Samsung: az OLED TV-t átugorva a QLED TV a cél? (Frissítve)

1. Oldal

Beszámolók szerint, a Samsung hosszú távú terveiből az OLED TV-ket teljesen kihagyva egyenesen a kvantumpötty technológián alapuló új QLED képernyőkre koncentrálna, és már be is jegyeztette az USA-ban a „Samsung QLED” védjegyet.


Frissítés:

A BusinessKorea riportja szerint a Samsung június 27-én az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalánál (USPTO) kérte a „Samsung QLED” védjegy bejegyzését.

2016. május 26.:

A Samsung eddigi első és egyetlen piacra szánt OLED TV-je a gyártás magas költsége és rossz kihozatala miatt nem került forgalomba. Aztán már arról szóltak hírek, hogy a piacvezető TV gyártó készül dönteni az OLED TV-k tömeggyártási technológiájáról, mégpedig az LG Display által is használt WRGB OLED pixelstruktúrát alkalmazva. Aztán már arról nyilatkozott a cég TV-s csúcsvezetője, hogy nincs tervben az OLED TV gyártás, és valószínűsítette, „hogy az olyan új technológiák, mint a kvantumpötty gyorsabban tudnak fejlődni, mint az OLED”. Ezt a többség úgy értelmezte, hogy az idei Samsung SUHD TV-kben is alkalmazott kvantumpötty technológiában gondolt a TV gyártás feje.

A Samsung első és utolsó OLED TV-je?
A Samsung első és utolsó OLED TV-je?


Ettől azonban eltér a QLED, azaz a kvantumpötty fénykibocsátó diódákra alapuló képernyő, aminek fejlesztésében 5 éve a Samsung Advanced Institute of Technology már elkészített egy 10 centis színes kvantumpötty képernyőt.

Az ETNews riportja szerint a Samsung azt mérlegeli, hogy új képernyő technológiát fejleszt ki, ami teljesen a kvantumpöttyökre, azaz QLED-ekre alapul. A cikk a Samsung egy névtelen magas rangú vezetőjét idézi, aki azt mondta: „Bár már fejlesztjük és nagy figyelemmel kísérjük az OLED technológiát, vannak problémák a nagy (méretű) termékekkel életkort (élettartamot) és a gyártási költséget tekintve, mert ezek szerves anyagot használnak”.

A forrás szerint a Samsung úgy véli, hogy az OLED-nél jobb a QLED, mert szervetlen anyagon alapul, és mert potenciálisan alacsonyabb a gyártási költsége. A QLED a nagy dinamikatartományhoz (HDR) is ideális lenne.

A QLED – csakúgy, mint az OLED – saját fényt kibocsátó képernyő technológia, vagyis nem igényel háttérvilágítást, mint az LCD. A QLED azonban a szerves anyag helyett elektrolumineszcens, azaz elektromosan gerjesztett fényt kibocsátó kvantumpötty réteget alkalmaz. A kvantumpöttyök mérete 2-10 nanométer között változhat. A parányi kvantumpöttyök méretüktől függően különböző színű fényt bocsátanak ki. Korábban kadmiumot használtak a kvantumpöttyök előállítására, ami mérgező lehet az emberek számára, de a Samsung állítólag talált egy másik anyagot, de QLED TV prototípust még sosem mutatott be.

Az ETNews tudni véli, hogy a Samsung még nem véglegesítette hosszú távú terveit, de a cég szándékai szerint átlépne az OLED TV-n és egyenesen a QLED-et célozza meg. A Samsung állítólag azt reméli, hogy az első QLED-ket 2019-ben kereskedelmi forgalomba hozhatja. Addig pedig az SUHD LCD TV-re továbbfejlesztésére összpontosít.

A Samsung az információt egyelőre hivatalosan nem erősítette meg.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: nincs tervben az OLED TV gyártás
Samsung: készül az OLED TV-k tömeggyártási technológiája
Samsung: a 2016-os SUHD TV-k jellemzőiről
Az OLED-nél és a QDLED-nél is jobb lehet a PeLED
Kész az első 10 centis színes kvantumpötty képernyő
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .