HaziMozi

Samsung: bemutatják a Q9 és Q8 QLED TV-ket

1. Oldal

A CES 2017 kiállításon a Samsung bemutatja új csúcskategóriás síkpaneles Q9 és ívelt képernyőjű Q8 „QLED TV” készülékeit, melyek minden az eddiginél szélesebb nézőszögből élvezhető, fényesebb és szélesebb színterű képet nyújtanak.


Ahogy korábban LED TV-ként, majd 2015-től SUHD TV-ként most QLED TV elnevezéssel készül eladni a Samsung 2017-es LCD TV-it. Az új készülékek a Samsung kvantumpötty (QD) technológiai fejlesztésének jelentős előrelépését reprezentálják, de a technológia még nem saját fénykibocsátó képpontokra épül, mint az OLED vagy eredetileg a QLED esetében.

Samsung QLED TV-1.jpg
Mindazonáltal a Samsung több fejlesztést hajtott végre a képminőség terén. Egy új alumínium fémötvözetet tartalmazó QD struktúra jobb fényhatásfokát és tisztább alapszíneit kihasználva teljesen átdolgozott LCD panel szerkezetükkel az új TV-k szélesebb nézőszöget, magasabb, 1.500 – 2.000 nit (cd/m²) közötti csúcsfényességet és 100%-os DCI-P3 színteret rodukálnak. Ehhez társul egy új háromrétegű tükröződésgátló szűrést alkalmazó paneltechnológia, ami jobb fekete-szintet is biztosít.

A Samsung a színtérfogat (Color Volume) kifejezést használva azt hangsúlyozza, hogy a QLED TV-k az összes színt bármely adott fényességgel képesek reprodukálni.

Hyunsuk Kim a Samsung Visual Display üzletágának elnöke szerint: „2017 fontos paradigmaváltást hoz a vizuális display iparágban, a QLED kor beköszöntével. A QLED TV megszületésével a képernyőn megjelenő leginkább élethű képet nyújtjuk. Sikerrel oldottuk meg a vizuális élmény múltbéli inkonzisztenciáit és a fogyasztók számára fájó pontokat, miközben újradefiniáltuk a TV alapvető értékét.”


A névváltoztatás mellett a Samsung már nem ragaszkodik ahhoz, hogy a TV csak ívelt képernyős lehet, így új csúcskategóriás Q9 TV-i síkképernyősek és a 165 centis modellt később egy 223 centis (88 inch) is követi. A technikai részletek ismeretének hiányában csak feltételezhető, hogy ezek a korábbi évek 9-es szériáival szemben nem teljes mátrix, hanem csak él megvilágítású helyi fényszabályzást használnak.


Az új Q8 készülékek képernyője ívelt, és 139, 164 valamint 190 centis (55, 65 és 75 inch) képméretben lesznek kaphatóak. Egy Q7-es széria is várható, de erről még semmit nem tudni.

Kábelrengeteg helyett a TV-k képernyője csak egy vékony optikai kábellel csatlakozik a külső úgynevezett „One Connect box”-hoz. Ez az „Invisible Connection”.

A kínálnak majd „No-gap” (résmentes) fali tartót a síkképernyős TV-hez, amivel az szinte a fal síkjába simulva szerelhető fel, és további „Studio Stand” és „Gravity Stand” elnevezésű állvány megoldásokat is kínál a Samsung ahogy az a képeken is látható.

2017-ben a Samsung tovább javítja Tizen Smart TV platformját is, amelyet először a 2015-ben alkalmazott, majd a 2016-os TV-kben megújított a 2015-ös modellek frissítése nélkül.

Idén a mobilintegráción javítanak a frissített „Smart View” alkalmazással. Ebből az alkalmazásból az okostelefon is használható alkalmazások elindítására (hasonlóan, mint a Google Cast) és áttekinthető, hogy milyen tartalom elérhető. Emlékeztető is kapható például a kívánt műsor kezdetéről.

Új, egyelőre csak a kulcspiacokon használható Smart TV szolgáltatás a „Sports” és „Music”, melyek gyors hozzáférést nyújtanak a kategóriákba tartozó tudnivalókról.

A megújult univerzális távirányító háza fém.

Az első Samsung QLED TV modellek 2017. tavaszán kerülnek piacra, de árukról még nem tudni részleteket.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: QLED elnevezésű TV-k már a CES 2017-en?
A Samsung a QD Vision megvásárlását tervezi
Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig
Samsung: az OLED TV-t átugorva a QLED TV a cél?
Samsung: a 2016-os SUHD TV-k jellemzőiről
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel
Exit mobile version