Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)

Egy igazi élményt nyújtó házi-mozi összeállítása nem egyszerű. A készülékgyártók hajlamosak elhitetni a tájékozatlanabb vásárlókkal, hogy elég csak megvenni az általuk kínált berendezéseket és máris beteljesül az álom, de ez ámítás.


Mielőtt bármit vásárolna, tegye fel magának a legfontosabb kérdéseket! Mire van szükségem? Hol és hogyan akarom használni? Mennyit akarok rá költeni? És mi a fontos számomra? A válaszok alapján elkezdheti összeállítani a kiválasztott berendezések listáját, de maradnak még kérdések ezután is. Hogy tudom kipróbálni a kinézett készülékeket? Melyik eladótól kapok többet? Ha a készülékek már otthon vannak újabb kérdések merülnek fel. Hogy kell összeállítani? Miért nem úgy szól a hang, vagy néz ki a kép, mint a bemutatón? Az alábbiakban tippekkel és tanácsokkal szeretnék segíteni abban, miként tervezze meg, szerezze be és építse fel saját házi-moziját.

A TERVEZÉS

A házi-mozi legmegfelelőbb helye

Ehhez tudni kell, milyen gyakran és hogyan használná a házi-mozit. Csak alkalomszerűen vagy naponta? A film vagy TV műsor nézése közben mást is szeretne csinálni? Zavartalanul szeretné élvezni a vetítést? Hobbija a házi-mozi aminek mindent hajlandó alárendelni? Ha megvan a válasz mindjárt nyilvánvaló, hogy milyen fontossággal bír az Ön számára a házi-mozi, és hogy hol lenne az ideális helye életterében.

Lakóhelyünkön belül a házi-mozi lehet egy más célra is szolgáló helyiségben. Sokan szeretnek ágyból filmet nézni, ezért elképzelhető, hogy a házi-mozi a hálószobában üzemel, de tipikusan a nappali ad helyet a szórakozás eme formájának. Ez utóbbi esetekben igyekezzen a házi-mozizásnak egy viszonylag szeparált és zavartalan térrészt un. „házi-mozi szigetet” találni a nagyobb téren belül. Senki sem örül annak, ha mozizás közben mások tevékenysége, mozgása zavarja a film élvezetében, és viszont is igaz, a teljes lakótérre rátelepedő, azt hangjával, képével teljesen betöltő házi-mozi lehetetlenné teheti a helyiség más funkcióját.

Egy házi-mozi sziget
Egy házi-mozi sziget

A „házi-mozi sziget” koncepciója – mely szerint a házi-mozi képernyője és a surround hangot előállító hangsugárzók a nézők körül egy 1,5 – 2 méter sugarú körben helyezkednek el – műszakilag is jobb megoldáshoz (jobb hangminőséghez, élvezetesebb képhez) vezet. A házi-mozi hangsugárzóit tehát semmi esetre se helyezze nagy alapterületű nappalija távoli falaira sarkaiba, és a nagy-képernyős TV-t se az ülőbútoroktól legtávolabb eső sarokba állítsa, vagy falra függessze. Ellenkezőleg, a megjelenített kép méretéhez igazodva lehetőleg üljön minél közelebb a képernyőhöz, és a hangsugárzókat a közeli képernyő mellé illetve közvetlenül az üléspozíció mellé-mögé helyezze el.

A házi-mozi működhet egy különálló, erre a célra szolgáló helyiségben, egy un. médiaszobában vagy vetítőteremben. Ez utóbbi esetekben amennyiben igényesebb házi-mozi rendszerre vágyik, ahol többek között akusztikai, világítási, belsőépítészeti feladatokat is meg kell oldani, tanácsos mindenképpen ilyen rendszerek tervezésében kivitelezésében jártas szakemberhez, vállalkozáshoz fordulni.

A házi-mozi berendezésekről, azok funkciójáról, használatáról és sok más tudnivalóról olvashat A házi-mozi hangja és a Milyen TV-t vegyek? című cikkekben.

Mennyit költsön házi-mozira?

Ha már körülbelül tudja milyen beruházásba fog a házi-mozi megvalósításával jó, ha szembesül a kiadásokkal is. Tekintsünk el az egyéb (kábelezés, szükséges akusztikai és belsőépítészeti kialakítás stb.) többletköltségektől, nézzük csak magukat a berendezéseket.

A házi-mozi készülékek ára a legtöbb esetben tükrözi az általuk nyújtott szolgáltatásokat, teljesítményt illetve konstrukciós és építési minőséget. Vannak persze rendkívül olcsó és nagyon drága berendezések is. Itt is – mint annyi más esetben – az „arany középút” talán a legjobb választás. Kielégítő mozi élményt nyújtó, nagy-képernyős TV-ből és un. „egydobozos” házi-mozi rendszerből álló összeállítás már negyedmillió forintból beszerezhető, de vetített képre és dinamikus surround térhangzásra legalább fémlillió forintot kell áldozni. Egy jobb középkategóriás autó áráért már igen színvonalas házi-mozi építhető fel, de a felső határ „a csillagos ég”.

Mert van annak, aki el nem issza!
Mert van annak, aki el nem issza!

Meghatározó lehet a készülékek árára az is, hogy miként viszonyul a technikához. Ha a házi-mozi rendszer felállítása után csak élvezni szeretné az élményt, akkor válasszon megbízható, egyszerűen kezelhető, csak a szükséges funkciókkal és szolgáltatásokkal rendelkező berendezéseket. Viszont, ha fontos az Ön számára, hogy házi-mozi rendszere a legújabb technológiáknak is megfeleljen, és úgy érzi ért is hozzá, hogy időről-időre megújítsa azt, akkor olyan berendezések az érdekesek, melyek műszaki jellemzők tekintetében összetettebbek és többet nyújtanak.

Azt azért érdemes tudni, hogy a házi-mozi készülékek ára az állandó műszaki fejlődés és a piaci verseny eredményeként folyamatosa csökken. Az a technológiai újdonság, amiért ma még sokat kell fizetni, talán már másfél-két év múlva minden készülékben megszokott lesz és fél áron megkapható. Nem érdemes tehát olyan szolgáltatást, funkciót, teljesítményt megfizetni, amit nem tud kihasználni. És ez nemcsak az egyes készülékekre, hanem a házi-mozi összes berendezésére egyszerre vonatkozik. Például nem érdemes kiemelkedő képminőséget nyújtó drága Blu-ray Disc lejátszót vásárolni, ha a TV túl kis képernyője úgysem képes visszaadni a teljes HD felbontású képet, és nem szabad többszázezer forintos hangsugárzókhoz nem megfelelő teljesítményű, olcsó AV erősítőt választani. Vagyis törekedjen egyensúlyra a házi-mozi készülékek árát tekintve is.

Mérés és választás

A házi-mozi helyének és elhelyezésének eldöntése után mérje fel a nézőtávolságot és a hallgatási távolságot. Az első a képernyő, a második a front hangsugárzók helye és a néző(k) pozíciója közötti távolság. Meghatározó még a helyiség mérete és az ott jellemző környezeti fényviszonyok is. Mindezek ismerete szükségesek ahhoz, hogy megválaszthassa a helyiséghez illeszkedő, valóban moziélményt nyújtó, megfelelő méretű képmegjelenítőt és megbecsülhesse a majdani hangsugárzók és az azokat meghajtó erősítő teljesítményét.

A megfelelő képméretet elsősorban a nézőtávolság határozza meg, a helyiség környezeti fényviszonyai pedig eldöntik, hogy érdemes-e a képet vászonra vetíteni. Ha műsor és a képmegjelenítő „Full HD” (1080p) felbontású a hüvelykben mért ajánlott képátló egyszerűen úgy számolható ki, hogy a centiméterben mért nézési távolságot elosztjuk 4-el. Ekkora képre mindenképpen szükség van, hogy a kép minden részletét látni lehessen. Vetített kép esetén jó, ha a helyiség elsötétíthető, de a vetítővászon mindenképpen legyen a ráeső fénytől tökéletesen árnyékolt.

Megfelelő méretű kép és teljesítményű hang az igazi moziélmény záloga
Megfelelő méretű kép és teljesítményű hang az igazi moziélmény záloga

A megfelelő teljesítményű hangsugárzók és erősítő kiválasztásánál a cél az, hogy azokkal elegendő hangerőt állítsunk elő az adott hallgatási távolsághoz és a helyiség méretéhez. Az egyszerűség kedvéért különböztessünk meg három hangerőszükségletet.

Nincs szükség nagy hangerőre amennyiben a helyiség mérete nem nagyobb 70 köbméternél és a hangsugárzók legnagyobb hallgatási távolsága nem több 3 méternél. Ez esetben a hangsugárzók és az azok meghajtására ajánlott erősítő maximális csatornánkénti teljesítményét a 30 – 120 Watt (RMS) közötti tartományba érdemes választani.

Közepes hangerőre van szükség amennyiben a helyiség mérete nagyobb, mint 70 és kisebb, mint 115 köbméter és a hangsugárzók legnagyobb hallgatási távolsága 3 és 5 méter közé esik. Ekkor a hangsugárzók és az azok meghajtására ajánlott erősítő maximális csatornánkénti teljesítményét a 60 – 200 Watt (RMS) közé ajánlott választani.

Nagy hangerőre van szükség amennyiben a helyiség köbtartalma nagyobb 115 köbméternél vagy a hangsugárzók legnagyobb hallgatási távolsága több, mint 5 méter. A hangsugárzók és az azok meghajtására ajánlott maximális csatornánkénti erősítőteljesítményt ilyenkor 150 – 250 Watt (RMS) között kell megválasztani, de sokkal nagyobb helyiség és hallgatási távolság esetén ennél a felső értéknél többre is szükség lehet.

Látható, hogy a fenti teljesítménytartományok „átfedik egymást”. Ennek oka egyrészt az, hogy a hangsugárzók az erősítő teljesítményéből eltérő hatásfokkal állítják elő a hangot, de a legfontosabb, hogy aki nagyobb „hangerőtartalékra” vágyik az a teljesítménysáv felső határát válassza.

Az biztos, hogy a filmek bizonyos hanghatásaihoz (robbanások és hasonlók) jó ha jelentős teljesítménytartalékkal rendelkezik a hangrendszer. A dialógusok és a nem túl nagy hangerejű zenei részletek e nélkül még megfelelően szólalnak meg, de az akár ezerszer nagyobb jelszintű hatáshangok csak az élményt jelentősen rontva, dinamika nélkül, torzan állíthatóak elő. Ezek a hanghatások jelentős részben basszushangokból tevődnek össze, ezért nem tanácsos a mélynyomó(k) teljesítményét alul méretezni.

Ha kevés a hely nagyméretű, teljes sávszélességű hangsugárzók elhelyezéséhez, megfelelő választás a kisméretű úgynevezett szatellit sugárzókból és nagyobb teljesítményű mélynyomóból álló hangrendszer. A szatellit hangsugárzók nem állítanak elő igazán mély frekvenciákat, ezért kisebb teljesítményűek és kevesebb erősítőteljesítményt igényelnek, de elhelyezésük sokkal egyszerűbb. Polcon, a TV mögötti falon és vékony állványon szinte észrevétlenül helyezhetőek el a hallgatás helye körül és ezzel a visszavert hangok okozta akusztikai problémákat elkerülve szinte tökéletes körülölelő hangtér állítható elő.

Tipikus szatellitekből és mélysugárzóból álló hangsugárzó készlet
Tipikus szatellitekből és mélynyomóból álló hangsugárzó készlet

Ha a basszushangok előállítását nem aktív mélynyomóval, hanem nagyméretű, teljes sávszélességű hangsugárzókkal kívánja megoldani, akkor – mivel ehhez sok energia szükséges – nagy hálózati trafóval és nagy kapacitású kondenzátorokkal rendelkező, nagyobb teljesítményű erősítőre lesz szükség.

Fontos szerep hárul a filmek hangjának kiegyensúlyozott előállításában a centercsatornára, mivel itt szólalnak meg a dialógusok és minden a képernyő „közepe” felől a hallgató/néző felé irányuló hang. Ezért nem kívánatos, ha a centersugárzó teljesítménye a másik két (bal/jobb) frontsugárzónál lényegesen kisebb.

A térhangzás oldalról, hátulról megszólaló hangjait előállító surround sugárzók konstrukciójának és számának kiválasztását alapvetően határozzák meg az elhelyezés körülményei.

A speciálisan surround céljára konstruált dipólus/bipoláris hangsugárzók több, különböző irányba, akár ellen-fázisban sugárzó hangszórókból állnak és kihasználják a helyiség falairól visszaverődő hangokat is. Az általuk megszólaltatott surround hangtér sokkal diffúzabb, nagyobb a lefedettsége, de pontatlanabbul adják vissza a hangforrások térbeli helyzetét (lokalizációját). Az ilyen speciális surround sugárzókat vagy a hallgatás helyétől jobbra és balra ideálisan azonos távolságban lévő oldalfalakra, vagy az üléspozíció mögötti nem túl távol eső hátfalra szokás felszerelni.

Közvetlen (csak egy irányba sugárzó) surround hangsugárzók alkalmazása esetén a hallgatási pozíció mögött elegendő térre van szükség a megfelelő elhelyezéshez és a hangtér kialakulásához. A dipólus/bipoláris surround hangsugárzókat csak 5.1 csatornás hangrendszernél érdemes alkalmazni, 6.1 illetve 7.1 csatornás hangrendszerben közvetlen sugárzókat szokás választani. A 6.1/7.1 csatornás hangrendszer további egy vagy két hátsó surround sugárzó alkalmazása csak akkor indokolt, ha van elegendő hely ezek megfelelő elhelyezésére, és valóban hozzájárulnak egy pontosabb hangtér kialakításához. Jobb ugyanis egy tökéletesen kialakított 5.1-es hangrendszer, mint egy feleslegesen és rosszul felállított 6.1 vagy 7.1 csatornás, ráadásul olcsóbb is.

A többcsatornás hang egyes csatornáinak optimálisan azonos hangkarakterű megszólalás érdekében a hangsugárzókat lehetőleg egy gyártó egy termékcsaládjából célszerű kiválasztani. Az aktív mélynyomó ez alól kivétel, azt választhatja más gyártó kínálatából is, de bizonyos értékhatár felett mindenképpen érdemes kipróbálni az összeállítást.

Mindenféle hangsugárzó egy termékcsaládból: Mission M3-as sorozat
Mindenféle hangsugárzó egy termékcsaládból: Mission M3-as sorozat

A műsorforrásként szolgáló készülékek kiválasztása leginkább az Ön, azaz a felhasználó igényeitől, agyagi lehetőségeitől és a házi-mozi rendszer többi eleméhez való optimális illeszthetőségtől függ.

A cikk folytatása: Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)

4 hozzászólás “Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)” bejegyzéshez

 1. Pioneer BCS-SB626 2.1 készüléket vásárolok(használt) sajnos nincs hozzá magyar nyelvű használati utasítás. Segítségét kérem a beszerzése ügyében, honnan tudom beszerezni, letölteni?

 2. Üdvözlöm!
  A nappaliba nemrég vásárolt Samsung QE65 Q6 tip. – ú TV. – hez szeretnék házimozit választani. Praktikus lenne az ugyancsak Samsung HW-Q80R vagy HW-Q90R között választani.
  A kérdés : legyen az olcsóbb HW-Q80R Plussz kiegészítve a Samsung SWA-9000S háttér sugarzoval, cirka 250.000 Ft.-ért , vagy tud e annyival többet a HW-Q90R 350.000 Ft. – ért?
  Amit lehet, a neten elolvastam a termékleirásokban, de nem jutok dűlőre, illetve ott van a jelentős ár különbség is.
  Igaz, egyszer akarom megvenni, de sokáig szeretném élvezni, abban a tudatban hogy jól választottam.
  Köszönöm a válaszát!

  1. Üdvözlöm!

   Biztos, hogy nagyobb lefedettségű hallgatási területen és teljesebb térhangélményt lehet előállítani a két vezeték-nélküli hátsó hangsugárzóval, ha azokat megfelelő módon el lehet helyezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .