Samsung: bemutatják a Q9 és Q8 QLED TV-ket

1. Oldal

A CES 2017 kiállításon a Samsung bemutatja új csúcskategóriás síkpaneles Q9 és ívelt képernyőjű Q8 „QLED TV” készülékeit, melyek minden az eddiginél szélesebb nézőszögből élvezhető, fényesebb és szélesebb színterű képet nyújtanak.


Ahogy korábban LED TV-ként, majd 2015-től SUHD TV-ként most QLED TV elnevezéssel készül eladni a Samsung 2017-es LCD TV-it. Az új készülékek a Samsung kvantumpötty (QD) technológiai fejlesztésének jelentős előrelépését reprezentálják, de a technológia még nem saját fénykibocsátó képpontokra épül, mint az OLED vagy eredetileg a QLED esetében.

Samsung QLED TV-1.jpg
Mindazonáltal a Samsung több fejlesztést hajtott végre a képminőség terén. Egy új alumínium fémötvözetet tartalmazó QD struktúra jobb fényhatásfokát és tisztább alapszíneit kihasználva teljesen átdolgozott LCD panel szerkezetükkel az új TV-k szélesebb nézőszöget, magasabb, 1.500 – 2.000 nit (cd/m²) közötti csúcsfényességet és 100%-os DCI-P3 színteret rodukálnak. Ehhez társul egy új háromrétegű tükröződésgátló szűrést alkalmazó paneltechnológia, ami jobb fekete-szintet is biztosít.

A Samsung a színtérfogat (Color Volume) kifejezést használva azt hangsúlyozza, hogy a QLED TV-k az összes színt bármely adott fényességgel képesek reprodukálni.

Hyunsuk Kim a Samsung Visual Display üzletágának elnöke szerint: „2017 fontos paradigmaváltást hoz a vizuális display iparágban, a QLED kor beköszöntével. A QLED TV megszületésével a képernyőn megjelenő leginkább élethű képet nyújtjuk. Sikerrel oldottuk meg a vizuális élmény múltbéli inkonzisztenciáit és a fogyasztók számára fájó pontokat, miközben újradefiniáltuk a TV alapvető értékét.”

Samsung QLED TV-2.jpg
A névváltoztatás mellett a Samsung már nem ragaszkodik ahhoz, hogy a TV csak ívelt képernyős lehet, így új csúcskategóriás Q9 TV-i síkképernyősek és a 165 centis modellt később egy 223 centis (88 inch) is követi. A technikai részletek ismeretének hiányában csak feltételezhető, hogy ezek a korábbi évek 9-es szériáival szemben nem teljes mátrix, hanem csak él megvilágítású helyi fényszabályzást használnak.

Samsung QLED TV-3.jpg
Az új Q8 készülékek képernyője ívelt, és 139, 164 valamint 190 centis (55, 65 és 75 inch) képméretben lesznek kaphatóak. Egy Q7-es széria is várható, de erről még semmit nem tudni.

Kábelrengeteg helyett a TV-k képernyője csak egy vékony optikai kábellel csatlakozik a külső úgynevezett „One Connect box”-hoz. Ez az „Invisible Connection”.

A kínálnak majd „No-gap” (résmentes) fali tartót a síkképernyős TV-hez, amivel az szinte a fal síkjába simulva szerelhető fel, és további „Studio Stand” és „Gravity Stand” elnevezésű állvány megoldásokat is kínál a Samsung ahogy az a képeken is látható.

2017-ben a Samsung tovább javítja Tizen Smart TV platformját is, amelyet először a 2015-ben alkalmazott, majd a 2016-os TV-kben megújított a 2015-ös modellek frissítése nélkül.

Idén a mobilintegráción javítanak a frissített „Smart View” alkalmazással. Ebből az alkalmazásból az okostelefon is használható alkalmazások elindítására (hasonlóan, mint a Google Cast) és áttekinthető, hogy milyen tartalom elérhető. Emlékeztető is kapható például a kívánt műsor kezdetéről.

Új, egyelőre csak a kulcspiacokon használható Smart TV szolgáltatás a „Sports” és „Music”, melyek gyors hozzáférést nyújtanak a kategóriákba tartozó tudnivalókról.

A megújult univerzális távirányító háza fém.

Az első Samsung QLED TV modellek 2017. tavaszán kerülnek piacra, de árukról még nem tudni részleteket.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: QLED elnevezésű TV-k már a CES 2017-en?
A Samsung a QD Vision megvásárlását tervezi
Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig
Samsung: az OLED TV-t átugorva a QLED TV a cél?
Samsung: a 2016-os SUHD TV-k jellemzőiről
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .