Samsung: QLED elnevezésű TV-k már a CES 2017-en?

1. Oldal

A Samsung állítólag „QLED” elnevezéssel új kvantumpötty (QD) TV technológiát készül bemutatni a CES 2017 kiállításon, ami még tökéletesebb nagy dinamikatartományú (HDR) kép reprodukálására alkalmas, de nem azonos a QD-QLED-el.


Drámai előrelépésre készül a Samsung kvantumpötty (QD) technológiájú LCD TV-i fejlesztésében. Ennek egyik jele, hogy a koreai ETNews híre szerint a Samsung Electronics harmadik generációs QD TV-i megjelenése előtt három új figyelemfelkeltő védjegyre kért oltalmat. Ezek a „HDR 1500”, a „Q HDR” és a „Real Black”. Az első egyértelműen arra utal, hogy a Samsung legújabb TV-i elérik majd az 1.500 nit (cd/m²) csúcsfényességet (a „HDR 1000” megjelölésű 2016-os modellek 1.000 nit-re képesek). A „Q HDR” feltehetően azt igyekszik sugallni, hogy a kvantumpötty a kulcsa a prémium HDR élménynek, a sok magyarázatra nem szoruló „Real Black” pedig valódi feketét ígér.

Az SUHD TV terminológia nem tükrözné a fejlődés mértékét
Az SUHD TV terminológia nem tükrözné a fejlődés mértékét


Az ETNews cikke arra is utal, hogy a 2017-es Samsung TV-k képteljesítményben mintegy 50%-kal múlják majd fölül a 2016-os modelleket, és a gyártó marketingje legfőképpen az új TV-k színtérfogatára (Color Volume) összpontosít. A színtérfogat lényegében a valóvilágban különböző fényességgel látható színek 3D-beli leképzése. A Samsung ezt igyekszik felértékelni új TV-iben, mert a színtérfogat hatékony reprodukálásához jelentős fényerőre van szüksége, vagyis olyasmire, amivel a „QLED” TV-k rendelkeznek, de a rivális OLED TV-k – s ezt a Samsung kétségkívül nem győzi majd hangsúlyozni – általánosan nem bővelkednek.

Az ETNews cikke nem említi a QLED elnevezést, de a Forbes egy névtelenséget kérő forrása szerint, a Samsung nem gondolja, hogy a korábbi SUHD TV terminológia tükrözné a fejlődés mértékét, amit a harmadik generációs QD TV-kkel elért. Az új innovációk alkalmazásával az LCD TV-k a „tökéletes” feketék mellett egyedülálló fényességet valamint bármilyen szögből nézhető képet ígérnek. A QLED elnevezést pedig feltehetőleg azért választották, mert ezzel igyekeznek megértetni a fogyasztókkal, hogy az új TV-k a kvantumpötty technológia és a LED-ek kombinációját használják.

Hat éve a QLED terminust először a QD Vision használta a kísérleti elektrolumineszcens kvantumpötty LED-ekre, melyek minden pixele saját fényt bocsát ki. A QD Vision már a Samsung tulajdonában van az új QLED TV-k azonban a belátható jövőben még különböző él- és direkt LED háttérvilágítást alkalmaznak majd.

Mindezeket a Samsung még nem erősítette meg, de január 3-án minden kiderült, amikor a márka Las Vegasban pár nappal a CES 2017 hivatalos megnyitása előtt megtartja hagyományos TV bemutató sajtóeseményét.

Kapcsolódó linkek:

A Samsung a QD Vision megvásárlását tervezi
Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig
Samsung: az OLED TV-t átugorva a QLED TV a cél?
Samsung: nincs tervben az OLED TV gyártás
Samsung: a 2016-os SUHD TV-k jellemzőiről
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .