Sony: Android 8.0 Oreo frissítés a 2016-2018-as Android TV-khez (Frissítve)

Visszatért a korábban felfüggesztett automatikus Android 8.0 Oreo frissítés a 2016 második félétől megjelent Sony Android TV-khez.


Frissítés:

A megújuló kezdőképernyőt és új vagy továbbfejlesztett funkciókat kínáló Android 8.0 Oreo operációs rendszerre sokat kellett várnai, de végül január végétől megjelent vele a Sony az érintett Android TV-khez.

Néhány héttel később azonban a Sony felfüggesztette az automatikus frissítést, mert a HDMI ARC porton keresztül hangprojektorhoz, AV vevőerősítőhöz vagy házimozi hangrendszerhez csatlakozó TV-ken azokat készenléti állapotból bekapcsolva hangproblémákat tapasztaltak. Az érintett Sony TV-k beépített frissítési lehetősége nem volt használható az Android 8-ra történő frissítésre, de az manuálisan továbbra is lehetséges volt a Sony támogatási oldaláról. Ugyanitt a cég közzé is tette a hangproblémáról szóló tudnivalókat.

A Sony május 22-től újraindította az automatikus frissítést az Android 8-ra, ami minden kompatibilis hardverrel rendelkező TV-re elérhető (lásd az alábbi linkeket). A megjelent közlemény szerint: „Örömmel jelentjük be, hogy visszatért az Android 8.0 Oreo operációs rendszerre való automatikus frissítés, mely a következő hetekben válik elérhetővé az erre alkalmas tv-készülékeken. Azon felhasználók számára, akik már letöltötték a v6.5830 (Android 8.0 Oreo) firmware-t, az új firmware (v6.6510) további javításokat tartalmaz majd, és megoldja a korábbi bejelentésünkben részletezett problémákat:

 • Javított felhasználói élmény a csatornalista előzetes beállításaival kapcsolatban
 • Hangproblémák megoldása – a hangprojektorhoz, A/V vevőhöz vagy házimozirendszerhez csatlakoztatott ARC porton keresztül – a tv-készülék készenléti üzemmódból való bekapcsolásakor
 • Hangproblémák megoldása bizonyos fájlformátumok belső videolejátszó alkalmazással való lejátszása során
 • A műsorkalauz cím szerinti keresési funkciójának visszaállítása”

A firmware-frissítéssel kapcsolatos minden tudnivaló megtalálható a következő weboldalakon: a 2016-os és 2017-es, a 2018-as és immár 2019-es Android TV-khez.

2019. február 6.:

A régóta várt és fontos Sony Android 8.0 Oreo frissítésről szoló cikk megfogalmazása szerint: „Örömmel jelentjük be, hogy 2019. január 30-tól közvetlenül a tv-készülékére egy új firmware-frissítést (v6.5830) adunk ki, amely az Android 8.0 Oreo rendszert tartalmazza. A frissítés fokozatosan válik majd elérhetővé. … A frissítés elérésének javasolt módja, ha tv-jének Automatikus szoftverlfetöltés beállítását ON (bekapcsolt) állásba kapcsolja. A televízió a következő hetekben így automatikusan megkapja majd a frissítést. … A firmware-t az európai támogatási oldalról is letöltheti. Ezt követően frissítse a tv-t egy USB-flashmemória eszköz segítségével.”

A letölthető firmware-frissítés és minden azzal kapcsolatos tudnivaló megtalálható a következő weboldalakon: a 2016-os és 2017-es illetve a 2018-as Android TV-khez.

Az Android 8.0 Oreo legfontosabb újdonsága a „csatornákon” alapuló újratervezett kezdőképernyő, amin minden alkalmazás vagy szolgáltatás saját dedikált csatornáján emelheti ki annak tartalmait. A felhasználók maguk alakíthatják ki, hogy mely alkalmazások jelenjenek meg a kezdőképernyőn és mi legyen a csatornák függőleges sorrendje. A frissítés különböző további új illetve megújuló funkciókat is tartalmaz, illetve néhányat el is távolít. Mindezekről részletesen e weboldalról kiindulva lehet olvasni.

A Sony által most közzétett Android 8.0 Oreo frissítés a 2016 második felétől valamint 2017-ben és 2018-ban megjelent Android TV-ket érinti, a márka 2015-ben és 2016 tavaszán piacra került Android TV-inek frissítéséről egyelőre nem tudni, ami nem jó jel. Úgy tűnik, hogy ezek a kisebb tudású MediaTek chipkészletre alapuló TV-k kimaradnak a frissítésből. Sokan pedig éppen azért nem választottak LG vagy Samsung készüléket, mert az utóbbiakkal szemben a Sony és a Google rendszeresen frissítették Android TV-ik operációs rendszerét. Különösen csalódottak lehetnek a 2015-ös és korai 2016-os csúcskategóriás TV-k tulajdonosai.

Majd egy évbe telt tehát, mire a 2017 tavaszán már béta tesztre kész Android 8.0 Oreo végre felkerül a Sony Android TV-kre. Arról, hogy a legújabb Android 9 Pie kapcsán mik a Sony tervei, még nem tudni.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

4 hozzászólás “Sony: Android 8.0 Oreo frissítés a 2016-2018-as Android TV-khez (Frissítve)” bejegyzéshez

 1. Ebből a szövegből egy betű nem igaz. A Sony nem adta ki az Android 8-at a televizióira. Az én esetemben pl. a KD-55AF8 nem talál semmit. Többször kerestettem rá kézzel is. A Sony egy félrebeszélő szöveget tett közzé, miszerint II. 14-én felfüggesztették az újítást és a mérnökeik erejüket nem kímélve dolgoznak a felmerült hibajelenségek elhárításán, amiről két hónapja már látszik, hogy egy mézesmázas semmitmondó kamu szöveg. Az ügyfélszolgálat természetesen nem ért semmihez és nem tud érdemi felvilágosítást adni az ügyben.

  1. A Sony az automatikus frissítést átmenetileg felfüggesztette, de a firmware-frissítés a v6.5830 verzióhoz erről a weboldalról most is letölthető és az ott található leírást követve USB tárolóról telepíthető.

   1. Sajnos ez így nem igaz. Ez már csak a frissítés frissítése lenne, de mivel az alap Android 8 sem telepedik még, ez így ömmagában nem ér semmit. A készüléken jelenleg az Android 7-es PKG6.5631.0178EUA változatú program van, amit naprakésznek jelez, ha rákerestetek. A fent említett lapon az újítás a v6.5830 változathoz való.

    1. Bár nem feladatunk a Sony helyett megfelelő tájékoztatást nyújtani az Ön számára, de a Sony weboldalairól az derül ki, hogy téved!

     Az Android 8.0 Oreo rendszert tartalmazó v6.5830 automatikusan valóban nem frissül a TV-n, de azok, akik nem rendelkeznek a TV-hez csatlakozó hangprojektorral, A/V vevőerősítővel vagy házimozirendszerrel – mert nekik nem ajánlott a frissítés -, és szeretnék kipróbálni a frissítés nyújtotta új funkciókat és funkcionalitást, a frissítés továbbra is elérhető az előző bejegyzésben megadott támogatási weboldalon, ahonnan manuálisan letölthető és USB tárolóról telepíthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .