Az LCD és plazma TV-k megbízhatóak

Egy amerikai fogyasztóvédők által végzett felmérés szerint az LCD és plazma TV-k legalábbis az első két évben éppen olyan megbízhatóak, mint a képcsöves készülékek, melyek történetesen nagyon kevés javítást igénylenek.


ConsRep.jpgAz USA-ban működő független és nonprofit fogyasztóvédelmi szervezet által kiadott Consumer Reports kiadványa többek között az LCD és plazma TV-k megbízhatóságával is foglalkozik.

E szerint az első vagy az első két év használata során a JVC, Panasonic, Samsung, Sanyo, Sharp, Sony és Toshiba gyártmányú LCD TV-knél javítási kérdés nem merült fel, a Dell LCD készülékeinél az átlagot meghaladó meghibásodást tapasztaltak. A plazma készülékek esetén nem volt említésre méltó javítás a Fujitsu, Hitachi, Panasonic, Pioneer, Sony vagy Toshiba termékeinél. A javítási arány az átlag feletti volt a Philips és a Vizio plazma készülékei esetén. A síkpaneles TV-k még annyira újak, hogy nem állnak rendelkezésre adatok a hosszú távú megbízhatóságukat illetően, és jelenleg ez még nem is megbecsülhető.

A megbízhatósági jelentés a készülékek mindennapos használóinak megkérdezésén alapul, s azt jelzi, hogy az LCD és plazma TV-k sokkal jobb vételnek számítanak, mint a jelenleg kapható képcsöves modellek. A tesztből az is kiderült, hogy sajnos az utóbbiak egy része már nem annyira jó, mint amilyen volt, mert a gyártók kutatási és fejlesztési erőfeszítései javarészét az új technológiákra áldozzák.

Az LCD és plazma technológiák ugyanakkor jelentős előrelépést tettek a képminőséget illetően az elmúlt nagyjából egy év során. Az LCD TV-k számára nehézséget jelentett az igazán mély feketék és az elkenődéstől mentes, természetesnek tűnő mozgás előállítása. A láthatósági szögük is keskenyebb, mint a plazma készülékeké. A legjobb új LCD modellek sokat javultak ezeken a területeken. A legjobb plazma TV-k pedig már mentesek a képernyő zavaró visszaverődéseitől és a beégéstől.

Paul Reynolds a Consumer Reports elektronikával foglakozó szerkesztője szerint: „A növekvő számú márka által kínált több és jobb TV-k miatt remek az idő új nagy felbontású LCD vagy plazma készülék vásárlására. Ugyanakkor kihívást is jelent a választás a TV-k és technológiák változatossága és gyors változása miatt.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .