 40. Kedves Guru!
  Köszönöm a gyors válaszát, különösen azért, mert az LG 49SM8600PLA készülék vásárlásán gondolkodtam, amelyik – az Ön válasza alapján – nem felelne meg a célnak amire venni szerettem volna. Mivel max. 49″-os készüléket tudok elhelyezni, nem érdemes 4K UHD tv-t vennem egyáltalán? Arra gondolok, hogy nem csak a felbontás, hanem a többi korszerűbb szolgáltatás (web, wifi, csatlakozók, op.rendszer, hangrendszer, stb.) miatt esetleg mégis többet nyújthatnak? Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Katalin!

   Nyilván, ha a kívánt funkcióknak és egyéb igényeinek megfelelő készülék már csak 4K UHD felbontással kapható, akkor nyugodtan megveheti, legfeljebb a valódi 4K tartalmak nézése esetén közelebb ül majd a képernyőhöz, hogy érzékelhesse annak előnyeit.

 41. Kedves Guru!
  Mit gondol az ívelt TV-kről? Ha kb. 2-3 m-re, egymás mellett ül 3-4 ember, biztosítható a megfelelő rálátás (49″ méret)? Valóban szemkímélő(bb)ek? Van olyan összehasonlítható műszaki paraméter, ami alapján egy készülék szemkímélőbb egy másiknál?
  Köszönöm előre is a válaszát!
  Tisztelettel: Ádám

  1. Kedves Ádám!
   Még 2013-ban írtam cikket „Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?” (klikk a linkre) címmel.

   A 49″-es kép nem túl nagy a 3 m nézési távolsághoz, de ilyen messziről a 3-4 néző nagyjából ugyanolyan képet lát, az ívelt képernyő görbülete miatti enyhe geometriai hiba is elhanyagolható. Az ívelt képernyőt kisebb tükröződése miatt lehet kellemesebb nézni, de ettől eltekintve nem szemkímélőbbek, mint az azonos technológiájú (LCD/OLED) síkképernyős társaik.

   A TÜV Rheinland az ISO 9241-307 szabvány alapján végez úgynevezett szemkomfort minősítést a képernyők kapcsán, de a vizsgálat nem kötelező és eredményei nem publikusak. A tesztelés és a minősítés részeként a TÜV három tényezőt vizsgál a képernyőn: mennyire kévés kék fényt bocsát ki, mennyire mentes a villózástól és mennyire csökkenti a fényvisszaverődést. Vizsgálatok igazolják, hogy a túlzott kék fénynek való hosszan tartó kitettség okozhat álmatlanságot, szemkárosodást, látásvesztést és például úgynevezett makula degenerációt, azaz a retina fényérzékeny sejtjei sérülését. Főleg az LCD TV-k képernyőjének háttérvilágítását adó LED-ek túlzott kék fénye lehet veszélyes, az OLED képernyők kevesebb kék fényt bocsátanak ki, így szemkímélőbbek.

 42. Kedves Guru!

  Egy középkategóriás LED tv vásárlást tervezem. Sajnos a méretek miatt nem elég nagyot tudok venni, kb. 55-60″ közöttiek férnek be. A szoba kimondottan „mozi” szoba lenne, kicsit Bem mozis :-): keskeny, de hosszú. Azaz a tv-t 3 és 4,5 m között nézzük majd (tudom a tv ehhez amúgy pici), de sajnos nagyobb nem fér el. A szoba jól sötétíthető. Tv előfizetésünk nincs, így kizárólag Netflix, Prime, HBOGO és dvd lejátszás megy, illetve néha Eurosport (a külön app-os). Ebben a kategóriában 300 ezer Ft-ig elég szép számmal van tv. A kérdés, hogy a fentiek alapján képfrissítésben van 50Hz (itt Panasonic a nyerő) és 100Hz (Sony) is. Indokolt a 100Hz felé húzni vagy a fentiek alapján gyakorlatilag indifferens a képfrissítési gyakoriság. Alternatíva lehet még egy telepített házimozi projektor is, ami fullHD (bár kicsit drágábbak), de a kivetítés hasonló méretben lehet (azaz max 60″). Köszöntettel: Milan

  1. Kedves Milán!

   A felsorolt streaming tartalmak nézése esetén nincs jelentősége a képfrissítésnek.
   Ilyen kis képméretet nincs értelme vetíteni.

 43. Kedves Guru!

  55″ 4K tv vásárlásán gondolkodom és jelenleg a TCL 55EP660 illetve 55EP640-en gondolkodom. Mindenképpen ebben az ár kategórában gondolkodnék 50″ vagy 55″ méretben.

  Klasszikus tv adást soha nem nézek, viszont streaming szolgáltatásokat igen (erre jelenleg van egy „okosító” boxom amit akár meg is tarthatok), illetve még játék konzollal használnám.

  A direct backlight és a széles betekintési szög nagyon tetszik a fenti tipusokban, azonban a 260 cd/m2 fényerő elbizonytalanított. Ennek a gyakorlatban a HDR megjelenítés gyenge dinamikájától eltekintve van valamilyen hatása? 140 ezer forintig milyen alternatívát javasolna a fenti felhasználásra?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Dénes

  1. Kedves Dénes!

   A 260 cd/m^2 valószínűleg nem a csúcsfényessége a készüléknek, de amúgy elegendő a nem HDR tartalmakhoz.
   Számos 55″ 4K UHD TV található az árgépen és az árukeresőn 140.000 Ft alatti áron (pl.: LG 55UM7100PLB, Samsung UE55NU7023, Philips 55PUS6554).

  1. Kedves Jancsi!

   A cikk – azon nyilvánvaló célja mellett, hogy olvasója rákattintva a benne szereplő linkekre eljusson a MediaMarkt megfelelő termékoldalaira – sok igazságot tartalmaz, bár a hétköznapi olvasók számára vonzó, tehát nem szigorúan szakmai nyelvezet miatt itt-ott pongyola megfogalmazás sokszor ténybeli tévedésbe megy át.

   Példásul a cikk utolsó szakaszában azt írja: „A szórakoztatóipar történetében először állt elő az a helyzet, hogy lehetőségünk van bitről bitre ugyanazt a filmet nézni otthon, mint amit a moziban látnánk. Ott ugyanis pont ugyanazt a 4K-s HDR-videót vetítik, mint amit lemezen megvehetünk később.” Nos, ez nem igaz! Nemcsak arról van szó, hogy a digitális mozikban használatos DCI szabvány egészen más tömörítési formátumban tartalmazza a filmet, mint amit akár az Ultra HD Blu-ray lemezen vagy a népszerű streaming szolgáltatásokon használnak, de a film végső utómunkálatai (a mastering) is eltérnek a mozikhoz illetve az úgymond „home video” forgalmazásra szánt verzióknál. A legnyilvánvalóbb eltérés pont abból adódik, hogy nagyon más a mozikban leginkább vetítéssel előállított kép és az otthon többnyire TV-ken nézett kép. Míg egy arra valóban alkalmas TV-n tényleg meg lehet jeleníteni a szélesebb fényességtartományú HDR tartalmakat, addig a legkorszerűbb THX Ultimate Cinema és a Dolby Cinema mozik is legfeljebb csak un. „Enhanced Dynamic Range” (EDR) kép előállítására alkalmasak.

   Az ilyen és hasonló aprónak mondható pontatlanságok ellenére a cikk mondandója lényegileg helyes: a képminőség megítélése szempontjából a felbontás kevésbé fontos (s ezt a filmalkotók is tudják), mint a nagyobb színtér (erről a cikk meg is feledkezik) és a nagy dinamikatartomány (HDR).

 44. Kedves Guru!
  55-58-as méretben gondolkodom tévé vásárlásán. Olcsóbb (relatív) kategóriában szimpatikus a Philips 7304 (58-as méretben) drágább kategóriában a Samsung Q70-es széria (55-ös méretben) . Sok mindent megnéztem , elolvastam már róluk. A kérdésem inkább a cikkben is említett tévéműsor rögzítésének lehetőségeiről (USB-n keresztül csatlakoztatott háttér tárolóra) szeretnék kérdezni. HOnnan tudom,hogy a fenti modellek alkalmasak-e erre? VAgy ez TV szolgáltó függő? Jelenleg UPC van de lehet,hogy Telekom lesz. VAn esetleg egy leírás erről ,hogyan működik?

  1. Kedves Csaba!
   A Philips 58PUS7304/12 termékismertető weboldalán tételesen szerepel az „USB felvétel” Műszaki adatok -> Smart TV funkciók (Program) pontban a „TV-műsor szüneteltetése” funkcióval együtt. A Samsung Q70R hivatalos weboldalán fellelhető műszaki adatok nem térnek ki az USB felvételre, de tudható alkalmasak erre a márka TV-i, bár nem minden USB pendrive vagy HDD használható a célra.

   A Telekom IPTV szolgáltatásának része a műsorrögzítés lehetősége, így nincs értelme a TV-ről felvenni, a UPC pedig tud olyan műsorvevő set-top box-ot adni, ami alkalmas felvételkészítésre. Azért ezeket érdemes választani, mert a szolgáltató műsorkalauzából (EPG) lehet programozni a felvételkészítést, illetve a UPC számos műsora egy hétig visszanézhető (nem kell a felvétellel bajlódni).

   Az USB felvételi funkciójának működéséről az adott készülék kezelési utasításában lehet olvasni.

   1. Kedves Guru!

    Köszönöm! Sikerült hülyén megfogalmaznom a kérdést :-). Szabadulnék már a jelenlegi drága TV előfizetéstől mert leginkább Netflixet, HBO-t, Prime-ot nézünk már jó ideje. A Flip a harmadába kerülne de nincs náluk felvétel készítésére alkalmas setup-top box. Ha meg tudom (és a válasza szerint ez lehetséges) a felvételt másként oldani az a legjobb. 90%-ban a gyerekek műsorait szoktam felvenni illetve néha egy-egy sporteseményt de csak azért nem akarom a jelenlegi drága TV előfizetés megtartani. Köszönöm a válaszát, a lényeg így is kiderült!

    1. Kedves Csaba!

     A TV-k csak a digitális (DVB-T/C/S) televíziós adások felvételére képesek, a streaming szolgáltatások (Netflix, HBO GO, Amazon Prime, stb.) tartalmait nem lehet a USB tárolóra felvenni!

     1. Igen természetesen a streaming szolgáltatók adásait nem is lenne értelme rögzíteni, engem kifejezetten a digitális tévéadás érdekel ebből a szempontból. Köszönöm az információkat!

 45. kedves Guru megis melyik a jobb VA Direct led vagy IPS Edge nem tudom eldonteni kene egy kis segitseg mindket tv Sony marka a tevet altalaban kb 80 szazalekban vilagos szobaban nappal hasznalnam ha ez szamit is valamit elore is koszi Jancsi

  1. Kedves Jancsi!

   Ha olyan képet szeretne nézni, aminek mélyebbek a feketéi és szemből nézik a TV-t – mert így nem torzulnak a színek -, akkor a VA LCD panel és a Direct LED megvilágítás a jobb.

   1. Koszi szepen a valaszt meggyoztel igy fogok valasztani jo tipp volt az UEFA tv cikk is minden jot kivanok

 46. szia véleményedre vagyok kíváncsi, a Hisense tévékkel kapcsolatosan , nekem van egy régebbi típusú nagyszerű , ez a készülék még Szombathelyi gyárukban készült és később ki vonultak és úgy hallottam most ismét megjelent a Magyar piacon.

  1. Üdvözlöm István!

   A Hisense TV-k idehaza is kaphatóak, méghozzá az adott kategóriában viszonylag kedvező áron. Például a Hisense H65U8B – a márka 4K HDR ULED TV csúcsmodellje – ugyanaz a minőségi kategória, mint a Samsung QE65Q70RA, de annál bő 70 ezer forinttal (kb. 18%-kal) olcsóbb.

 47. Kedves GURU!

  Az lenne a kérdésem Philips 70PUS7304/12 tv-vel kapcsolatban, hogy ha a specifikációban csak
  „AUDIO Dolby Atmos” támogatás van, ettól függetlenül, az optikai kimeneten kitolja-e a DTS hangot, ha pendrive-ról vagy más külső forrásról nézek filmet?

  Köszönöm!
  Üdv: Joe

  1. Kedves Joe!

   Minden TV aminek digitális audiokimenetéhez beállítható, hogy a lejátszott tartalom hangsávjának adatfolyamát (stream) adja ki, ki kell hogy tolja a DTS hangsávot is.
   A Philips 70PUS7304 amúgy a DTS-HD hangsávok dekódolására és magszólaltatására is képes.

   1. Még egy kérdésem lenne. Most szeretnék váltani 50-es Panasonic plazmáról erre és max 300-at szánnék rá. Van-e valamilyen negatív észrevételed ezzel a TV-vel (Philips 70PUS7304) kapcsolatban, mert kicsit tartok az LCD-től? Szívesen vennék OLED-et, csak hát……..
    Köszönöm!
    Üdv:
    Joe

    1. Nekem se erről, se más készülékekről nincs se negatív, se pozitív észrevételem.
     Ha tart az LCD-től, akkor csak azt tanácsolhatom, hogy menjen el egy szaküzletbe, ahol valós otthoni megvilágítási körülmények között meg tud nézni egy ilyen készüléket. A feketéje biztosan nem lesz olyan mély, mint egy utolsó generációs Panasonic plazma TV-nek.

 48. Kedves GURU!

  Jól érzem, hogy a Sony-tv-nek több a fényereje? Illetve jobban állítható. Samsungnál a háttérvilágítást nem is lehet külön állítani. Vagy van olyan modell? 100cm körül gondolkodunk, és szeretjük a sok fényt.

  Köszönettel:
  Katalin

  1. Kedves Katalin!

   Megérzése így általánosítva nem igaz. Konkrét TV modellek csúcsfényessége persze eltérő lehet, és esetleg összehasonlíthatóak ezek az értékek, bár a Sony nem teszi közzé TV-inek ezt a paraméterét. A Samsung TV-ken is menüből állítható a háttérvilágítás (a képfényesség).

 49. Szia Guru!
  Az lenne a kérdésem, hogy samsung Q75Q60 tv-n, hogy tudom az optikán kiküldeni a filmek DTS-hangját. Sajnos alapból nem támogatja. Hiába állítom PCM-re a kimenetet, semmi.
  Köszönöm!
  Üdv:
  Joe

  1. Szia Joe!

   Nem vagyok két lábon járó használati útmutató, de az biztos, hogy nem PCM-re kell állítani a kimenetet, mert az az eredeti bitfolyamot konvertálná sztereo PCM-re. Azt kell beállítani (furamód lehet, bogy a HDMI Audio formátum menüpontban), hogy az eredeti bitfolyamot (angolul Bitstream) adja ki az optikai kimeneten. Lehet, hogy a További hangbeállítások menüben az Audio formátumnál ki is kell választani (ha megjelenik lehetőségként) a DTS-t. Figyelem! Az optikai (Toslink) digitális audiokimenet csak a legegyszerűbb DTS 5.1 surround hangsáv bitfolyama továbbítható, DTS-HD már nem.

 50. Kedves Guru!

  Épp egy tv gurura van szükségem :). 10 éves LG 42-es FHD LED tévémet cserélném le. TV-ben LG párti vagyok, de a második TV-k egy „buta” Philips FHD és semmi baj vele. Szóval nyitott vagyok más márkákra is. Apple TV-t használok (4K 64GB), tehát a smart funkció annyira nem szempont, viszont más már nagyon nincs. 50″-ban gondolkodok (55 pont nem fér már el). Elvárás: képben és hangban (ez másodlagos mert házimozi erősítő is megy rá, de nem árt ha anélkül is élvezhető) legyen penge. LG 49NANO863NA a kiszemelt, de egy ilyen TV mellett már felesleges az Apple TV. Szóval a kérdésem az hogy tudsz e valami olyan TV-t ajánlani, ami képben hozza ezt a szintet csak mondjuk fele ilyen áron? Ezt néztem még 49SM8500PLA, de sajna már nem nagyon lehet kapni. Nézegettem a Philips nem androidos TV-ket, de nem volt túl meggyőző… ez jó áron lenne Philips 50PUS6704/12 de félek tőle hogy olcsó húsnak… Választ előre is köszönöm!

  1. Kedves Tomi!

   Az LG 49SM8500PLA 189.990 Ft-ért raktárról kapható az egyik webáruházon (nem csinálhatok neki reklámot, de az árukeresőn könnyű megtalálni). Fele áron pedig nem tudok az LG 49NANO863NA-hoz hasonlóról.

   1. Kedves Guru!

    Két e betűstől nem vásárlok semmit (gyakorlatilag ugyan az a kettő), volt velük fogy. véd ügyem… Ez a Shaphi rendszer nagyon gagyi? A TV specifikációja elég jó, Ambilight is szimpatikus, de androidos TV-t nem szeretnék (tartok a rendszertől) így a drágább Philips kiesik. Másik gondolatom, hogy megvárom hogy LG 49NANO863NA ára essen. Karácsony környékén 200e körül szerintem ki lehet majd fogni.

    1. Kedves Tomi!

     Az a Philips TV képminőségben nem egy kategória az LG NanoCell TV-ivel, melyek az LCD panelben alkalmazott nanocellás szűrővel szélesebb színteret reprodukálnak, a videoprocesszoruk is nagyobb tudású és még sorolhatnám. A SAPHI operációs rendszer pedig – ha jól vettem le – az Ön számára amúgy sem érdekes, mivel Apple TV médiadobozt használ. Ambilight viszont tényleg csak a Philips TV-kben van. Önnek kell eldöntenie, mi a fontos.

     1. Kedves Guru!

      Köszönöm a választ! Jól sejtettem hogy nem lesz “buta” de szép képű Tv. A 2020-as LG lesz szerintem a befutó. Mivel nem sürgős várok egy kicsit a kedvezőbb árra. Mellette szól a HDMI 2.1 is és a nativ 120Hz, amit később egy konzol (PS5) ki is tud használni.

 51. Kedves Guru!
  A tv vásárlás előtti döntésem meghozatalában szeretném véleményedet kérni:
  Philips 70PUS7304/12 Smart LED, 4K Ultra HD, Ambilight, Android vagy
  LG 70UM7450PLA Smart LED, 4K Ultra HD, HDR, webOS ThinQ AI .A TV-t multimédiás alkalmazásokra : Zene ,koncert,film,sport nézésre fogom használni nem elsősorban tv műsorra.
  Én az Ambilight,Android miatt a Philips felé hajlok, de az LG is izgat. Mi a szakmai sugallatod?
  Köszönettel
  K.Tamás

  1. Kedves Tamás!
   Független szakíróként sem sugallatokkal, sem más módon nem befolyásolhatom senki termékválasztással kapcsolatos döntését.
   Itt egy összehasonlítás a két készülékről (klikk a linkre) Ebből kiderül, hogy a Philips készülék Dolby Vision és Atmos kompatibilis, az LG nem az, s ez talán nem mellékes, főleg ha valaki az elterjedt HDR formátumú tartalmakat nézne illetve korszerű 3D térhangzást szeretne. Az LG webOS kiforrott és jól használható platform, de a márka nem frissíti, az Android TV viszont néha okoz gondot, de rendszeresen frissül és így a jövőben várhatóan kevésbé avul el. Szóval a döntésben csak ezekkel az információkkal segíthetek.

 52. Kedves Guru! Az a problémám, hogy a rengeteg információban már el vagyok veszve… 4m30 centiről néznénk a tv-t, viszont 129 cm képátlótól nagyobb nem férne el. 81cm-es volt eddig, kisebb szobában még elment, de most már nagyobbat szeretnék. Számomra nem fontosak a full-extrák. Ami nekem kell: Legyen tiszta, éles kép. Milyen felbontású tévét javasolnál ezen adatok alapján? Köszi!

  1. Kedves Vonez!
   Az említett távolságból nézett 127 cm (50″, merthogy csak ilyen van) képátlójú kép esetén még a Full HD (1080p) felbontás részletei sem láthatóak, úgyhogy, ha akad még valahol ilyen felbontású TV, azt is választhatja.

 53. Kedves Guru!
  Köszönöm a válaszodat , úgy gondolom az alapján jól döntöttem.

 54. Kedves Guru!
  Szeretnék én is tanácsot kérni: Sony Bravia televíziót szeretnénk vásárolni, kb. 2 m-es távolságból néznénk. Ezt a típust néztem ki: Sony KDL43WF665BAEP Smart LED televízió, 108 cm, Full HD. Ez egy olcsó készülék, nem tudom, hogy képe, hangja vajon mennyire élvezhető? Személyesen megnézni, meghallgatni sajnos nincs lehetőségünk. Érdemes inkább drágább készülékek közül választanunk? Eddig hagyományos televíziónk volt. Köszönöm előre is a választ!

  1. Kedves Borbála!
   Sajnálom, de minden a piacon kapható TV képéről és hangjáról nekem sincsenek személyes tapasztalataim. Tesztek a készülék HDR képes képét dicsérik, a hangját viszont gyengének tartják, a Smart funkciók pedig nyilván hasznosak annak, akinek az fontos lehet.
   2 m-es távolságból persze egy 108 centis kép nem nyújthat moziélményt. Ha tud többet áldozni rá, akkor mindenképpen nagyobb képernyőjű készüléket ajánlanék.

 55. Kedves Borbala ha meg nem dontottel ezt a tevet ajanlanam ha megengeded magadnak Sony Bravia KD-49XG7096 kicsit dragabb mint amit kivalasztottal Tisztelettel Jancsi

 56. Tisztelt Guru!
  Dunakeszin beköttettem a digi tv-t. Optikai kábel. A házba bejövő optikai kábel belemegy egy eszközbe, onnan hagyományos koax kábelen megy tovább a tv adás. Milyen tv-t ajánlanál? 4 méterről nézzük.
  Üdv. Zoli

  1. Tisztelt Zoli!
   4 méter nézési távolságnál már szükség van egy minimum 164 centis (65″) képméretű készülékre, hogy a Full HD (1080p) felbontás előnye elkezdjen láthatóvá válni. Tehát minimum 164 centis (65″), de a lehetőségei szerinti legnagyobb TV-t ajánlanám.

   1. Tisztelt Guru!
    Akkor az oled, qled kilőve, a full hd jöhet szóba? Jól értem? Köszönöm a segítséget előre is.
    Üdv. Zoli

    1. Tisztelt Zoli!
     Csak a 4 méter nézési távolsághoz szükséges minimális képernyőméretről írtam, de ez bármilyen technológiájú TV-re vonatkozik.
     Ma már 65″-os TV-t csak 4K Ultra HD felbontással lehet kapni. Azt tanácsolnám, hogy a tévére elkölteni szánt összegből a legnagyobb TV-t válassza, ügyelve persze arra, hogy az el is férjen.

   1. Ne viccelj, ez természetes. Egyébként az egész oldalad nagyon szuper. Sok hasznos és okos dolog van rajta. Inspiráló nagyon. Ha esetleg mi is megosztanánk a tartalmaid közül valamit, annak milyen feltételei lennének?

    Üdv, TvDiszkont.hu
    —› https://www.tvdiszkont.hu

    1. Forrásmegjelöléssel és az eredeti tartalomra mutató link megadásával lehetséges annak megosztása.

 57. Kedves Guru!
  A Samsung QE 55Q70T és QE 55Q70R között vacillálok…
  Milyen felhasználás esetén ajánlanád az T ill. az R típust?
  (A T most 240, az R 260 ezer)
  Köszönöm!
  Mano

  1. Kedves Mano!
   A QE55Q70T egy idei, a QE55Q70R egy 2019-es modell. Az utóbbi készülék képminőséget meghatározó műszaki megoldása a helyi fényszabályzású LED (FALD) háttérvilágítás igényesebb és magasabb csúcsfényességet eredményez, ami a HDR képmegjelenítés esetében lehet fontos. A QE55Q70T viszont már rendelkezik egy HDMI 2.1 bemenettel, s ezzel támogatja a VRR (változó képfrissítési gyakoriságot) funkciót és akár 120 Hz-es képsebességű képmegjelenítésre is képes. Van eARC (korszerűbb audio retúrcsatorna) csatlakozója és támogatja a Dolby Atomos hangformátumot is.
   Az új generációs Xbox Series X/S és PS5 játékkonzolokhoz mindenképpen a QE55Q70T-t választanám, ha a képminőség a fontos, akkor a QE55Q70R-t.

 58. Kedves Guru. Azt szeretném kérdezni, hogy a ma kapható 140 ezer körüli tv-k melyike 50v 100Hz és mi a lényegi különbség?

  1. Kedves Zoltán!

   Hz-ben adják meg a tévégyártók a készülékeik képernyőjének frissítési frekvenciáját. Ez azt mutatja, hogy másodpercenként hányszor frissül a képernyő. A TV képernyők jellemzően 100/120 Hz-el ritkábban 50/60 Hz-el frissülnek, ami azt jelenti, hogy a kép másodpercenként 100/120-szor, illetve 50/60-szor frissül. A gyakrabban frissülő képet kevéssé láthatjuk vibrálni, és az ilyen képfrissítésű készülékek legtöbbje kínál a képeket interpolációval sokszorozó egyenletesebb, elmosódástól mentes képmegjelenítés szolgáló eljárást is.

   A FlatpanelsHD TV adatbázisa (kattints a linkre) tartalmaz egy szűrőt, ahol beállítható a kívánt képernyőméret, a „+PICTURE” ablakban pedig bejelölhető a 100/120Hz dobozka. Az oldal alján megjelennek a szűrésnek megfelelő készülékek.

   1. Köszönöm. Tv váltás előtt állok. Tudom hogy típus ajánlást nem kapok mert független szakértő, de a Pana és aSony egy-egy készüléke között vacillálok. A Sony-ra 100 Hz-t mondanak a Panára 50-t- . De hogy tudom meg, igaz-e? Sony KD-49xg7096 BAEP a másik Pana TX-50HX580E. Köszönöm válaszát.

     1. Köszönöm. Nagyon jó a link. Segített döntenem.

    1. Kedves Guru.

     Segítséget szeretnék kérni tv választásban. Tv n sok 4k filmet neznénk és xbox sx jaték.
     Nézési távolság 3-3,3m. Két tv között vacilálok.
     Lg oled65b9sla
     Lg 75nano903na
     75” méretben a oled nemférbele a költségvetésbe.
     Nanon már van 2.1 hdmi.
     Tud e képélményben annyival többet nyujtani az oled a nanohoz képest hogy lemondjak esetleg a 75”-ról.

     Válaszodat köszönöm.
     Üdv

     1. Kedves Kewin!

      Az egy nagyon szubjektív dolog, hogy kinek mi nyújt több-kevesebb képélményt. Önnek kéne látnia a két készüléket működés közben, méghozzá az otthonihoz hasonló megvilágítási körülmények között és távolságból.
      A 4K filmekhez és a 3m feletti nézési távolsághoz kéne a 75″ képméret, de az LG NANO90 TV IPS paneljének alacsony kontrasztaránya – amin nem sokat javít a FALD (helyi fényszabályzás) – közepes és kevéssé homogén feketéje össze sem mérhető az LG OLEDB9 tökéletes feketéjével.
      Sötét szobában én inkább az LG OLEDB9-en néznék filmet, főleg ha HDR is az a film, de lehet, hogy önnek az LG NANO90 filmekhez nyújtott képminősége is tökéletesen kielégítő.

 59. Kedves Guru.

  Szintén TV vásárlás előtt állunk. Viszont erősen elbizonytalanodtam a rengeteg információtól így kérdeznék én is.
  A tv kb 3m es távolságra kerülne. Telekom kínálatából nézelődünk 250 ft ig bezárólag. Lg nano, Samsung Qled, vagy Samsung Crystal TV készlékek kerültek közül melyiket tudnád javasolni 50 col tol.
  Felhasználás: Tv , TV Go, HBO Go adások.

  Előre is köszönöm válaszod.

  1. Kedves Miklós!

   Szívesen segítek az információk közötti eligazodásban (a cikk is ezt a célt szolgálja), de független szakíróként nem ajánlhatok konkrét terméket megvásárlásra, sőt még csak a vásárlással kapcsolatos döntést sem befolyásolhatom saját szubjektív értékítéletemmel. Arról nem is szólva, hogy nem is ismerem a Telekom TV kínálatát.

   Annyit mindenképpen tanácsolnék, hogy a 3 m nézési távolsághoz minimum 139 centis (50 hüvelykes) készüléket válassz, de egy 164 centis (65 hüvelykes) modell sem lenne túlzás. Innentől pedig valószínűleg a 250 eFt-os keret behatárolja a választékot.

 60. Köszönöm.
  Megbízhatóság ill, látvány tekintetében van különbség 3 felsorolt led technika között. Vagy nekem mint laikus tv néző nem akkora mértékű hogy érdemes lenne figyelembe venni.
  Igazából ezek a led megnevezések amik zavarba ejtőek számomra.

  Köszönöm türelmét.

  1. Laikus TV nézők is láthatnak különbséget a különböző TV-k képe között, akár jobban is, mint a „szakértők”.
   Az LG NanoCell, a Samsung QLED és Crystal TV-k mind LCD TV-k, megbízhatóság tekintetében nincs alapvető különbség közöttük.
   Az LG NanaoCell TV-k un. nanocellás szűrővel a Samsung QLED kvantumpontokból álló filmmel LED-es panelmegvilágítás előtt szélesebb színteret reprodukálnak, a Samsung olcsóbb Crystal TV-kben nem alkalmaznak ilyen technológiát. Tanácsos a TV-t kipróbálni vásárlás előtt, hogy tetszik-e a képminősége.

 61. Kedves Guru!

  Ha jól tudom, HDR tartalmak fogadásához legalább HDMI 2.0 szükséges. Hogyan lehetséges, hogy egyes TV-k HDMI 1.4 csatlakozóval képesek HDR tartalmakat kezelni (pl: Sony Bravia KDL-50WF665)?

  1. Kedves Tamás!

   Valóban csak a HDMI 2.0 specifikációjú csatlakozáson át lehet HDR tartalmat továbbítani, de egy mai TV – főleg, ha okos – már nemcsak HDMI-n át kaphat és jeleníthet meg HDR tartalmakat. HDR (HLG formátumú) műsorokat sugároznak például műholdas csatornák, a Smart TV alkalmazásokon (pl. YouTube) át is elérhetőek HDR tartalmak, ahogy le is tölthetőek ilyenek.

 62. Szia,
  tv vásárlás előtt állok milyet vegyek Philips, JVC vagy LG?

  Köszönöm előre is a válaszod 🙂
  Helga

  1. Kedves Helga!

   Biztos, hogy a TV márkája alapján kíván dönteni? Én etikai okokból nem rangsorolhatok a márkák között.

 63. Szia!
  Tévé vásárlás előtt állok.
  Azt szeretném megkérdezni hogy márkát nem említve alsó árkategóriába tartozó tévénél melyik az ajánlottabb. Az androidos vagy a nem androidos rendszerű okos tévé? Gondolok itt például sebesség problémára, ami telefonnál és tabletnál android esetén mindennapos gond a kevés hardver miatt.
  Előre is köszönöm a segítséget.

  1. Szia László!

   Nincsenek se tapasztalataim, se előítéleteim az egyes okos TV platformok sebességével kapcsolatban. Az Android TV platformot alkalmazó gyártók (Sony, Philips/TP Vision, TCL) általában korlátozott ideig frissítik a firmware-t az új Android verziók megjelenésével, míg a Samsung (Tizen) illetve az LG (webOS) nem teszik meg ugyanezt. Az utóbbinak lehet, hogy éppen az az oka, hogy az adott évben a készülékekben alkalmazott hardver (SOC) csak arra verziójú operációs rendszerre optimális, és egy újabb verzióhoz már erősebb hardver ajánlott.

 64. Szia,
  Tv vásárlás előtt állok. És méret miatt vagyok bizonytalan.
  kb 3,7 méterről lenne nézve az új tv.
  Szinte csak 4k (Netflix tartalom)
  Táblázat szerint simán 75″ vagy a feletti képátlót kellene válasszak, ám ez szerintem kicsit túlzás.(?)
  Jelenleg egy 65″ samsung qled tv-n gondolkozok (qe65q70t), de lehet egy 75″ olcsóbb sima led jobb választás lenne?
  Minőség vs Méret?
  Köszönöm a válaszod.

  1. Szia András!
   3,7 méterről egy 65″-es képernyőn valóban nem látható különbség a Full HD és a 4K között, de a képminőség érzete szempontjából a felbontás csak egy összetevő és talán nem is a legfontosabb.
   A nagy dinamikatartomány (HDR) és a jobb színek (széles színtér) szerintem fontosabb, de ebben neked kell döntened.

 65. Kedves GURU,

  LG OLED55B7V-ről váltanék egy max 77″ méretű Tv-re (nagyobb hely nincs)
  A gond az, hogy minden funkció és tudás szimpatikus az LGben, viszont a garancia idő után nézhetetlenné vált az OLED, beégések (saját menü és TV műsor logók), hibás színek (sárga helyett zöld a képernyő 60%-án) a márkában teljesen megingott a bizalmam, a hiba és ügyfélkezelés miatt amit LG Magyarországtól kaptam. Ha ez nem lett volna akkor az LG OLED77CX tökéletes választás lenne. De így soha többé nem vásárolok LG terméket.

  Kérném segítséged, hogy milyen típusok közül válasszak, ha egy rendkívül világos nappaliban 5-6 méterről néznénk, akár napi 10+ órában is.
  Az alábbi funkciókra lenne szükség fontossági sorrendben :
  – Garancia feltételekben nincs kikötés vagy jelentéktelen, az átlagos használatra vonatkozóan. (pld beégés kizárás)
  – Sok Netflix miatt Dolby Vision és vagy Netflix recommended TV
  – Airplay2 / Apple homekit támogatás
  – Jövőben valamilyen Soundbar is csatlakozna hozzá, tehát eARC is szükséges az Atmos miatt (várhatóan Sonos)

  Köszi
  Tamás

  1. Kedves Tamás!
   Négy év alatt fejlődött annyit az OLED képernyőtechnológia és az úgymond „beégés” elleni védelmi rendszerek, hogy már nem olyan akkut a probléma. Talán az LG is kaphatna még egy esélyt.
   Ha nem, akkor pedig a Sony sok készüléke felelhet meg igényeinek.
   2021-es modellek: A80J, X95J, X90J, X85J, X80J
   2020-as modellek: XH95, XH90

   1. Köszi GURU!

    Sajnos majdnem ugyanezt mondták vételkor. „Annyit fejlődött a technológia, hogy szinte kizárt a beégés” 😀

    Köszönöm a SONY-s tippeket, utánaolvasok.

    Üdv
    Tamás

 66. Kedves GURU!

  Mivel tudom, nem etikus egy termék mellet sem elköteleződni, így csak tisztán technika specifikációt érintő kérdésem van.
  Jelenleg, vagy a közeljövőben, Magyarországon is forgalomba kerülő 65 colos, OLED kijelzős, UHD, HDR10 esetleg 10+ képes, smart televízió készülékek közül, melyiknek a legjobb, legnagyobb a NIT értéke?
  Előre is köszönöm válaszát.
  Tisztelettel, Csaba

  1. Kedves Csaba!

   Kérdésére jelenleg nem tudom a pontos választ, mert a „közeljövőben” idehaza is forgalomba kerülő új OLED TV-k közül többe már az LG Display új, jobb fényhatásfokú és képfényességet nyújtó paneljét (lásd erről az LG Display: új OLED TV képernyők még jobb képminőséggel) alkalmazzák, de ezek közül általam hitelesnek tekintett, a csúcsfényességet is mérő teszt még csak a Sony A90J készülékéről jelent meg, az idei LG OLED Evo paneles G1-ről és a Panasonic Master HDR OLED Professional Edition paneles JZ200/JZ1500 OLED TV-kről még nem.

   Az említett teszt szerint a Sony A90J Vivid (Élénk) képmódban néhány másodpercig 2%-os fehér ablakkal képes 1.300 nit csúcsfényességre (korábban egy Kínában ismeretlen körülmények között végzett publikus teszt során az 1.300 nitet 10%-os fehér ablakkal mérték), de a valóban használható HDR képmódban 25%-os fehér ablakkal már csak 546 nitre képes. Ez pedig, ha nem is sokkal, de még alatta marad a jelenleg a legfényesebb képet produkáló Panasonic HZ2000-nek, ami tesztje szerint 5% fehér ablakig 1.000 nit, 25% fehér ablakkal 607 nit csúcsfényességre képes.

   Jelenleg ennyit tudok a kérdésre válaszolni. A fenti szövegben a kiemelt részek linkeket tartalmaznak, melyekre kattintva tovább olvashat.

   1. Kedves Guru!

    Ezek szerint, a jelenlegi ismeretek birtokában, a Panasonic HZ2000 a legjobb képminőségű, ő tudja a HDR10+ is.
    Igaz, az operációs rendszere kissé (hogy is fogalmazzak) konzervatív és a design is.
    Akkor várunk még, talán a későbbiekben többet megtudunk az LG OLED Evo G1-ről is.
    Bár nem hinném, hogy túlszárnyalná az a bizonyos „zöldréteg” a Panasonic fényerejét.
    Kérdés, kinek lesz jobb a HDR és az A.I. képfeldolgozása.

    Köszönöm a választ. Csaba

    1. Sziasztok. Légyszi tudnátok abban segíteni hogy 2019 es sony ag9 es tvre kb mikortól lesz elérhető az új google tv kezelőfelület? Sajnos sehol nincs infó erről, csak azt látni hogy a környező országogban már frissített UI felület van. Lehet csak én vagyok béna, de jó lenne már az új google tv felület. Válaszotok előre is köszönöm. Üdv Wiiagra.

     1. Szia!
      Google TV kezelőfelületet csak az idei BRAVIA „XR” (azaz a MASTER Series Z9J 8K LED LCD, a MASTER Series A90J és A80J OLED, továbbá az X95J és X90J 4K LED LCD) valamint a „nem XR” X85J és X80J/X81J 4K LED LCD TV-k kaptak. A többi és a korábbi Sony Android TV-ken nem valószínű, hogy lesz ilyen „skin”, azok csak a Google TV-re hasonlító megújuló kezdőképernyőt kaphatnak. Erről szól ez a poszt: „Sony: megújul az Android TV kezdőképernyő a 2016-2020-as modelleken” (klikkelj a kiemelésre), Ezen van rajta az új „Discover” fül és egyebek, de ez valójában nem egy Android frissítés – ezért nem is tartozik hozzá új verziószám -, hanem inkább csak egy szerveroldali változtatás. Azt nem tudom, hogy ez hozzánk még miért nem jutott el.

 67. Kedves Guru,

  3 m nézési távolságról szeretnék nagy felbontású, moziélményt a szobába varázsoló TV-t vásárolni. Főleg filmeket, sorozatokat nézek, televíziót nem annyira (max. Formula 1-t). Játszani, stb. nem akarok rajta. A keret kb. 250, max. 300 ezer forint. Mekkora képernyőt és felbontást javasolna erre a távolságra? Jelenleg egy idős (10 éves) Panasonic Plazma TV-m van, őt cserélném nagyobbra, mert az új felbontású videókkal már nem bír el a rendszere. Szeretem a Panasonic-ot, megbízható, évek óta ezt használom. De pont ezért nem ismerem a többi márkát, nem tudom mennyire időtállóak és élményt nyújtóak. Tudom, hogy etikai okokból nem tud konkrét típust írni, és azt is, hogy menjek el egy szaküzletbe megnézni őket. De talán 3-4 verziót megemlíthetne, mert tényleg amatőr vagyok a témában, de szeretnék előre lépni…. Köszönöm kedvességét. Üdvözlettel: József

  1. Kedves József!

   3 m nézési távolság mellett moziélményt igazából csak egy minimum 195 centis képátlójú készülékkel lehetne elérni, de ebből a összegkeretből csak a 189 centis Samsung UE75AU8002 jön ki, amit most nagyon akciós áron 299.900 Ft-ért lehet kapni – azt azért talán már megtalálja, hogy hol.

 68. Kedves Guru,

  LG C1 TVt vásároltam és mikor külső SSDről szeretném lejátszani a filmeket, nem mindent játszik. Sajnos tudom hogy az LG webOS-ében nem igazán van jó lejátszó app jelenleg…

  Van egy olyan probléma hogy egy 4K felbontású filmet lejátszik, de azt írja ki hogy a file nem támogatja az audió-t és mikor két hangsáv van rajta, akkor csak a magyart hagyja lejátszani. Mikor a hangsáv váltáshoz érek, ott ki van szürkülve és nem tudom átállítani angolra. A file MKV.

  Bármi ötlet? Előre is köszönöm!

  1. Kedves Gergely!

   Őszintén szólva nem vagyok szakértője a problémának, de én megpróbálnám azt a filmet egy külső médialejátszóval lejátszani, hogy azon megfelelően működik-e.

  2. Nos Gergely, mert a release-ek általában az eredeti angol hangot tartalmazzák, ami jelentősen nagyobb felbontású (bitráta, mintavételi frekvencia, stb.) mint a honi szinkronok. Valószínűleg ez haladja meg a TV képességeit. Ezen csak a konvertálás segít. És ezzel kimerültek a nyílt fórumon elmondható információk erről a jelenségről.

 69. T:HM! Szeretném megkérdezni,h mi a külömbség,mert n találok rá semmit! SONY KD-48A9 és a SONY KE-48A9 Oled Tv között? Válaszotokat, előre is megköszönöm!

  1. Tisztelt László!
   Műszakilag nincs különbség a két modell között. Feltehetően a forgalmazási csatornákban van eltérés, ezért a KD48A9BAEP csak az EURONICS.HU-n kapható.

 70. Kedves Guru,

  Panasonic 65″ TV-t vennék. Melyik típust ajánlanád Netflix ill. USB filmek nézéséhez 500eFt értékhatárig?
  Bluetooth támogatás azt jelenti a leírásokban, hogy fülhallgató is csatlakoztatható a TVhez diszkrét, csöndes használathoz?

  1. Kedves Attila!

   Úgy látom, hogy most egy bizonyos internetes forgalmazónál 523.999 Ft-ért kapható a Panasonic TX-65HZ980E OLED TV. Ez az ár ugyan 5%-kal a jelzett „értékhatár” felett van, de érdemes megfontolni. A Panasonic TX-65JX940E LCD TV több helyen kapható 500.000 Ft alatt. A Gogggle keresője illetve az Árukereső weboldal segít megtalálni a forgalmazókat.
   A Panasonic TV-k Bluetooth támogatása azt jelenti, hogy az A2DP szabványnak megfelelően képesek hangjelet fogadni és megszólaltatni egy párosított forráseszközről (pl. okostelefonról), illetve képesek hangjelet kiadni egy kompatibilis és párosított fej- vagy fülhallgatónak, hangrendszernek.

 71. Üdvözöllek tisztelettel,

  Szeretnék véleményt kérni az alábbi két tv-vel kapcsolatban „mi szól mellette és ellene?” címmel.
  Mik az erősségek ill. gyengeségek a kép/panelminőség, szervíz-ellátottság és az eddig ismert tapasztalatok alapján.
  Kíváncsi vagyok, hogy a Crystal UHD és Qled technológia mekkora különbséget tesz e két termék esetében, hiszen árban nem nagy az eltérés.

  — SAMSUNG UE65AU7102KXXH 4K UHD Smart LED TV, 163 cm,
  — HISENSE 65A7GQ 65″ 4K UHD Smart QLED Televízió, 163 cm.

  Nem a két márkát kérem hogy kiértékeld, hanem ezt a két konkrét terméket,
  Nagyon köszönöm,
  Lacc

  1. Üdv Lacc!

   Sajnálom, de nincsenek tapasztalataim az említett készülékekről és azok szerviz-ellátottságról.
   Az vitathatatlan, hogy a Hisense U7G egy soktekintetben korszerűbb és nagyobb tudású készülék, mint a Samsung AU7000 széria modellje (a Hisense U7G inkább a Samsung QN85A-val egy kategória, bár feleannyiba kerül).

   Az általam mértékadónak tekintett RTINGS.com tesztje a Hisense U7G-ről itt olvasható: https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u7g
   A RTINGS a Samsung AU7000-ről nem, csak a direkt LED helyett él LED panelmegvilágítású, de egyebekben azonos AU8000-ről közöl tesztet: https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/au8000

 72. Kedves Guru,
  szintén TV vásárlás előtt vagyok. Eddig az LG NANO szériák tetszettek, de tegnap láttam egy TCLC728 tv-t, ami sokkal tetszetősebb képet produkált. Sajnos egy USB csatlakozója van. Nem kevés ez? Esetleg tud kezelni USB osztóval több eszközt?
  Köszönöm a válaszát:
  Nagy Zoltán

  1. Kedves Zoltán!

   A TCL C728 készülékeknek valóban csak egy USB 2.0 csatlakozója van, de sajnos azt nem tudom megmondani, hogy USB osztóval bővíthető-e ez a csatlakozás.

 73. Szia,
  Jelenlegi LG 55UH615V-ZB 4K tv-m, iszonyú lassú Internet eléréssel megy. Akad kilép, nem támogatott böngésző és így tovább.
  Cserélném egy sebességben lényegesen gyorsabb (processzor, memória,… függő?) 55″-60” 4k Oled-re, gyártótól függetlenül.
  Legalább 2, de inkább 3 USB port kell.
  HDMI 2.1
  Mik a lehetőségeim?
  Köszi
  Dénes

  1. Szia Dénes!

   A lehetőségeid számosak, de ne kívánd, hogy készüléket ajánljak, mert azt etikai okokból nem tehetem!

   2016. óta nyilván tovább erősödtek a TV-kbe épített processzorok, az idei TV-k között pedig már megjelen a WiFi 6 szabványnak megfelelőek is. A megfelelő sebességű internetelérés azonban nemcsak a TV-n múlik, főleg ha WiFi kapcsolatot használsz. Ha lehet, akkor a TV-t (is) érdemes a vezetékes LAN (Ethernet) porton át csatlakoztatni a helyi hálózati routerhez, de ha ez nem lehetséges, akkor megvizsgálni, hogy a TV helyén megfelelő-e a WiFi kapcsolat (például ugyanott a mobiltelefon elegendő jelerősséget és le-feltöltési sebességet ér-e el).

   1. Szia,
    Gigabites netem van, gigabites router-UTP-TV. Sok féle tv kapható, na de melyiket?
    Valamit csak tanácsolhatnál. Van sebesség teszt internet elérésre, mostani tvkre?
    Köszi

    1. Szia!
     Sok mindent tesztelnek egy TV-n, de azt nem, hogy milyen sebességű az internetelérésük. Az okostévék böngészőjében meg lehet nyitni olyan weboldalt, ami internetsebességet mér.
     Nincs olyan sok 55″-os OLED TV a piacon (Hisense LG, Panasonic, Philips, Sony). Ezek most 280.000 Ft és 790.000 Ft között kaphatóak, s Te tudod, hogy mennyit költenék rá. Az LG készülékek az általad ismert webOS újabb verzióit futtatják, a Philips és a Sony Android TV-ken (vagy Google TV) az operációs rendszert a gyártók általában frissítik.
     Az is egy lehetőség, hogy nem használod a TV okos platformját és veszel egy erős hardverrel rendelkező médiadoboz, például egy Apple TV 4K-t.

 74. Kedves Guru!
  4K-S tv-t ajánlottak nekem. Úgy értelmeztem, hogy a full hd-s képeket feljavítja, de nem tudom hogy a régebbi, más formátjmu filmeket lejátsza-e, tehát minden formátumú filmet lejátszik? (pl. Videáról)
  Köszönöm szépen!

  1. Kedves Kovács Gáborné!
   Ma már szinte csak 4K felbontású új TV-ket lehet kapni bizonyos képernyőméret felett. Ezek nemcsak a full hd felbontású, de bármilyen más kisebb felbontással rendelkező videót is képesek megjeleníteni, ha van megfelelő bemenetük, amihez a régebbi videoforrás csatlakoztatható.
   A mára már muzeálisnak tekinthető VHS videomagnóknak úgynevezett SCART csatlakozója illetve kompozit video- és sztereó audiokimenete volt (az jobb S-VHS videomegnóknak volt S-Video kimenete). A mai TV-ken már nincs SCART csatlakozó és a kompozit vagy S-Video videobemenet is ritkaságnak számít. Arról nem is beszélve, hogy a VHS videók képminőségének gyengesége bizony nagyon látható az új TV-k képén.

   Ha régebbi családi VHS kazettáin lévő felvételeit szeretné nézni, akkor azt tanácsolnám, hogy azokat digitalizáltassa például egy USB-s tárolóra (egy nagyobb kapacitású pendrive is megfelel erre a célra), amit aztán közvetlenül csatlakoztathat a TV-hez, és lejátszhatja az azon lévő tartalmakat.

 75. Szia Guru!

  Először is nagyon köszi ezt a hasznos cikket, de talán még nagyobb gratula ahhoz, hogy ennyi kérdésre ilyen lelkiismeretesen és segítőkészen válaszolsz :), kihasználnám én is ezt most, mivel tv vásárlás előtt vagyok. Szeretném ha leírnád nekem, hogy ennél a két készüléknél mi okozza ezt az óriási árkülönbséget, mivel úgy látom, hogy a főbb paraméterek megegyeznek.

  Samsung QE55S95BATXXH OLED UHD TV ár: ~ 580ezer

  Samsung QE55Q80BATXXH QLED UHD TV ár: ~ 370 ezer

  Ahogy én látom a kijelző mérete,és minősége ugyanaz mindkettőnél.
  Megkérnélek arra, hogy ha megvan,vagy megvannak a lényegi különbségek, akkor leírnád nekem azt, milyen felhasználás mellett érné meg ezt a különbséget kifizetni? Lehet hülyén fogalmazom meg,de még tapogatózom a jelenlegi tv kínálatoknál, mivel utoljára 15 éve vettem 🙂

  1. Szia Miki!
   Köszönöm az elismerést!
   A két felsorolt készülék képernyője között alapvető különbség van. A Samsung S95B (klikk a linkre), a márka csúcskészüléke egy OLED TV, méghozzá a ma sokak által legjobbnak tartott QD-OLED (QD-Diplay) képernyővel (a linkre klikkelve olvashatsz előnyeiről). A Q80B egy LCD TV nem is a márka jobb „Neo QLED” szériájából.
   Ha a TV-n filmeket, vagy más főleg nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmakat nézel és megengedheted magadnak a felárat, akkor megéri az S95B modellt választani.

  2. Nagyon köszönöm a választ, pláne a linket,amelyről jóval több mindent megtudtam a kiszemeltről ( ezek szerint jó érzékkel kötöttem ki az S95B-nél), mint előzőleg bárhol.

   Igen, úgy érzem meg fogja érni, saját gyűjtemény mellett, Netflix,HBO Go, illetve Youtube is napi rendszereséggel fog pörögni. Itt jönne egy kérdés még, a családban egy másik tv-n rendszeresen pendrive-ról néztünk filmeket, minden formátumot lejátszott, a régebbi kódolasúakat is. Esetleg lehet tudni valamit ezzel kapcsolatban ennél a tv-nél? Olvastam régebben olyasmit,hogy az újabb tvknél szándékosan butítják ezt a részt,de nincs bővebb infóm,h ez mennyire valós, vagy,h pontosan milyen kódolást,formátumot enged / nem enged pendrivon keresztül. Köszi előre is a választ!

 76. Kedves Guru!

  55 colos full HD Panasonic plazma tévém van, melyet a szoba adottságai miatt 2.7 m-ről nézek. Hibátlanul működik. Általam ismert két hátránya a nagyobb súly (ritkán emelgetem), és nagyobb energiafogyasztás (télen hasznos lehet). Van-e bármilyen indok, érv, ami azt sugallná, hogy ezt a gépen fel kellene váltani valami újabb techaolódiával, nagyobb mérettel? Én nemigen találtam ilyet, de teljesen amatőr vagyok. Köszönöm a választ előre is.

  1. Kedves Endre!

   Egy plazma TV tényleg remekül használható alternatív kiegészítő fűtésként. Én úgy gondolom, hogy egy termék annál jobb, minél hosszabb ideig használható, a plazma TV-k pedig ilyenek.
   4K UHD felbontású illetve nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak megjelenítésére nyilván nem alkalmas már a Full HD plazma TV, és a nagyobb felbontású kép finomabb részleteinek élvezetéhez 2,7 m nézési távolság esetén már legalább 65 colos, de inkább nagyobb képernyőt kéne nézni.

 77. Kedves Guru!

  Köszönöm a gyors választ! Elgondolkodom a dolgon. a korom miatt már nemigen fogok ilyen kérdéssel foglalkozni többet, ezért a viszonylag legújabb technológiát kellene célba venni. Egy 60 colos sima oled készülék inkább 5, mint 4 ezer gyengülő hazai pénzegységbe kerül. A másig gond, hogy a jelenlegi TV egy szép, formatervezett olasz konzolegyüttesen trónol, és anno a tájékoztatóban az szerepelt, hogy 60 collnál nagyobb TV nem helyezhető rá. A konzol maga teljesen szabványos. Tényleg létezhet ilyen korlát? Szép napot kívánok! Üdv: Endre.

  1. Kedves Endre!

   OLED TV-t jelenleg nem kapni 60 colos képernyővel, mert e körül vagy 55 vagy 65 colost OLED panel létezik csak.
   Látatlanban nem tudok segíteni a konzoljával kapcsolatos kételye eloszlatásában.

   1. Kedves Guru!

    Valóban csak 65 colos Oled van, az is inkább 600e, mint 5. A tévémen 400×200 mm a rögzítési méret. A konzol ennél a 400-nál jóval hosszabb. A 300×200-as felfüggesztési méretű tévével (mondjuk egy 65 colos Hisense oled) nem lehet gond. További szép napot kívánok!
    Üdvözlettel:
    Endre

 78. Kedves Guru!

  Új készülék vásárlása előtt állok két készüléket néztem ki ami a következő

  – LG 55UQ70003LB UHD HDR
  – Samsung UE55AU7022KXXH UHD LED

  Szeretném kérni a véleményét róluk vagy esetleg más készülékekről amit ajánlana.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  Üdv: Csaba

  1. Kedves Csaba!

   Nem áll módomban készüléket ajánlani, és a két említett modellről sem adhatok a vásárlással kapcsolatos döntést befolyásoló véleményt, mert ez egy független szakírótól etikátlan lenne.
   Korrekt módon definiált tesztelési metódus, vagyis egységes szempontok és mérések alapján készült pontozásos értékeléseket olvashat TV-kről RTINGS.com weboldalon.

 79. Kedves Guru!

  Új TV-t szeretnék vásárolni. Főleg sportot természetfilmeket nézek. Továbbá YouTube és Netflixet. A nézet távolság változtatható max. 5 méterig. 75 colos képátló méretben gondolkodom és árban kb. 1,5 milió forintig mennék el a vásárlással. Milyen gyártmányt és tulajdonságokat keresek a választásomban. Jelenleg egy 55 colos LG-m van. Samsungot ajánlottak a Media Marktban.

  Előre köszönöm a válaszát

  Üdvözlettel,
  Ferenc

  1. Kedves Ferenc!

   Egy 75″-os TV képernyőjén 1,5 méter távolságból már a 4K UHD felbontású természetfilmek finom képrészletei is jól látszanak, 3 méternél messzebbről nézve viszont már nem látna különbséget a 4K és Full HD képfelbontás között.
   A 1,5 milliós árba beleférne a 85″-os Samsung NeoQLED 4K csúcskészüléke (QE85QN95BAT) és egy sor 77″-es OLED TV is (LG OLED77G23LA, Philips 77OLED807/12, LG OLED77C22LB, LG OLED77C21LA).
   Azt az Ön által leírtakból nem tudhatom, hogy a TV megvásárlásánál milyen tulajdonságokat tart fontosnak.

 80. Tisztelt GURU!
  PANASONIC TX-65JZ1000E OLED TV-t gyári csomagolásábaa visszacsomagolva lehetne fekvő helyzetben gépkocsival szállítani?Köszönöm válaszát!

  1. Kedves József!

   A TV-ket csak a dobozukon feltűntetett – nyilakkal jelzett – helyzetben szabad szállítani, a csomagolást ugyanis ennek pozíciónak megfelelően tervezték. Én már láttam olyan síkpaneles TV-t, aminek súlyosan sérült a képernyője, mert a szállítófurgonban kicsit az oldalára dőlt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .