Elhunyt Ray Dolby a zajcsökkentés és a térhang úttörője

1. Oldal

Ray Dolby a Dolby Laboratories alapítója, akinek nevéhez olyan úttörő hangtechnikai újítások fűződnek, mint a hangrögzítők zajának csökkentése és a mozik, később a házi-mozik térhangrendszere, 80 éves korban eltávozott az élők közül.
Alig van ma olyan otthoni szórakoztatóelektronikai készülék, műsorhordozó vagy mozi, amin ne díszelegne „Dolby” logó, jelezvén, hogy az a Dolby Laboratories valamely technológiáját használja. Mindez részben Ray Dolby érdeme, aki – Kevin Yeaman a cég jelenlegi elnöke szerint – „igazi látnok” volt, találmányaival és ötleteivel megváltoztatta a hangrögzítést, a zenék és filmek hangját.

Dolby_Ray.jpg
Ray Dolby az Oregon állambeli Portland városában született és San Franciscóban nőtt fel. Szakmai pályafutását még 16 évesen az Ampex Corporation-nél kezdte, ahol a korai videomagnó rendszerek fejlesztésénél segédkezett. Formális villamosmérnöki tanulmányait a Stanfordi és a Cambridge-i Egyetemen végezte, melynek lezárásaként PhD fokozatot szerzett.

1965-ben még Londonban alapította meg a Dolby Laboratories vállalatot, ahol a Dolby zajcsökkentő rendszer fejlesztését felügyelte. A mágnesszalagos hangfelvételek „sziszegő” zaját az audió dinamikájának összenyomásával majd kiterjesztésével drámaian csökkentő elektronikák a professzionális stúdiókban ugyanúgy szabvánnyá váltak, mind a kazettás magnókban.

1976-ban a cég és a laboratórium San Franciscoba költözött, ahol tevékenységüket kiterjesztve kifejlesztették a mozifilmek Dolby Stereo majd Dolby Surround Sound (először analóg majd digitális) hangrendszerét. Olyan filmek köszönhették sikerüket részben a megújult hangélménynek, mint az eredeti Csillagok Háborúja (Star Wars) és a Harmadik típuső találkozások. A tökéletes térhatású hang élményét a Dolby Digital hangformátum a házi-mozikba is eljutatta.

Az évek során Ray Dolby munkásságáért számos elismerésben részesült. A nemzetközi hangmérnökszövetség (AES) díjai mellett egy Emmit és két Oscart nyert, a Filmakadémia díjátadásának helyszíne tavaly az ő tiszteletére lett Dolby Theater. 1987-ben Erzsébet királynő a Brit Birodalom Érdemrendjére, 1997-ben Bill Clinton Nemzeti Műszaki Érdeméremre érdemesítette és bekerült a USA Nemzeti Feltalálók Hírességeinek Csarnokába is.

Halála ellenére Ray Dolby újításai továbbélnek velünk és az általa alapított vállalt ma is a mozi hangjának megújításán dolgozik. Ma már a Dolby Atmos mozi hangformátum számít a legkorszerűbbnek.

Kapcsolódó linkek:

Dolby Atmos: rövidesen a házi-mozikban is?
Dolby Atmos: a forradalmian új surround mozi hangformátum
Mi is a Dolby Digital és hogyan működik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .