OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Milyen TV-t vegyek? (2017.)
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2007. november 1., csütörtök 
A házi-mozi mélyhangjairól
A kielégítő mennyiségű és minőségű mélyhang egy házi-moziban legalább olyan fontos, mint a kép. Hogy ezt elérjük, ismerni kell a kisfrekvenciás hangok viselkedését. Ebben az írásban igyekszem összefoglalni mindazt, amit erről tudni érdemes.

Tartalom:
« előző oldal  1/5  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

A mélyhangok olyanok, mint a só. A mélyhangok nélkül megszólaló zenéből vagy filmhangból fontos, érzelmileg meghatározó élmények hiányoznak, úgy mint a sótlan ételből azok az ízek, amelyeket a só hoz elő. Ahogy viszont a túl sok só is elronthat egy finom ételt, úgy a túl sok mélyhang is tönkreteheti a hangélményt. Sokan azt hiszik, elég egy vagy két jó nagy mélynyomó (subwoofer) a házi-mozi szobában és azok majd biztosítják a jó „ütős” basszusokat. Nos, ez tévedés. A túl sok és sok esetben torz basszus első hallásra talán hatásos, de az ilyen mennyiségű és minőségű mélyhang gyorsan fárasztóvá válik, ráadásul meghamisítja a film eredeti hangjának megszólalását.

Az akusztikai körülmények fontossága

Egy házi-moziban a megfelelő mennyiségű és minőségű mélyhang szempontjából meghatározóak a szoba alakja, arányai és mérete, valamint a mélyhangok alkalmas csillapítása, vagyis az akusztikai körülmények.

A tipikusan 200 Hz alatti hangfrekvenciákon a hanghullámok hossza összemérhető a házi-mozi helyiség méreteivel. (Néhány tipikus hangfrekvencia és hullámhossza: 200 Hz/1,72 m, 100 Hz/3,44 m, 50 Hz/6,88 m, 20 Hz/17,2 m) Ezeken a kis hangfrekvenciákon (vagyis nagy hullámhosszokon) a zárt helyiségben rezonanciák keletkeznek, úgy mint egy hangszer testében. A rezonanciafrekvenciákon, vagy másként a szoba rezgés-módusain létrejövő állóhullámok nemkívánatos hatásával és a házi-mozi helyiség optimális méretarányainak megválasztásával egy külön cikkben már foglalkoztam.

allohullamok.jpg

A jelenség lényege, hogy a legtöbb házi-mozi helyiség egymással párhuzamos falai, padlója és plafonja között az egymást erősítő beeső és visszavert hangok bizonyos rezonanciafrekvenciáin állóhullámok jönnek létre. Az állóhullámok hatására a helyiség meghatározott pontjain hangnyomás minimum illetve maximum helyek alakulnak ki. A mélynyomó elhelyezése szempontjából fontos, hogy a mélyhangok gerjesztése lehetőleg ne az állóhullámok ilyen extrém hangnyomású helyein történjen, mert az csak segíti kialakulásukat. Saját fülünkkel is érzékelhetjük az állóhullámok hatását, mégpedig úgy, hogy egy bizonyos mélyhangból a szoba adott pontján túl kevés van, viszont esetleg két lépéssel odébb túl sok van ugyanabból a hangból. Hogy milyen frekvenciákon és hány rezonancia alakul ki a házi-mozi helyiségben az függ annak méretarányaitól, és az egymással szemben lévő visszaverő felületek távolságától. Minél kevesebb számú rezonancia lép fel a helyiségben, annál jobban hallható hatásuk, s ez sajnos inkább a kisebb szobákra jellemző.

Az állóhullámok nemkívánatos hatása a mélyhangok csillapításával csökkenthető, és egy igényesen tervezett és kivitelezett házi-moziban minden esetben alkalmaznak legalább a legkritikusabb rezonanciákra ható mélyhang-elnyelést. A szokványos „1/4-ed hullámhosszú basszus csapda” hatalmas helyigénye miatt többnyire nem használható. Egy ilyen szerkezetnek - ami a levegő mozgási energiáját a benne alkalmazott ásványi- vagy kőzetgyapotban hővé alakítva, jó esetben 95%-ban nyelni el a hangot, és a visszaverő felület (tipikusan a hátsó fal) több mint 66%-át kéne elfoglalnia - például az 50 Hz feletti hangok hatásos csillapításához 1,72 méter vastagságúnak kellene lennie. Kisebb szobákban ekkora hely nem vesztegethető el, s ezért ezekben megfelelően tervezett panelrezonátorokkal vagy basszus sarokcsapdákkal lehet csillapítani a mélyhangok energiáját. Ezek tervezése és kivitelezése viszont szakértelmet igényel.

Ha a szoba kisfrekvenciákon mégis rezonál, akkor egyrészt kevesebb energia szükséges a mélyhangok előállításához, másrészt meg kell találni bennük azokat a hallgatásra legalkalmasabb helyeket, amelyeket az állóhullámok okozta negatív hatások a legkevésbé érintenek.
A mélyhangok előállítása »
Tartalom:
« előző oldal  1/5  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 8 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#9   GURU 2008. január 5., szombat - 7:32 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Zed bejegyzésére (#8)
Hello Zed!

Én még nem hallotam olyan virágról, ami képes a mélyhangok energiájának elnyelésére, és egy polc sem hiszem, hogy képes lenne erre.

A basszus csabdák ugyanis többnyire speciálisan alacsony frekvenciájú hangok elnyelésére konstruált szerkezetek. Azon az elven működnek, hogy a hanghullámok energiáját, vagyis a levegő molekuláinak mozgási energiáját mechanikai mozgássá, majd hővé alakítják.

Egy speciális konstrukciójú szekrény lehet alkalmas basszus csabdának.
#8   Zed 2008. január 4., péntek - 20:37 válasz erre
Hello Guru!

Basszus csapda alatt valamilyen speciális dolgot értesz,vagy valami hétköznapibb megoldás is jó lehet?(pl polc,szekrény,virág,stb)
#7   GURU 2007. december 22., szombat - 20:46 válasz erre
ez a bejegyzés válasz nortberg bejegyzésére (#6)
Hello Bortberg!

Ha elolvastad a témakörnek címet adó cikket, akkor tudhatod, hogy a mélysugárzót a szoba méretéhez kell megválasztani, és nem az erősítőhöz.

A Panasonic SA-HE40-nek nincs 80W-os mélysugárzó kimenete, csak vonali szintű kimenete SUBWOOFER OUT felirattal amihez aktív mélysugárzót kell csatlakoztatni. Nem ártana, ha elolvasnád az erősítőd kezelési útmutatóját is!
#6   nortberg 2007. december 22., szombat - 19:18 válasz erre
Hello GURU!

Én éppen mélynyomó vásárlásán gondolkodom, és a segítségedet kérném. Van egy erősítőm (Panasonic SA-HE 40) aminek a sub kimenete (elméletileg) 80W-os, és az lenne a kérdésem, hogy érdemes- e nagyobb teljesítményű mélynyomót venni, vagy felesleges mert úgysem tudja leadni a teljesítményét.
Amikre gondoltam: Pioneer S-W90S (80W) vagy Pio S-W160 (125W), de ha van vmilyen más tipped szivesen fogadom. Válaszod előre is köszönöm.
#5   GURU 2007. december 14., péntek - 8:10 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Zed bejegyzésére (#4)
Hello Zed!

Nem nagyon van más megoldás, mint az, hogy csillapítod a mélyhangokat. Ehhez utólag valamilyen basszus csapdát kell elhelyezni, célszerűen a szoba sarkaiban.
#4   Zed 2007. december 14., péntek - 7:17 válasz erre
Hello Guru!

Dícséret a cikkért,nekem is tetszett!De van a mélyeimmel egy kis gondom,ebben kérném segítséged.A lényeg,hogy van egy 3.5x6m-es (panel) szoba ahol a mozi berendezésre került.A tv,frontok,ládikó a rövid oldalon vannak,a hallgatási pozíció 3m.Az egész szobában többé-kevésbé egyenletesen,jól hallatszik az egész mélytartomány (talán sok is)kivéve ha leülök a hallgatási pozícióba.Egyszerüen eltünnek a lágyabb,finomabb mélyek csak a kopogósabb magasabb mélyhangokat hallani.Gondolom az allohullamok.jpg középső ábrájához hasonlóan valahogy kioltás van.Rakosgattam,állítgattam össze-vissza,de csak rosszabb lett(máshol se lett normális mély)Ha középről elhajolok kb 50cm-t valamelyik szélső irányba tökéletes.Elég idegesítő,főleg filmeknél ez az egyik lényeg.Válaszod előre is köszönöm.
#3   GURU 2007. november 11., vasárnap - 9:44 válasz erre
ez a bejegyzés válasz jimbokka bejegyzésére (#2)
Hello Jimbokka!

Örülök, hogy tetszett az írás, remélem találtál benne számodra is hasznos tudnivalókat.

Azért tisztázzuk: ha 90 centinél távolabb kerül egy mélysugárzó hangszórómembránja a mögötte lévő faltól, akkor a hátfali reflexió okozta kioltás okozza a bajt nem az állóhullámok. Ha például 110 cm ez a távolság, akkor az első kioltás a legmélyebben már 78 Hz-en lép fel.

Ami a problémádat illeti: általában a reflexnyílás és a mögötte lévő fal közötti kb. 5 cm távolság elegendő szokott lenni, mert így már nem lép fel torzítást okozó turbulencia a csőből kilépő levegőáramlásban. Ez persze függhet az adott konstrukciótól is. Végül magad is megtaláltad a megoldást azzal, hogy a „szubodnak” se a hangszórómembránja, se a reflexnyílása nem a hátfal felé sugároz. Ez teljesen rendben van, mivel a mélyhangok amúgy is gömbszerűen terjednek.
#2   jimbokka 2007. november 10., szombat - 21:38 válasz erre
Hello GURU!

Nagyon tetszett az írás, nagyon átfogó.
Nekem a szubommal van egy problémám és az általad közzétett leírásban sem találtam rá választ.
A szubomon hátul van két méretes reflexnyílás.
Ha betartom, hogy a hátsó faltól max. kb.90 cm-re legyen a "tányér" akkor a reflexnílások túl közel kerülnek a falhoz és hallhatóan torzít ("dünnyög"), de, ha távolabb rakom akkor a leírásban szereplő okok miatt (állóhullámok) nem kapok egyenletes mélylesugárzást (a valami hiányzik feeling)...
Egyenlőre, amolyan köztes megoldásként betartom a távolságot, de az oldalfalra van srégen irányítva a láda, így a torzítás sem lép fel jól hallhatóan, mert nenm merőlegesek a reflexnílások a fallal.
Lenne az elhelyezéssel kapcsolatban tanácsod?
Egyébként a szubláda elöl, jobb oldalon, a center és a jobb front között van (eddig ez vált be a legjobban).
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Disney: olcsóbb streaming szolgáltatást és új filmeket ígér a stúdió
[2017.11.14. 21:52]
» Logitech: jövő márciustól minden Harmony Link működésképtelen (Frissítve)
[2017.11.10. 18:16]
» Erősítő csatlakoztatása.
[2017.11.03. 18:37]
» Help me!
[2017.10.30. 8:56]
» Milyen TV-t vegyek? (2017.)
[2017.10.17. 14:10]
PARTNEREINK