Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig

1. Oldal

Az OLED TV-ken átlépve a Samsung rövidtávon a kvantumpötty (QD) technológiájú LCD TV-kre koncentrál, de a fejlesztés végcélja a QD-LED vagy QLED képernyőjű TV, amit hírek szerint 2019-ben mutatnának be.


A Digitimes Research szerint a Samsung Electronics jelenlegi SUHD TV-i csak a cég kvantumpötty (QD) képernyő technológiai fejlesztéseinek első lépcsője. Már jövőre piacra kerül a márka még fényesebb és szélesebb színterű új fejlesztésű LCD TV-je, és 2019-ben indulhat a QLED TV-k gyártása.

A QD anyagok fénykibocsátásának két módja a fotolumineszcencia és az elektrolumineszcencia. Az elsőben a kék fény nagyenergiájú fotonjai hatására a QD anyag nanokristályai méretüktől függően nagyobb hullámhosszú zöld vagy vörös fényt bocsátanak ki, míg a másodikban az elektromosan gerjesztett QD anyag állítja elő a fényt.

QDEF-LCD.jpg
A jelenlegi kvantumpötty technológiájú TV-k, mint amilyenek a Samsung SUHD készülékei QDEF (Quantum Dot Enhancement Film) LCD technológiát alkalmaznak. Ebben a kék LED-ek alkotta háttérvilágítás (BLU) zöld és vörös fényt kibocsátó QD anyagú filmet megvilágítva tisztább színösszetételű fehér fényt állít elő a hagyományos LCD panel számára, amiben passzív színszűrőkkel hozzák létre az RGB részpixeleket.

QDCF-LCD.jpg
Új technológia a QDCF (Quantum Dot Color Filter) LCD, melyben a panel részpixeleinek passzív színszűrőit vörös/zöld/kék QD színszűrőkre cserélik. Ezzel ezek a részpixelek kvázi fénykibocsátóvá válnak, és elméletileg hatékonyan tudnak fényesebb, szélesebb színterű és nézőszögű képet produkálni. Ezt a Moth Eye képernyő tükröződést csökkentő technológiával kombinálva a feketeszint is javítható.

Jövőre a Samsung már ilyen a Rec.2020 színtérszabvány 98%-át reprodukáló TV-kkel váltja le jelenlegi csúcsmodelljeit.

QD-OLED.jpg
A Samsung Display blogján megemlítik a QD-OLED (Quantum Dot OLED) hibrid technológiát, melyben kék OLED-ek fénye zöld és vörös fényt kibocsátó QD anyagokat gerjeszt, de a cég valószínűleg e helyett már a QD-LED technológián dolgozik, melyben elektrolumineszcens QD anyagokkal kombinált microLED-ek állítják elő a részpixelek vörös/zöld/kék fényét.

QD-LED.jpg
A Digitimes szerint: „a Samsung Electronics 2019-ben tervezi elkezdeni a QLED TV-k gyártását. A QLED TV-nek alacsonyabb lenne a gyártási költsége és hosszabb az élettartam, mint OLED modellekké. Az QLED TV-k gyártása azonban jelenleg olyan technológiai problémákkal néz szembe, mint a kék színű QD anyagok rövid élettartamával, és azzal, hogy miként lehet pontosan és egyenletesen felvinni a piros, zöld, kék QD anyagokat.”

Ha a fenti időpontot sikerül is tartani, a versenytársaknak, különösen az LG-nek így is lesz ideje az OLED technológia finomítására. A Samsung még nem mutatott be QLED TV prototípust, pedig ennek megjelenése után néhány évre még szüksége lenne a tömeggyártás előkészítésére és a költségek csökkentésére. Ráadásul a cégnek azt is bizonyítania kéne, hogy a QLED legalább olyan jó vagy jobb, mint az OLED.

Kapcsolódó linkek:

MicroLED: új technológia fényesebb és hatékonyabb képernyőkhöz
Samsung: az OLED TV-t átugorva a QLED TV a cél?
Samsung: nincs tervben az OLED TV gyártás
Samsung: a 2016-os SUHD TV-k jellemzőiről
Az OLED-nél és a QDLED-nél is jobb lehet a PeLED
Kész az első 10 centis színes kvantumpötty képernyő
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .