Panasonic PT-AE700E – a javított kiadás

A PT-AE700E képe

A Panasonic új PT-AE700E2203 házi-mozi vetítőjén végrehajtott fejlesztések és módosítások egy az elődmodell PT-AE500E1734-hez képest könnyebben használható, jobb képminőséget nyújtó készüléket eredményeztek.
A PT-AE700E képe

Ami azonnal szemmel látható a PT-AE700E-al vetített képen az a kontrasztjavulás. Ez különösen az elődmodell PT-AE500E-vel összehasonlítva nyilvánvaló. Már az utóbbiban is mesterséges intelligenciával (AI) vezérelt a lámpa teljesítménye, de a gammakorrekció még nem, és így bár a képen jók a feketék, de a többi árnyalat, szín fénytelen és szürke. A sötét tónusú képeken a feketék és a többi sötét rész, ha nem is mosódik össze teljesen, de a fehérek és a világosabb részletek halványak és fakóak.

A PT-AE500E-vel vetített fakó képen a PT-AE700E-ben alkalmazott ugyancsak intelligensen vezérelt dinamikus írisz és dinamikus gammakorrekció révén megelevenednek a finom részletek és megjelenik a színek ragyogása. Bár ez főleg a sötétebb jeleneteknél látható, de a világosabb képeken is érvényesül.

dinamikus írisz

A dinamikus írisz nem más, mint egy kis kétszárnyú ablakocska, mely a lámpa fénykévéjének útjában különböző mértékben nyitva vagy zárva szabályozza a rajta átjutó fény mennyiségét. A lámpa vezérlése mellett tehát ennek a kis ablakocskának az állása határozza meg, hogy az aktuális jelenet képjeléhez igazodva mennyi fény világítja át az LCD paneleket. Mindez a PT-AE700E házi-mozi vetítők között kiemelkedő fényereje (1000 ANSI Lumen) mellett szélesíti annak dinamikatartományát, így járulva hozzá a megnövekedett kontrasztarányhoz.

gamma-korrekcio.JPG

A feketétől a fehérig terjedő szürkeárnyalatok lépcsőit, vagyis a szürkeskála világosságjeltől függő felbontását meghatározó gammakorrekciós görbe a PT-AE700E-ben képről képre dinamikusan változik. Ez a dinamikus gammakorrekció lehetővé teszi, hogy a vetítő például egy sötét képnél jobban érzékeltesse a sötét képrészletek finom világosságbeli eltéréseit és kevésbé finoman árnyalja a világos képrészleteket, de ez egy döntően világos képen akár fordítva is lehetséges. A két eljárás gyorsan, finoman és igen jól működik.
ccm.jpg
A PT-AE700E a szokásos világosság, alapszínenkénti kontraszt és gammaszint beállítás mellett egy egyedülálló színmódosító rendszerrel is rendelkezik. Ez a Cinema Colour Management (CCM) elnevezésű technológia. A képek hagyományos „színezésekor” – a színháromszög sarkaiban lévő három alapszín arányinak megváltoztatásával – nemcsak az adott szín változik meg, de a módosítás bizonyos más színekre is kihat.


color_management_600px.JPG
A (CCM) technológiával a képen az erre szolgáló „célkereszttel” kijelölt szín úgy változtatható meg, hogy az a többi színt nem érinti. A kiválasztott színnek beállítható a telítettsége (COLOUR), az árnyalata (TINT) és a világossága (BRIGHT) is. A kilenc így beállított szín aztán a többi paraméterrel együtt eltárolható a három felhasználói kép-üzemmód memóriában a hét gyárilag előre programozott üzemmód mellé. Ha nem tetszik, amit „műveltünk”, akkor szerencsére mindig visszaállítható az eredeti alapbeállítás.

A PT-AE700E-ben működő „deinterlacer” a váltott-soros bemeneti jeleket stabil progresszív frissítésű képpé formálja, és az automatikusan felismert filmekről származó bemeneti jelen is kiváló (3:2 Pulldown) átalakítást végez. A DVD-ről származó műsor képe rendkívül éles, a vetítő skálázója tehát jól végzi dolgát, de az igazi élményt a 720p felbontású HDTV kép jelenti, mely briliáns, kristálytiszta, és kevés ebbe az árkategóriába tartozó projektor versenyezhet vele.

Az Epson D4-es LCD panelekről ismert, hogy a belőlük épített vetítők képén függőleges csíkozódás látható. Ez a szakberkekben „Vertical banding” néven ismert jelenség igen enyhén a PT-AE700E által vetített képen is látható, de csak homogén nagyfelületű kék vagy szürke felületeken. A normál textúra vagy mintázat már elnyomja a zavaró hatást és szokványos videojel esetén észlelhetetlen a jelenség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .